Budi dio naše mreže

Sudjelovanjem na Exitus programu mladi muškarci u današnjem vremenu prožetom krizom muževnosti izgledaju poput modernih vitezova koji umjesto mačeva sa sobom nose krunice, svjedoči jedan od 400 sudionika četvrtog ciklusa programa koji je završio na Božić 2019.

/ at

Četvrti ciklus devedesetodnevnog programa Exitus završio je na Božić 2019. himnom Slava Bogu na visini. Na ovoj pripremi za Božić, kroz Exitus program, odvažilo se 400 muškaraca, mladića i muževa, redovnika, bogoslova i svećenika. Program dva puta godišnje, kao pripravu za Božić i Uskrs, organizira Bratstvo Blaženog Karla Austrijskog. Broj sudionika iz ciklusa u ciklus sve je veći i zadivljujući, a plodovi programa o kojima sudionici svjedoče ostavljaju bez daha. Mnogi su tako za kraj programa napisali svoja pozitivna svjedočanstva te tako brat Darko piše:

“Ime mi je Darko, oženjen sam, otac sam dvoje djece te sam svjestan dragocjenosti braka. Još za vrijeme hodanja sa svojom suprugom, s kojom sam sada već 17 godina u braku, naš je budući brak bio blagoslovljen od bl. Djevice Marije riječima Blagoslivlja vas Svemogući Bog, Otac i Sin i Duh Sveti. Kroz određene kušnje u braku, često sam se pitao: Kako će to biti? Kroz brak i život znao sam biti slab i vrijedan svakog prezira i nezadovoljstva supruge i još k tome očajan primjer svojoj djeci. Čak sam bio na rubu da potonem i već sam osmislio plan kako da, kada ozdravim, pobjegnem zauvijek, pa ako bude potrebno i da krepam kao prosjak na cesti.

Exitus program označio je vrijeme u mom životu koje me naučilo pronaći Gubavca u sebi samom i zagrliti ga.

Krenuo sam na brojne duhovne obnove, mise, ispovijedi, molbe, zazivi, prošnje… Ništa se nije dogodilo i ja sam još više tonuo. Ostao sam mlitav i kilav bez promjene. Tada je do mene došla pozivnica za Exitus program.

Rekao sam si: Da! Da za nju, za moju dragu i djecu. Iako me je bilo strah i nisam imao pojma kako bih ja uopće bio sposoban za tako nešto, morao sam se prijaviti jer sam bio na rubu. Nije bilo druge, ovaj život me izbacio iz tračnica. Sjetio sam se da sam obećao svojoj dragoj, pred Bogom i ljudima, da ću ju voljeti i poštivati u dobru i u zlu, u sve dane života svoga dok nas smrt ne rastavi! I tada sam se odlučio prijaviti. Ipak, u meni je rasla nedoumica i strah vezan uz samu prijavu na Exitus program. Upoznao sam suprugu s tom idejom i dao joj da pročita program. Iako je bila sumnjičava poznavajući mene, svidjela joj se ta ideja. Tako sam se napokon prijavio. Započelo je posebnih 90 dana u mom životu. Počeo sam bez problema postiti i ustajati u pet sati ujutro, a prije nisam mogao ustati do 6 i 30 kako bih stigao na vrijeme na posao.

Počeo sam čistiti po kući iza sebe i drugih, slagati stvari, organizirati dan i kuhati. Zapravo, cijeli dan sam počeo činiti korisne stvari za svoju obitelj i trošiti za one koje mi je Bog podario. Prije posla sam molio i razmatrao Božju Riječ te s Bogom započinjao svaki dan. Exitus program bilo je vrijeme koje me naučilo pronaći svoga Gubavca u sebi samom i zagrliti ga.

Stigao je kraj ovog Programa koji mi je dao mrvice za program života s Kristom nakon Exitusa. Stigla je polnoćka. Odjenuo sam najsvečanije odijelo jer odlazim Bogu na rođendan. Moje srce bilo je puno mira, spokoja, divljenja, slavljenja, neizmjerne zahvalnosti i dostojanstva. Više se nisam osjećao kao jadničak i guba, osjećao sam se kao dijete Božje darovano svojoj obitelji i ovoj zemlji, a vidio sam i ponos u očima svoje supruge. Ta polnoćka bila je prva u kojoj sam osjećao takav mir i divljenje. Tek sam kroz Exitus program prvi put doživio što znači sveta misna žrtva te da prema tom primjeru i ja moram djelovati.”

Brat Zlatko je također pisao o iskustvu sudjelovanja na ovom programu:

“Exitus program donio je mnoge dobrobiti u sva područja mog života. Prije svega donio je red i disciplinu u moj molitveni i duhovni život, ali i osvijestio važnost posta, šutnje, zdrave i pravilne prehrane, tjelovježbe, tišine te boravka u prirodi. Pomogao mi je također shvatiti koje su stvari zaista bitne u životu, olakšao mi da se posvetim njima te da izbacim kradljivce vremena koji nas odvlače od Boga i bližnjih. Program je vrlo pozitivno djelovao i na moju suprugu i djecu koji su također osjetili plodove Exitus programa, iako su bili samo pasivni polaznici.

Buku i galamu suvremenog svijeta zamijenio sam tišinom provedenoj u Božjoj prisutnosti, čips i čokoladice zamijenio sam jabukama i mandarinama, vrijeme provedeno uz čuda moderne tehnologije zamijenio sam boravkom u prirodi i sportskim igrama s djecom.

Molitva krunice, proučavanje Svetog pisma, slušanje duhovnih nagovora, odlazak na misu i pomaganje bližnjima sada su moja svakodnevica.

Ipak, priznajem da me najviše obradovalo nešto od čega sam na početku najmanje očekivao, a to je bratstvo. Susreti s braćom, molitva i post jednih za druge, zajednički odlasci na misu, upoznavanje novih i produbljivanje odnosa sa starim prijateljima bilo je nešto posebno. Raduje me što se radi o mladim muškarcima koji, u današnjem vremenu prožetom krizom muževnosti, izgledaju poput modernih vitezova koji umjesto mačeva sa sobom nose krunice.

Idući ciklus Exitus programa počinje 13. siječnja 2020. te traje do Uskrsa 2020. Prijave za taj ciklus započet će na svetkovinu Bogojavljenja 2020., a za više detalja možete posjetiti Exitus portal.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja