Budi dio naše mreže

Pedeset godina redovničkih zavjeta radosno i dostojanstveno 13. kolovoza u crkvi BDM Karmelske na Donjoj Drenovi proslavile su pet sestara Družbe Presvetog Srca Isusova: s. Blaženka Bobaš, s. Celestina Beljo, s. Ljubomira Lešić, s. Nikodema Stojak te s. Dobroslava Mlakić koja je ujedno i vrhovna predstojnica Družbe te postulatorica kauze za proglašenje blaženom službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić, utemeljiteljice Družbe.

/ Helena Anušić

Svečano liturgijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, u zajedništvu s gospićko-senjskim biskupom Zdenkom Križićem i mnogobrojnim svećenicima. U propovijedi je nadbiskup Uzinić podsjetio da je u povijesti riječke Crkve službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić, zagledana u Presveto Srce Isusovo i nadahnjujući se s tom Ljubavi, i danas poziv suvremenicima. “A po sestrama svoje zajednice i generacijama nakon toga, kao i nama danas, ona je poziv da i mi, zagledani u Isusovo Presveto Srce, i ljubavlju kojom smo ljubljeni, načinimo novo srce i nov duh”, poručio je mons. Uzinić.

Citirajući tekst s. Dobroslave Mlakić o karizmi Družbe, poručio je da je Riječka Majka, zagledana u Kristovo srce, koje je za nju bilo škola kontemplacije i ljubavi prema bližnjemu, od Isusa učila na pravi način služiti malenima, ali i svima isključenima na način kako je On to činio.

“Ono što je Riječka Majka započela prije više od 100 godina, posljednjih 50 godina čine naše slavljenice. U odnosu na vrijeme u kojemu je svoju karizmu započela službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić, sestre danas u duhu njezine karizme i vođene potrebama Crkve, iščitavaju znakove vremena i na njih daju odgovore istog poslanja koje je utemeljiteljica Družbe započela, a koje su u duhu vremena u kojemu živimo.”

Poziv sestrama na daljnji angažman

U tom smislu mons. Uzinić zahvalio je sestrama na trudu, usmjerivši posebno zahvalni pogled na 50 godina redovništva sestrama jubilarkama, ali i cijeloj Družbi na svemu što su činile u proteklim godinama, u traženju odgovora u onome kako ljubiti one koji su isključeni, kako im služiti, ali i svima ostalima u potrebi. Unaprijed im je zahvalio i na svemu što će na tom tragu činiti, pritom postajati ‘malene’, skromne i u toj duhovnosti paziti da se ne dogodi sablazan onih koji su maleni.

Sestre jubilarke s nadbiskupom Uzinićem, biskupom Križićem i svećenicima / Foto: Helena Anušić

Osim zahvalnosti za prošlost, nadbiskup je uperio pogled i prema budućnosti, potaknuvši na prihvaćanje potreba vremena, brigu za starije, bolesne, nemoćne, umiruće, nerođenu djecu, migrante i različite kategorije osoba koje procjenjujemo manje vrijednima. Sestre je potaknuo na traženje načina uključivanja takvih te da to čine ponizno i skromno i pritom izgrađuju povjerenje jednih prema drugima.

Zahvala s. Dobroslave

Uime jubilarki prigodnu riječ uputila je vrhovna predstojnica Družbe, s. Dobroslava Mlakić. “Srž života Majke utemeljiteljice službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić bila je žrtva – križ, pred kojim je susrela Gospodina i koji je usmjerio hod njezina života, a koji je utkan u hod sestara jubilarki i svih njezinih sljedbenica – znak da su na pravome putu. Bez žrtve nema ni istinskog predanja i ljubavi, jer žrtva je srž svakoga kršćanskog života i vjerovanja. Križ – žrtva spada u elementarnu strukturu redovničkog života i opredjeljenja”, rekla je s. Dobroslava.

“Neka je hvaljen i slavljen Gospodin za svaku katehezu i nebrojnu vojsku djece i mladih koje ste pripremale za svete sakramente, za prvu sv. pričest i svetu krizmu, za svaki okićeni oltar i uređenje Božjih hramova, za svako bdijenje i obrisanu suzu u bolnici, u domu starih i nemoćnih, za svako prihvaćeno dijete, za sve molitve, za tiha pregaranja i žrtve, za vjernost Gospodinu u zgodno i nezgodno vrijeme”, zaključila je s. Dobroslava te sestre i sebe preporučila vjernicima u molitve.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja