Budi dio naše mreže

Obuzdavanje sebe označava trajan i svakodnevni čovjekov napor, što podržava Božja milost. Ta Božja milost, kroz Exitus program djeluje kroz bratstvo, molitvu i askezu, što su tri stupa, tri temelja ovog programa.

/ hk

Prijave za šesti ciklus programa Exitus i drugi ciklus programa Sapientia 90 te prvi ciklus programa Reditus u organizaciji Bratstva Blaženog Karla Austrijskog proizašlog iz programa Exitus, započet će u rujnu.

Ovi programi su put avanture i borbe između odricanja i kompromisa, između umiranja sebi i komocije, neuspjeha i trijumfa, ustrajnosti i nepostojanosti. To su razlozi zbog kojeg Exitus program nije za svakoga i traži se psihofizičko zdravlje, poručuju na mrežnoj stranici programa Exitus.

Zašto Exitus?

Moramo znati da je biti muško pitanje začeća, biti muškarac pitanje godina, biti gospodin pitanje izbora. Biti gospodin, istinski muškarac, znači biti vitez, kavalir, džentlmen. Najveća snaga u muškarcu nalazi se u njegovu obuzdavanju gdje ljubav i poštovanje drugih stiče tako da se ne razmeće svojom moći. To ujedno znači biti pristojan, a pristojan upućuje na obuzdavanje sama sebe, na nastojanje oko čuvanja reda i discipline, na pridržavanje pravila.

Biti istinski muškarac, znači biti vitez, kavalir, džentlmen!

Od muškarca se traži da bude uljudan, a ne barbar. Traži se plemenitost, što zahtjeva pristojnost. Osim toga, muškarac mora biti prepoznatljiv po uslužnosti, jer je uslužnost krajnja poniznost i najviši oblik ljubavi prema bližnjemu, a oboje, i uljudnost i uslužnost, oslanjaju se na obuzdavanje sebe, kako to tumači Dale Ahlquist u predgovoru knjige Sama Guzmana “Kako biti džentlmen”.

Obuzdavanje sebe označava – kao što je već spomenuto – askezu/odricanje – trajan i svakodnevni čovjekov napor, što podržava Božja milost. Ta Božja milost, kroz Exitus program djeluje kroz bratstvo, molitvu i askezu, što su tri stupa, tri temelja ovog programa.

Logo programa Exitus / Foto: exitus.hr

Potvrda tome su mnoga svjedočanstva onih koji su program već prošli te kao brat Krešimir svjedoče:

Živimo u vremenu kada se naglašava samo trening za tijelo, a ovo je jedan vrlo potreban i odličan trening za duh. Testirati sebe i vidjeti se u pravom svjetlu, bez maske, ponekad je i neugodno, ali prijeko potrebno za duhovni napredak, napredak u vjeri. Jedno je sigurno, bez braće, molitve i duhovnog poticaja bilo bi nemoguće sve te zahtjeve sam ispuniti.

Puno je lakše kada znaš da se i drugi trude na istom putu, da i drugi mole za tebe, a poseban poticaj bio mi je kada bi nam fra Mate javljao svjedočanstva kako Bog uslišava naše molitve za druge. Nabrojat ću samo neke od plodova koje vidim na kraju ciklusa Exitus programa:

  1. Svakodnevna molitva i čitanje liturgije dana zamijenilo je gubljenje vremena na društvenim mrežama i internetu;
  2. Uz čitanje Katekizma i bolje upoznavanje vjere, shvatio sam odgovore na neka pitanja koja su me mučila;
  3. Neke istine vjere za koje sam mislio da ih razumijem, ugledao sam u novom svjetlu i puno bolje ih doživio;
  4. Uz sve to i češću misu, počeo sam stavljati Boga na prvo mjesto i dobio veću želju stalno to činiti;
  5. Osjetio sam mir, nestali su strahovi te sam počeo kvalitetnije živjeti u sadašnjosti, što je omogućilo bolji fokus u poslu i svakodnevnim obavezama;
  6. Više sam se posvetio pomaganju svojoj obitelji;
  7. Počeo sam shvaćati što znači biti kršćanin i koliko smo mi kršćani navezani na zemaljsko.

Za više informacija posjetite mrežnu stranicu programa Exitus.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja