Budi dio naše mreže

Na treću nedjelju došašća, 11. prosinca, prigodom Nedjelje Caritasa korisnici i zaposlenici Caritasa svjedočit će djelotvornu ljubav i predstavili dio svog djelovanja i poslanja u pet župa, po jednoj u svakom arhiđakonatu Zagrebačke nadbiskupije. Donosimo tri primjera u kojima su posljednjih mjeseci Hrvatski Caritas, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i župni caritasi pružili konkretnu pomoć obiteljima u potrebi.

/ mp

Nacionalni, nadbiskupijski i župni caritasi zajedničkim snagama pomažu obitelji u potrebi 

Tri načela socijalnog nauka Crkve (načelo supsidijarnosti, načelo solidarnosti i načelo općeg ili zajedničkog dobra) umnogome označavaju poslanje i djelovanje Caritasa na različitim razinama (nacionalnoj, biskupijskoj, župnoj). Poštujući načelo supsidijarnosti župni caritasi, kao oni koji su najbliži osobama u potrebi, trebaju poduzeti sve što je u njihovim mogućnostima kako bi pružili pomoć. Ako potreba pojedinca ili zajednice nadilazi njihove mogućnosti tada se solidarno uključuju biskupijski i nacionalni caritasi kako bi sinergijom pružili učinkovitu pomoć zajednički služeći općem dobru.

Donosimo tri primjera u kojima su posljednjih mjeseci Hrvatski Caritas, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i župni caritasi pružili konkretnu pomoć obiteljima u potrebi.

U peteročlanoj obitelj iz Župe sv. Antuna Padovanskog, u Sesvetskim Selima, troje je malodobne djece. Supružnici su gluhonijemi, a kuća nije primjerena za stanovanje. Prizemlje kuće je vrlo skromno uređeno i sastoji se od dviju prostorija, dok je prostor na katu neizrađen. Svi spavaju u jednoj sobi na dva ležaja dok jedno dijete spava na podu na improviziranom ležaju. Kuća nema fasadu. U suradnji s vlč. Antunom Sente, župnikom, volonterima župnog caritasa i Hrvatskim Caritasom poduzeti su građevinski radovi na uređenju prvog kata, zamjeni krovišta i stolarije te opremanju kuće namještajem. Ova dječica će božićne blagdane dočekati u vlastitim krevetićima i sobama veselih boja.

Na poziv vlč. Luke Slijepčevića, župnika Župe BDM od sedam žalosti u Velikom Trgovišću, upoznali smo se sa teškom životnom situacijom samohrane majke s troje malodobne djece. Suočena s problemima vršnjačkog nasilja nad svojom djecom kao i izostankom zaštite i podrške nadležnih institucija, odlučila se za preseljenje iz Zagreba u manju sredinu. Uz pomoć kredita kupila je nedovršenu kuću koja ima samo jednu uređenu sobu i kuhinju, ali imaju svoj mir što im je od neprocjenjive vrijednosti. U župi je pokrenuta akcija prikupljanja novčanih sredstva te donacija građevinskog materijala. Zahvaljujući velikom angažmanu župnika krenulo se u izvođenje potrebnih radova. Trenutno se uređuje unutarnji prostor, dok će troškove sanacije krovišta podmiriti Hrvatski Caritas i Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Prečasni Kristijan Gatarić, župnik Župe sv. Roka u Skakavcu, upozorio nas je na teške životne uvjete dvoje umirovljenika. Zatečeni viđenim predstavnici Caritasa potaknuli su upravu na projekt adaptacije prizemlja kuće. Zahvaljujući volonterima caritasa Župe sv. Tri Kralja s Banije, iz Karlovca, te dobrim ljudima koji su darovali materijal i pružili besplatne usluge (obitelji Brakić, Jelinić, Banjavčić, Pranjić, Kušan, tvrtke Mislav elektro d.o.o., Lipa d.o.o., trgovački lanac Pevex i drugi) taj stariji bračni par će ovogodišnji blagdan Božića dočekati u svom novouređenom toplom domu te staračke dane proživjeti kao blagoslov, a ne osudu.

Pomoć starijem bračnom paru / Foto: Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Nedjelja Caritasa, 11. prosinca 

Na treću nedjelju došašća, 11. prosinca, prigodom Nedjelje Caritasa korisnici i zaposlenici Caritasa svjedočit će djelotvornu ljubav i predstavili dio svog djelovanja i poslanja u pet župa, po jednoj u svakom arhiđakonatu Zagrebačke nadbiskupije.

Korisnici i zaposlenici Kuće za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem “Bl. Alojzije Stepinac”, iz Brezovice, pohodit će Župu sv. Ivana apostola i evanđelista, u Utrinama (Katedralni arhiđakonat).

Župa sv. Antuna Padovanskog, u Sesvetskim Selima, (Remetsko–sesvetski arhiđakonat) otvorenih ruku i srca primit će djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i njihove odgajatelje iz Kuće sv. Franje u Vugrovcu.

Zaposlenice Caritasova obiteljskog savjetovališta predstavit će izazove i teškoće s kojima se danas suočavaju obitelji te oblike pomoći Obiteljskog savjetovališta vjernicima Župe Presvetog Srca Isusova, u Karlovcu (Karlovačko-gorički arhiđakonat).

Vjernicima Župe sv. Jurja mučenika, u Gornjoj Stubici (Turopoljski arhiđakonat) – biti će pružena mogućnost da čuju svjedočanstva i iskustva zaposlenica Caritasove sigurne kuće.

Važnost i mogućnosti karitativnog rada i volonterstva približit će vjernicima zaposlenici Službe volonterskih aktivnosti ili koordinatori župnih caritasa u Župi sv. Ivana Krstitelja, u Lugu Samoborskom (Zagorski arhiđakonat).

Nedjelja Caritasa, odlukom Hrvatske biskupske konferencije, tradicionalno se u svim župama obilježava na treću nedjelju Došašća. To je prigoda da se osvijesti važnost djelotvorne ljubavi u župnim zajednicama te poticaj vjernicima da daju doprinos karitativnom djelovanju.

Službena stranica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije: https://www.czn.hr/

Foto: Hrvatski Caritas

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja