Budi dio naše mreže

U mnogim župnim zajednicama i kroz vrijeme priprave za Božić organiziraju se akcije koje nas usmjeravaju prema drugima, osobito prema ljudima u potrebi. Caritas župe Sv. Petra i Pavla iz Kaptola ima izuzetno bogato iskustvo kršćanske ljubavi upravo u ovom vremenu nade, budnosti, iščekivanja, ali i darivanja. U emisiji Aktualno HKR-a 27. studenoga gostovala je predstavnica toga Caritasa, ujedno i suradnica HKR-a iz Požeške biskupije, Ljiljana Marić.

/ hjb

Jedan od najaktivnijih Caritasa Požeške biskupije je u Vašoj župi Kaptol i djeluje više od deset godina, nije li tako?

Naš župni Caritas počeo je djelovati prije 12 godina kada je u župu stigao novi župnik Nikola Jušić. I upravo smo s prvim aktivnostima počeli u došašću. Nakon misa zornica, dok su djeca čekala nastavu u susjednoj zgradi škole, u vjeronaučnoj dvorani odvijale su se radionice izrade različitih adventskih i božićnih ukrasa i čestitki koje smo onda nedjeljom prodavali. Tada smo pekli i božićne kolače za potrebite u župi za koje smo napravili i pakete s osnovnim prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama.

Već sljedeće godine, odnosno prije 11 godina, krenuli smo s akcijom pečenja kolača za prodaju kako bismo prikupili novac za kupnju hrane i osnovnih potrepština za potrebite u župi.

Pripremaju kolače, adventske vijence, ručne radove…

Od tada svake godine za svaku nedjelju došašća i korizmenu nedjelju pečemo kolače koje potom prodajemo poslije nedjeljnih misa. Bile su tu još neke akcije kao izrada i prodaja adventskih vijenaca, ručnih radova, uskrsnih i božićnih dekoracija, bočica za blagoslovljenu vodu, ali do sada se kao najuspješnija pokazala akcija pečenja i prodaje kolača. Naime, s prodajom kolača nikada nemamo problema. Oni koji ih kupuju pomažu radu Caritasa, a s druge strane, lijepo se oslade.

Kad su neke žene koje nisu vične pravljenju kolača ponudile da će napraviti rezance ili mlince, tu smo akciju proširili. To se pokazalo izvrsnim, jer i to je ono što se redovno traži i proda.

Volonteri su presudni

U akciju pečenja kolača i pravljenja mlinaca i rezanaca ne uključuju se samo naši volonteri, ima nas oko 15-ak nego i drugi župljani pa čak i neki izvan naše župe. Mogu reći da se tijekom tih akcija uključi i po četrdesetak žena.

Volonterke Caritasa pripremaju i rezance i mlince / foto: Ljiljana Marić

Raduje nas to što ima ljudi koji svoje slobodno vrijeme koriste kako bi pomagali drugima. Posebno je zanimljivo da si neke naše župljanke u korizmi zadaju kao korizmenu zadaću redovno pečenje kolača i to čine već godinama.

U naše akcije pokušavamo uključiti i djecu, tako da već nekoliko godina organiziramo prodaju rabljenih igračaka koje djeca skupe i donesu i na kraju ih kupuju.

Tu moramo zahvaliti našoj Osnovnoj školi u Kaptolu što pomaže tu akciju tako što da se prodaja organizira u njihovom prostoru i vjeroučiteljici Ljubici Maljur koja se oko toga posebno angažira.

Posebno bih htjela istaknuti da smo za zaštitnicu našeg župnog Caritasa izabrali bl. Mariju od Propetog Petković. Vjerujemo da nas ona, koja je imala posebno srce za siromašne i potrebite, prati svojim zagovorom te nam pomaže u radu. Kada nekome trebamo pomoći u nekoj većoj potrebi, onda se redovno molimo njoj i tražimo njezinu pomoć. Hvala joj na uslišanim molitvama.

Porast broja korisnika pomoći

Nažalost, broj potrebitih je sve veći, iako je broj stanovnika sve manji. S jedne strane, imamo nekoliko obitelji s brojnom djecom, a druge strane sve je veći broj starih, nemoćnih i bolesnih i onih o kojima nema tko brinuti. Što se tiče pandemije, nastojali smo pomoć pružati svima koji su to od nas tražili, iako nam je ove godine to bilo malo teže zbog lockdowna u vrijeme korizme, odnosno nemogućnosti da u to vrijeme organiziramo akciju pečenja kolača.

Broj potrebitih je sve veći, iako je broj stanovnika sve manji.

Ali ostalo nam je novca od prošle godine. Osim toga, bilo je i pomoći u hrani od biskupijskog Caritasa te nekih župljana tako da smo ipak uspjeli odgovoriti na svaku zamolbu za pomoć.

Projekt “Jer bijah gladan”

Projekt “Jer bijah gladan i dadoste mi jesti” prije četiri smo godine prijavili na natječaj Požeške biskupije za župne Caritase, za što nam je potporu dao i tadašnji župnik Josip Klarić. Na natječaj su se javili Caritas iz Daruvara i naš Caritas. Kroz taj projekt, kako smo naveli u prijavi za natječaj, trebali smo svakodnevno osigurati kruh i mlijeko za četiri obitelji s područja župe s ukupno 26 djece. Od Požeške biskupije dobili smo 10.000 kuna za šest mjeseci, s time da smo ostatak trebali sami osigurati te nakon šest mjeseci, kada izostane pomoć Biskupije, nastaviti s projektom.

Za naš Caritas i župu ovo je novčano veliki projekt, oko 33.000 kuna, ali kada čovjek želi pomoći, Bog se uvijek pobrine da se nađu dobri ljudi.

Tražeći pekaru od koje bi kupovali kruh, nazvala sam Spomenka Zekića, vlasnika Panonija pekare iz susjedne župe. On se obradovao jer je dugo htio pomoći nekim obiteljima donacijom kruha, ali nije znao kako. On sada besplatno daje polovicu potrebnog kruha, a ostatak plaćamo. Općina Kaptol nas uvijek podupire u našim projektima, ali i sam načelnik općine Mile Pavičić koji ima svoj OPG. Uključila se i obitelj Ljevar koja ima vinariju.

Adventski kalendar / Facebook župe sv. Petra i Pavla u Kaptolu

Zahvaljujući svima njima, naš projekt ide dalje, a osim obitelji s puno djece, kruh i mlijeko osiguravamo još i za tri samca. Zahvaljujem i našim volonterima koji svakoga mjeseca idu u kupovinu mlijeka i dostavljaju ga našim korisnicima.

Jedinstvena Zaklada župnog Caritasa

Što se tiče Zaklade Josip Kupertinski, ona je svoj život započela na jednoj sjednici Pastoralnog vijeća. Predložili smo tadašnjem župniku Josipu Klariću osnivanje takve zaklade jer smo vidjeli da ima učenika i studenata koji se teškom mukom školuju i jedva spajaju kraj s krajem. Neki od njih su, doduše, dobivali neku stipendiju, ali ona im je pokrivala samo stanarinu ili autobusnu kartu, a tu je još puno drugih troškova, od užine u školi do najobičnijih higijenskih potrepština.

Prije sedam godina krenula je naša zaklada u koju novac uplaćuju pojedini župljani, kako bi se mjesečno mogla isplaćivati pomoć našim učenicima i studentima.

Drago mi je što ima nekih koji su završili školovanje i koji sada, kao zaposleni, ponešto uplate u taj isti Fond iz kojeg su i oni dobivali novac.

A jeste li pomaganjem vezani samo uz prostor svoje župe?

S obzirom da u nekim župama Caritasi nisu aktivni i organizirani kao kod nas, mi rado, pogotovo kada je u pitanju odjeća i obuća za djecu, pomažemo i onima iz drugih župa. Ali isto tako, iz drugih župa dovoze nam odjeću, posteljinu i slične stvari jer njihovi Caritasi takve stvari ne preuzimaju. Odjećom, a ponekad i drugim stvarima, kao što su pelene za odrasle, pomažemo i nekim dječjim domovima u Zagrebu ili domovima za starije u našoj okolici.

Karitativne aktivnosti tijekom ovoga došašća

Ovaj vikend kreće naša akcija pečenja finih domaćih kolača, sutra ćemo ih pakirati, a prodavati u nedjelju, nakon naših misa. Naše vrijedne župljanke već su napravile rezance i mlince za ovu nedjelju. Usto ćemo u trgovinama u našoj župi postaviti košare u kojima će naši župljani moći ostaviti prehrambene namirnice i higijenske potrepštine koje ćemo našim potrebitima podijeliti prije Božića. Isto tako, naši župljani će hranu moći ostaviti i nakon misa u holu naše crkve.

Peku se slavonski kolači / foto: Ljiljana Marić

Hvala svima koji nam pomažu u organiziranju prikupljanja tombola, a u koji se rado uključe naši ugostiteljski objekti, frizeri, trgovine, naši OPG-ovi, ne samo iz naše župe nego i šire. U tjednu prije Božića obići ćemo potrebite u našoj župi, njih 50-ak i uručiti im božićne pakete, kako bismo im uljepšali najradosnije dane u godini te kako bi i oni najsiromašniji osjetili radost Isusovog dolaska na zemlju.

Snaženje župnog zajedništva

Svake godine za blagdan sv. Stjepana organiziramo božićno druženje s nastupom župnih zborova, tamburaškog orkestra osnovne škole, naših udruga i kulturno umjetnička društva. Za to druženje organizirali bismo tombolu od čije je prodaje prihod bio namijenjen župnom Caritasu. Nažalost, ove godine zbog epidemioloških mjera druženja neće biti, ali ćemo tombolu ipak prodavati.

Zahvaljujemo, prije svega, dragom Bogu za milosni dar pomaganja ljudima u potrebi i bližnjima. Zahvaljujemo i svima koji u drugima prepoznaju lice Isusa Krista, što nije uvijek jednostavno i lako, te na taj način pomažu rad Caritasa.

Hvala i našem župniku Mariju Rašiću što nas podupire i savjetuje i, na kraju, hvala Hrvatskome katoličkom radiju i HKM-u što smo imali priliku predstaviti ono što radimo. Vjerujemo da će naš rad biti poticaj i drugima.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja