Budi dio naše mreže

Značaj službe zagrebačkog nadbiskupa i Crkve zagrebačke, izazovi s kojima se proteklih 26 godina susretao kardinal Josip Bozanić, te što u Zagrebačkoj nadbiskupiji čeka budućeg nadbiskupa Dražena Kutlešu, bile su teme razgovora emisije "Susret u dijalogu" na Hrvatskom radiju Prvi program. U ponedjeljak, 20. veljače, gostovali su kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog rektor zagrebačke katedrale mons. Zlatko Koren, urednica vjerskog programa na HKR mr. sc. Tanja Maleš i pisac i komunikolog dr. sc. Boris Beck, docent na Fakultetu političkih znanosti.

/ mp

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uoči svog 74. rođendana dobio je nasljednika. Papa Franjo imenovao je Splitsko-makarskog nadbiskupa Dražena Kutlešu nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije.

Mons. Dražen Kutleša je čovjek Crkve, istaknula je Tanja Maleš te kazala da je za javnost mjerodavno ono kako se on predstavio 14. veljače i definirao što znači biti čovjek Crkve; prenijeti vjerno nauk Isusa Krista, nepromijenjen i ne zatrovan duhom svijeta. Podsjetila je i na njegov govor prigodom preuzimanja službe predsjednika Hrvatske biskupske konferencije kada je također rekao da će se truditi raditi po Božjoj volji i po nauku Crkve. Osvrnula se i na pojmove koje su u javnost plasirali mediji – konzervativan ili liberalan, za koje Maleš smatra da u ovom kontekstu postaju suvišni, donosi HRT.

U Crkvi smo svjesni ljepote zajedništva i snage molitve, istaknuo je mons. Zlatko Koren. Naglasio je jedinstvo hrvatskoga naroda u domovini i svijetu te rekao da svi oni koji nas dijele po nekim regionalnim situacijama nam ne žele dobro. Ono što vrijeme donosi u jednoj velikoj hrvatskoj nadbiskupiji su različiti znakovi vremena. Mons. Koren spomenuo je obnovu i nove pastoralne projekte.

U emisiji je pojašnjen stav nadbiskupa Kutleše o Međugorju. Mons. Zlatko Koren rekao je da Crkva jasno razlikuje ukazanja, navodna ukazanja, od brige za pastoral u Međugorju. Istaknuo je da je ovo što se sada pripisuje nadbiskupu Draženu nerazumijevanje cjelokupnog konteksta Crkve. Mons. Koren rekao je da je ponosan što je Crkva pažljiva i oprezna i da vodi brigu o Međugorju na najbolji mogući način.

Maleš je pojasnila da su mediji iskoristili Međugorje i navodni stav nadbiskupa Kutleše o njemu. Pojasnila je kako se radi o monografiji Ogledalo pravde iz 2001. kada je mons. Kutleša, svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije, bio osobni tajnik biskupa Ratka Perića i radio u Ordinarijatu u Mostar. Na prvim stranicama monografije navode se riječi priređivača (ne autora); “Po nalogu mjesnoga biskupa mons. Ratka Perića nastojao sam skupiti i kompjutorski prirediti razne izjave, priopćenja, komentare i studije u vezi s međugorskim pojavama, koje je potpisivao bilo koji službenik Ordinarijata u proteklom razdoblju.“ Maleš je istaknula da to djelo nije njegovo mišljenje, već je on skupio dokumente, kako je naveo i u uvodnoj riječi.

Na odjek imenovanja zagrebačkog nadbiskupa koadjutora u javnosti osvrnuo se komunikolog Boris Beck. Budući zagrebački nadbiskup našao se pod neobičnom paljbom medija, rekao je Beck. Smatra da su uzroci u tome što javnost o svemu nije informirana.

„Biskup se obratio vjerničkoj javnosti, ali javnost izvan tog kruga nije informirana i tu se onda događa provala privatnog govora, tračeva, insinuacija…ono što se inače šapuće po kutovima sad se viče s krovova“, kazao je Beck. Naglasio je da mediji vole istaknute osobe, i da se sve personalizira te da se po tom površnom ključu promatra i Crkva. Gleda se i na Kaptol kao sinonim za cijelu hrvatsku Crkvu, što nije istina, rekao je Beck i naglasio da mediji puno više očekuju od zagrebačkog nadbiskupa nego što bi možda on sam imao neku moć.

Ukazao je i na odgovornost Crkve za svoju javnu sliku; „Ako se Crkva zatvori u svoj crkveni jezik ona će biti nerazumljiva onima koju su na rubu ili izvan Crkve.“

Smatra da bi Crkva, ako postoji interes javnosti, mogla naći način kako da komunicira poruku i široj javnosti, a da pri tom ne mijenja sadržaj.

U emisiji se govorilo i o proteklih 26 godina službe zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, a cijelu raspravu možete poslušati ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja