Budi dio naše mreže

Bliži se početak nove školske godine. Mnogi roditelji upisali su svoju djecu u katoličke škole. U suradnji s Nacionalnim uredom za katoličke škole Hrvatske biskupske konferencije donosimo statistiku upisa učenika u katoličke osnovne i srednje škole u proteklih 5 godina.

/ Branimir Gubić

Katolička škola je škola za osobu i škola koju čine osobe. Svaka osoba, u svojim materijalnim i duhovnim potrebama u srcu je Isusova učenja – zato je razvoj osobe cilj katoličke škole. U svome poslanju, povjerenom joj od Isusa Krista, Crkva pronalazi razlog za osnivanje i djelovanje katoličkih škola. To poslanje je dovesti čovjeka do njegova ljudskog i kršćanskog savršenstva, do njegove zrelosti u vjeri. Posebna pozornost posvećuje se općim kriterijima koji moraju usklađivati kulturalne, didaktičke, društvene, građanske i političke odabire. Ti odabiri moraju uvijek biti vjerni Evanđelju koje naviješta Crkva. Upravo zbog toga u katoličkoj školi evanđeoski principi postaju norme odgoja, nutarnji pokretač i konačno odredište.

O identitetu katoličke škole, odgojno – obrazovnoj zajednici, učeniku koji je u središtu odgoja te o pedagogiji katoličkih škola pročitajte na mrežnoj stranici Nacionalnog ureda za katoličke škole.

Školske godine 2018./2019. u 24 katoličke škole upisano je 3910 učenika. U 12 osnovnih škola upisano je 1504 učenika, a u 12 srednjih upisano je njih 2406.

Prema podacima Nacionalnog ureda za katoličke škole u proteklih pet godina u osnovne i srednje škole upisano je 18 154 učenika, od toga u osnovne katoličke škole 5369, a u srednje 12 785 učenika.

Foto: Nacionalni ured za katoličke škole

Foto: Nacionalni ured za katoličke škole

Foto: Nacionalni ured za katoličke škole

Foto: Nacionalni ured za katoličke škole

Foto: Nacionalni ured za katoličke škole

Prva katolička osnovna škola u Republici Hrvatskoj  započela je s radom 1. rujna 2008. godine u gradu Šibeniku. Upisana su dva prva i jedno drugo razredno odjeljenje. Šibenski biskup mons. Ante Ivas 5. studenog 2007. donio je uime biskupije šibenske Odluku o osnivanju Katoličke osnovne škole sa sjedištem u Šibeniku. Odluka i samo osnivanje škole inicirano je željom roditelja i njihovim čestim upitima hoće li se osnovati katolička osnovna škola. Prošle školske godine u ovu katoličku osnovnu školu upisano je 313 učenika.

Najmlađa katolička osnovna škola osnovana je 2018. godine u Zadru i tada je u jedno razredno odjeljenje upisano 11 učenika. Ove školske godine u dva razredna odjeljenja upisano je 20 učenika.

A ovo je broj učenika u osnovnim i srednjim katoličkim školama u Hrvatskoj u prošloj školskoj godini 2018./2019.:

Ovogodišnji popis učenika koji su upisali katoličke osnovne i srednje škole bit će ažuriran 30. ovog mjeseca.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja