Budi dio naše mreže

Titula najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika pripala je dvadesetosmogodišnjem Zvonimiru Kaliću iz Vrpolja kod Đakova. Pobjednik natječaja kojeg četvrtu godinu zaredom organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta za Hrvatsku Marijana Petir, bavi se proizvodnjom proizvoda od industrijske konoplje, a izabran je između 27 prijava.

/ dt

Zvonimir Kalić je u izjavi za Hrvatsku katoličku mrežu istaknuo da je presretan, ponosan i zahvalan što je njegov djed Mate Tunuković pokrenuo OPG u Vrpolju i postavio mu temelje. “Dida je bio incijator da zasijemo konoplju i započnemo s inovativnom proizvodnjom, a to je industrijska konoplja. Dičimo se sa šest godina rada, kvalitetnog rada, proizvodnjom i preradom proizvoda i naglaskom na ekološku proizvodnju”, naglašava Kalić i dodaje da u proizvodnji imaju tridesetak proizvoda te da je konoplja iskoristiva od korijena do cvijeta.

Podsjetimo, obitelj Kalić svoj je OPG pokrenula u Vrpolju, na imanju Zvonimirova pokojnoga djeda koji je 2013. godine obolio od zloćudnog tumora. Liječnici su mu davali maksimalno još mjesec dana života. No, Zvonimirova majka i njezina sestra čule su za nutritivne i druge vrijednosti konoplje te su odlučile ocu uvesti ekološku prehranu bez ugljikohidrata u kombinaciji s konopljinim uljem. Mate Tunuković se za 40 dana ustao iz kreveta i poživio još deset mjeseci. Tada su odlučili da očevu i djedovu ostavštinu, zemlju koju im je prepisao, iskoriste za pokretanje vlastitog posla na bazi konoplje, javlja Agroklub.

Zvonimiru je ovo druga godina zaredom u kojoj sudjeluje na natječaju, te je nakon prošlogodišnjeg ulaska među 10 finalista, unaprijedio svoj projekt i proizvodnju te oduševio stručno prosudbeno povjerenstvo i osvojio titulu pobjednika. Kalić će predstavljati Hrvatsku na petom izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu u Europskoj uniji.

Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik obratio se svim svojim vršnjacima, mladim ljudima i poručio: “Budite uporni, budite ustrajni, ne posustajte, budite veliki optimisti! Samo je potrebno malo zasukati rukave, primiti se posla i rezultati ne izostaju!”

Inače, Zvonimir Kalić je i uspješni izvođač duhovne glazbe, koji i na ovom svom najnovijem poduzetničkom uspjehu zahvaljuje Bogu: “Treba puno truda i Božje pomoći, nije lako, ali plodovi ne izostaju!”

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja