Budi dio naše mreže

Hrvatska 26. svibnja izlazi na treće izbore za Europski parlament, nakon onih 2013. i 2014. Hrvatski europarlamentarci prvi su put odradili puni petogodišnji mandat. U Europski parlament biramo 12 predstavnica i predstavnika iz Hrvatske na mandat od 5 godina. No, ako na početku parlamentarnog saziva Ujedinjeno Kraljevstvo još bude članica s obzirom na zavrzlame oko Brexita, 11 zastupnika iz Hrvatske preuzima dužnost sve dok povlačenje Britanaca ne počne proizvoditi pravne učinke. Tek tada dužnost će preuzeti 12. hrvatski eurozastupnik.

/ mp
Zadnji je dan službene izborne kampanje koja je započela 10. travnja.

Što znače izbori za Europski parlament?

Europski izbori u svibnju 2019. izravno će utjecati život građana. Ondje će se odlučiti na koji će način Europa u nadolazećim godinama pristupiti pitanjima radnih mjesta, poslovanja, sigurnosti, migracija i klimatskih promjena.

Te odluke trebamo donositi svi zajedno jer Europa pripada svima.

Kako glasati?

Izbori se provode na biračkim mjestima na području Republike Hrvatske i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora zateknu se na službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, birači koji se na dan izbora nalaze u mirovnim operacijama i misijama, birači koji se kao članovi posade pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom zateknu izvan granica, na plutajućim objektima u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, birači koji su smješteni u ustanovama socijalne skrbi te birači lišeni slobode, glasuju na posebnim biračkim mjestima određenima u skladu s odredbama Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja