Budi dio naše mreže

Više od 25.000 građana u Hrvatskoj pridružilo se kampanji Ovaj put glasam kojom Europski parlament želi mobilizirati građane da u što većem broju izađu na europske izbore 26. svibnja. Istaknuto je to na konferenciji za medije Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, povodom službenog početka izborne kampanje.

/ mp

Voditeljica Ureda Violeta Simeonova Staničić rekla je kako su kao glavna područja interesa, registrirani volonteri i aktivisti kampanje u Hrvatskoj označili: mogućnosti za mlade, zdravlje te sigurnost. „To je signal i kandidatima za zastupnike u Europskom parlamentu – na koje teme i pitanja bi se možda trebali više fokusirati u kampanji – jer to od njih očekuje dio biračkog tijela, prije svega mladi birači“, zaključila je Simeonova Staničić.

Dodala je da su ovu kampanju prepoznali upravo mladi ljudi koji se u nju uključuju na različite načine i kroz različite aktivnosti. Primjerice: organiziranjem informativnih radionica, predavanja, čak i kroz pub-kvizove na temu EU-a.

„Vrijednost kampanje prepoznale su i brojne poznate osobe – među ostalim Toni Milun, Iva Šulentić, Stipe Pletikosa, Gordan Kožulj, Marijana Mikulić“ – istaknula je Simeonova Staničić te dodala kako se nada da će i njihov poziv na izbore dodatno motivirati – posebno mlade – da ne propuste iskoristiti svoje biračko pravo. „Željela bih također najaviti kako će Ured Europskog parlamenta 10. svibnja održati veliko okupljanje mladih s kojima surađuje i kroz kampanju i kroz projekt škola ambasadora EP-a. Očekujemo nekoliko stotina sudionika u Zagrebu koji će se kroz cjelodnevne aktivnosti i prigodni program baviti tematikom Europske unije“, rekla je Simeonova Staničić.

Na konferenciji je govorila i potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić koja je da su u izbornoj utrci 33 kandidacijske liste te da će se – uz biračka mjesta u Hrvatskoj – građanima omogućiti i glasovanje u inozemstvu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. „Prve prijevremene rezultate DIP će početi objavljivati nakon 23 sata iako se birališta u Hrvatskoj zatvaraju u 19 sati. Naime, objave ne mogu započeti prije nego završi glasanje na posljednjem biračkom mjestu, a to će biti u 23 sata u Italiji.“

Vesna Fabijančić-Križanić i Violeta Staničić

Na konferenciji je Ured Europskog parlamenta potpisao memorandum o suradnji na kampanji s Hrvatskim ferijalnim i hostelskim savezom (HFHS). Suradnica na projektima HFHS-a Mia Veličković rekla je kako svojim aktivnostima, od kojih se brojne realiziraju u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, žele motivirati mlade da izađu na izbore te da tim putem izravno utječu na daljnji razvoj Europske unije, ali i kvalitetu svojih života na svakodnevnoj razini.

Na posljednjim europskim izborima 2014. Hrvatska je bila među članicama s najnižom izlaznošću u EU-u, tek nešto više od 25%. Posebno je loš bio odziv među mladima u dobnoj skupini od 18 do 24 godine – tek 13%.

Nakon konferencije za medije, održana je radionica o participaciji na europskim izborima na kojoj su govorili: Nj. E. Olive Hempenstall – veleposlanica Republike Irske u RH, Željko Trkanjec – glavni urednik portala Euractiv.hr, te aktivistkinje i aktivisti kampanje Ovaj put glasam. Sudjelovali su studenti Visoke škole za međunarodne odnose i diplomaciju Dag Hammarskjöld, Fakulteta političkih znanosti, Hrvatskih studija, Ekonomskog fakulteta, VERN-a, Filozofskog fakulteta, te Pravnog fakulteta.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja