Budi dio naše mreže

Tijekom snimanja filma Neplanirano tri glumice su odustale od glavne uloge zbog straha za vlastitu karijeru, a samo par dana prije početka samog snimanja producenti su raspolagali s 13 dolara i 64 centa na računu. Pročitajte s kojim su se još teškoćama susretali i kako je ipak došlo do snimanja jednog od najuspješnijeg američkog biografskog filma u 2019. sa zaradom od 19 milijuna dolara u SAD-u i Kanadi.

/ HKM

Film Neplanirano pretpremijerno je u Hrvatskoj prikazan u petak 22. studenog u Kinu Forum Zagreb, a zbog velike potražnje organizatori su omogućili prikazivanje svima zainteresiranima i 21. studenog. Ovaj film donosi životnu priču Abby Johnson, bivše direktorice jedne od američkih klinika za abortuse koju vodi korporacija Planirano roditeljstvo koja je od zagovornice pobačaja postala zagovornicom prava na život.

Publika na prepremijeri filma Neplanirano / Foto: IKA

Iz zajednice aktivnih građana CitizenGO koja svojim radom želi osigurati poštivanje ljudskog dostojanstva i prava pojedinaca, podijelili su s nama dio priče redatelja, s kojim su se sve preprekama borili i kako je neplanirano proteklo snimanje filma Neplanirano.

Samo tri dana prije početka snimanja nije bilo ni glavne glumice ni novaca za produkciju!

Ironično, nismo mi stvorili film. Mi smo sjedili u kafiću u kojem uvijek sjedimo i pili kavu. Prišla nam je žena i dala knjigu. Rekla nam je morate snimiti film o Abby. Nakon što smo pročitali knjigu znali smo da moramo snimiti taj film odmah, iako smo željeli snimati akcijske filmove. Znate one u kojima ima puno pucnjave i jurnjave.

Dan prije snimanja još nismo imali glavnu glumicu. Asistenti režije i producenti su nam objašnjavali da imamo set od tisuću ljudi, da snimanje počinje u ponedjeljak i da će sve propasti jer nemamo glavnu glumicu. Tri glumice koje su trebale glumiti Abby su odustale jer ih je bilo strah. Zato što bi glumiti u ovom filmu vrlo vjerojatno značio kraj njihove karijere.

Na kraju se pojavila Ashley, u zadnji tren. Doletjela je na set bez kofera sa stvarima jer se nije imala vremena spakirati od trenutka kad je pristala snimati film do trenutka kad je imala let. Sve se dogodilo u samo nekoliko sati. Tijekom snimanja Ashley je zvala njena majka. Kad je mama čula da glumi direktoricu klinike za pobačaje počela je plakati.

Ashley je znala da je majka prije nje pobacila njenu sestru, ali joj je uvijek govorila da nju nikad nije mislila pobaciti. Međutim, kada je ostala trudna ispalo je drugačije jer su njeni roditelji bili u teškoj financijskoj situaciji. Nisu imali novaca te je njen tata prodao pušku kako bi platio pobačaj. Dok je njena majka već ležala na stolu uz doktora koji je trebao izvršiti pobačaj ušla je medicinska sestra u osmom mjesecu trudnoće. U tom trenutku Ashleyna se majka ustala sa stola, pobjegla van iz klinike i nikada se nije vratila.

U ovaj film smo uložili sve novce koje smo imali. Prije početka snimanja nam je nedostajalo još milijun dolara. Snimanje na kojem radi tisuću ljudi smo trebali započeti u ponedjeljak, a ja sam u petak 20 minuta prije zatvaranja banke na računu imao 13 dolara i 64 centa. Producenti su nas upozoravali da nemamo novaca, a ja sam im govorio da će sve biti u redu, neka imaju vjere. Iako sam se i sam preznojavao od muke. Bio sam izvan sebe i grozničavo sam smišljao što možemo učiniti.

Misteriozni donator pomogao u snimanju uplativši milijun dolara.

U tom mi je trenutku zazvonio mobitel. Kada sam se javio, glas s druge strane slušalice mi je rekao: “Slušaj, ja sam XY, upravo sam preletio vaš set za snimanje filma. Želim ti poslati milijun dolara za film. Daj mi svoj broj računa!” Mi u Americi baš ne dajemo svoje brojeve računa, pa sam bio malo zatečen, a on mi je odgovorio: Želiš li taj novac ili ne? Izdiktirao sam mu broj računa i na njemu je za nekoliko minuta pisalo 1 000 013, 64. (Evo jedan “spojler”, taj čovjek se pojavljuje na kraju filma u buldožeru, ali to je sve što ću reći o tome).

Još jedno čudo za kraj… Film smo snimali pod drugim imenom, sve je bilo u tajnosti. Snimali smo u malom gradu u srcu Amerike. Tamo gdje nitko ne snima filmove.Svima smo rekli da mogu fotografirati, ali da ništa ne objavljuju na društvenim mrežama. Ništa ne smije izaći u javnost. I stvarno, u ovom vremenu digitalnih medija i društvenih mreža nitko nije ništa objavio! To je nevjerojatno!

Pretpremijera filma Neplanirano / Foto: IKA

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja