Budi dio naše mreže

Dana 3. kolovoza navršava se tri godine kako je za nebo rođen jedan od najpoznatijih franjevaca našega vremena, fra Bonaventura Duda.

/ HKM

Život posvećen Riječi Božjoj

“Teško je kraj Krista proći neopredijeljen” – zapisao je jednom fra Bonaventura Duda. Tako govori njegovo iskustvo. Susreo je Krista i za njega se opredijelio. I koračali su tako zajedno pune 93 zemaljske godine.

Fra Bonaventura Duda u radu / Foto: TM

Za Bibliju je puno puta rekao da je to Knjiga srca, „knjiga Srca Božjega srcu čovjekovu, Knjiga voljena“. Toj je knjizi posvetio i svoje osobno opredjeljenje, ali i znanstveni rad.

Djelomični prijevodi Božje riječi u hrvatskom narodu poznati su još iz XIV. stoljeća, a Zagrebačka Biblija iz 1968. godine pojavljuje se kao četvrti cjeloviti prijevod Biblije na hrvatski jezik, a prvi tiskan u Hrvatskoj i to u Zagrebu. Zbog toga nosi i ime Zagrebačka Biblija. Pater Duda je bio na čelu skupine teologa, književnika i jezikoslovaca koji su redigirali, a djelomično i preveli izdanje ove Biblije.

Živi je svjedok početka, tijeka i završnice povijesnoga događaja, Drugoga vatikanskog sabora. Bio je vrlo zauzet širitelj njegovih misli i stajao je u „prvim redovima“ važnih inicijativa nadahnutih njime (pri utemeljenju „Glasa Koncila“, u organizaciji Teološko-pastoralnog tjedna i pri nastanku Kršćanske sadašnjosti). Od kraja Sabora 1965. godine do danas mnogo je odrednica ostvareno, no fra Bonaventura Duda je govorio da se Koncil treba i dalje ostvarivati. Fra Bonaventura je bio svjedok i svetosti bl. Alojzija Stepinca, ali i fra Alekse Benigara.

O fra Bonaventuri Dudi

Fra Bonaventura Duda preminuo je 3. kolovoza 2017. u Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu, u 94. godini života, 76. redovništva i 68. svećeništva. Većinu života živio je i djelovao u Franjevačkom samostanu sv. Franje na Kaptolu. Bio je redoviti profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i pročelnik Katedre Svetoga pisma Novoga zavjeta. Bio je profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Bio je glavni urednik Zagrebačke Biblije, kapitalnog prijevoda Svetog pisma iz 1968. godine. Sudjelovao je u pokretanju Glasa Koncila. Širitelj je misli Drugoga vatikanskoga sabora. S fra Jerkom Fućakom preveo je Novi zavjet za potrebe Hrvatskoga lekcionara. Pisac je mnogih knjiga. Pripremao je materijale za kauze slugu Božjih fra Vendelina Vošnjaka i fra Alekse Benigara, a surađivao je i na procesu bl. Alojzija Stepinca, o. Ante Antića i postavio temelje procesu sestre Marice Stanković. Dobitnik je niza hrvatskih i stranih nagrada i priznanja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja