Budi dio naše mreže

Procesijski ophodni križ iz 14. stoljeća, iznimno vrijedno kulturno dobro koje je nakon pola stoljeća iz Italije vraćeno u Hrvatsku, dolazi u Zadar. Tim povodom će u 18 sati 4. kolovoza u crkvi sv. Frane biti održana svečanost primopredaje.

/ mdj

Križ je otuđen prije gotovo 50 godina, tijekom pljačke u noći između 26. i 27. travnja 1974. godine iz riznice franjevačkog samostana sv. Frane u Zadru. Autor križa je Franjo iz Milana, majstor koji je izradio i Škrinju sv. Šime. Zasigurno je križ franjevcima darovala kraljica Elizabeta Kotromanić prilikom potpisa Zadarskog mira.

Viša kustosica Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru dr. sc. Ana Jordan Knežević ističe: “Radi se o iznimnom primjerku koji pripada Zadru, gotičkom ophodnom križu. Značajan je jer se veže za razdoblje srednjeg vijeka u Zadru i pokazuje bogatstvo zlatarskih proizvoda u Zadru. Križ je naručila kraljica Elizabeta Kotromanić, kćer bosanskog bana Stjepana Kotromanića.”

Križ je samo jedan iz mnoštva ukradenih predmeta

Dr. Jordan Knežević istaknula je i da je velik dio umjetnina iz Zadra otuđen poslije Drugoga svjetskog rata, te da veliki problem predstavlja to što se najprije ukradena umjetnina treba locirati, a tek nakon toga se može započeti proces povratka.

Ukradeni križ najprije je bio u privatnoj zbirci obitelji Lia, budući da je križ kupljen na aukciji u Londonu 1975. godine. Poznati kolekcionar, Amedeo Lia kupio ga je ne znajući da je ukraden, a 1996. darovao gradskom muzeju u La Speziji, koji je po njemu i dobio ime.

U Speziji ga je prepoznao engleski povjesničar umjetnosti dr. sc. Donal Cooper sa Sveučilišta Cambridge, zahvaljujući članku prof. Marijane Kovačević iz 2008. godine u kojem se opisuje spomenuti križ. 

U proces povratka bili su uključeni prethodni provincijali franjevačke provincije sv Jeronima. Fra Jozo Sopta, nekadašnji provincijal, osobno je pohodio La Speziju kako bi se informirao o križu, dok je fra Andrija Bilokapić kontaktirao i Interpol. Gvardijan samostana u Zadru fra Stipe Nosić istaknuo je kako je bilo mnogo pravnih problema, ali da je veliku ulogu odigralo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Italiji. “Zahvaljujući dopisu koji sam pisao Jasenu Mesiću, on je nakon par dana odgovorio da je dobio dopis i da će poduzeti sve da se križ vrati.”

Uspješna zajednička akcija franjevaca, struke i politike

Povratak križa predstavlja najveći proces restitucije u novijoj hrvatskoj povijesti, a radi se o rezultatu koordiniranog djelovanja Veleposlanstva RH u Italiji, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva unutarnjih poslova, kao i konzervatora, ali i talijanskih institucija na nacionalnoj i lokalnoj razini. Križ je u Ministarstvo kulture i medija u Hrvatsku donio Jasen Mesić, veleposlanik RH u Italiji. Na povratu križa intenzivno se radilo više od godinu dana.

Križ je visok 41 cm, a širok 29 cm, a na njemu se nalaze prikazi raznih svetaca, između kojih su likovi sv. Franje, sv. Mihovila, i sv. Ludovika Tuluškog. Kao i prije krađe, bit će dostupan posjetiteljima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja