Budi dio naše mreže

U emisiji Živa veza HKR-a 27. studenoga gostovala je Natalia Kosovac rođ. Horsnell, solistica Baleta zagrebačkog HNK.

/ hjb

Natalia je rođena 22. travnja 1991. u Newcastleu, Australija. Usavršavala se na Baletnoj školi Zaklade Heinz Bosl u Münchenu, u klasi Konstanze Vernon. Nakon završenog školovanja angažirana je 2010. godine u Baletu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a 2013. godine promovirana i u status solistice baleta.

Kako je rekla, balet je za nju sve, cijeli život.

Ova mlada balerina još na početku karijere oduševila se Zagrebom, Hrvatskim narodnim kazalištem i njegovim baletnim repertoarom, potom se zaljubila i udala za Hrvata te ostala živjeti u Hrvatskoj. U HNK je ostvarila neke od svojih životnih uloga, interpretirajući naslovne uloge u, primjerice, Labuđem jezeru, Ani Karenjini, Elizabeti Austrijskoj i Gospodi Glembajevima.

Balet kao poveznica s cijelim svijetom

“Iako je balet silno zahtjevan, ljubav prema baletu sve je pokrila, i rani odlazak od kuće na studij i odricanje od mladenačkih izlazaka i sve što sam morala ‘žrtvovati’. Donedavno su u kazalištu bili većinom samo hrvatski plesači, ali sad je ekipa sastavljena od baletana i balerina iz cijeloga svijeta, pravo multikulturno društvo. Baš ove sezone puno plesača je otišlo u mirovinu, pa su primili čak petnaest novih članova, tako da imamo baletane iz cijeloga svijeta”, podsjeća Natalia i nastavlja:

“Kad sam prvi put došla u Zagreb, vlakom iz Münchena na Glavni kolodvor, nisam znala baš nikoga u Hrvatskoj, znala sam samo gdje je kazalište. Kad sam stigla tamo, brzo sam upoznala Sabrinu iz Italije i Daniela iz Austrije, koji su mi puno pomogli u prilagodbi životu u Hrvatskoj.”

Ja sam dio kazališta i moje kazalište predstavlja Hrvatsku.

Spominjući nedavne izvedbe Hamleta i nadolazeće izvedbe Orašara, Natalia je rekla da joj se u danima intenzivnijih pokusa i nastupa život događa samo na putu od doma do kazališta i natrag, ali da je suprug potpuno razumije i podupire.

Ljubav za Hrvatsku

“Svaki put kad negdje gostujemo, primjerice u Rusiji, Italiji ili nedavno Ljubljani, svaki put kada idemo izvan Hrvatske, i ja predstavljam Hrvatsku. Ja sam Natalija, ali to nije osobno, ja sam dio kazališta i moje kazalište predstavlja Hrvatsku. Jako sam ponosna i želim pokazati Hrvatsko narodno kazalište i što može napraviti Hrvatska kao površinom mala zemlja. Možda imamo odličnu nogometnu reprezentaciju, ali imamo i vrhunski balet”, s osmijehom dodaje Natalia.

A na pitanje koju zemlju doživljava kao domovinu, brzo i vedro odgovara “Hrvatska!” te objašnjava: “Nije to samo zato što mi je muž tu i što živim ovdje, nego sam ovdje doživjela puno predivnih stvari, osvojila različite nagrade, uživam u moru, suncu, ljudima… A s njima sam proživjela i one loše stvari – potres, pandemiju… Ali Hrvatska je moj dom!”, zaključila je Natalia Kosovac.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja