Budi dio naše mreže

Riječani i pripadnici Riječke nadbiskupije stoljećima štuju sv. Vida, a blagdan sv. Vida ove godine proslavljaju 14. i 15 lipnja. Iako nema puno povijesnih zapisa o njemu, ono što je poznato je ostavilo dubok trag u životu Riječana koji su po njemu i nazvali svoju katedralu.

/ Paula Stier

Sv. Vid ujedno je i zaštitnik Riječke nadbiskupije i grada Rijeke, koji je nekoć nosio i njegovo ime u svom nazivu, odnosno: “Rika svetoga Vida”, ili na latinskom “Terra Fluminis sancti Viti”. Nije bilo neuobičajeno vidjeti njegov lik otisnut na grbovima, vratima i na brodovima koji su plovili pod njegovom zastavom. Iako nema puno povijesnih spisa o ovome svecu, ipak je ostavio dubok trag u srcima ljudi, napose Riječana.

Ove godine Riječka nadbiskupija i grad Rijeka u nedjelju 14. lipnja slave svog nebeskog zaštitnika uz 20. obljetnicu Riječke nadbiskupije. Apostolskom konstitucijom “Ad Christifidelium spirituali” 25. svibnja 2000. papa Ivan Pavao II. odvojio je dio teritorija Riječko-senjske nadbiskupije i uspostavio s jedne strane Riječku nadbiskupiju, a s druge Gospićko-senjsku biskupiju. Tim povodom ove godine dodjeljuje se, umjesto deset kako je uobičajeno, jedanaest Medalja sv. Vida zaslužnim vjernicima laicima na pontifikalnoj misi koju predvodi riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Svečano euharistijsko slavlje pak, na Trgu Grivica ispred kaptedrale sv. Vida, predvodi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup mons. Giorgio Lingua, a u ponedjeljak 15. lipnja slavi će se samo jedna misa, u 7 sati ispred riječke prvostolnice.

Riječki nadbiskup, mons. Ivan Devčić, u ovogodišnjoj poruci u povodu proslave blagdana sv. Vida, osvrnuo se na život ovog mladog ranokršćanskog mučenika, koji se u ikonografiji najčešće prikazuje kao mladić u kotlu s palmom, ponekad i s gavranom i lavom.

Štovanje njegova lika se rano razvilo, a prema podacima koje iznosi p. Josip Antolović ima 150 mjesta koje posjeduju njegove relikvije, 1300 mjesta gdje je štovan kao zaštitnik te mu se pripisuje čak 34 patronata, odnosno zaštitništva, kao što je pomoć padavičarima i opsjednutima. Uvršten je među 14 svetaca zaštitnika u velikoj nevolji, stoga nije ni čudo što mu se utječu i za vrijeme požara, grmljavine, neplodnosti i jalovosti, a još mu se utječu i apotekari, pivari, gostioničari, vinogradari i glumci. “Sigurno su ga u mnogim od spomenutih potreba i nevolja zazivali i stari Riječani, na što upućuje upravo velebna crkva koju su mu u čast sagradili”, poručio je mons. Devčić, osvrnuvši se na riječku katedralu sv. Vida, koja je nekoć pripadala isusovcima.

27.04.2018., Rijeka – Katedrala svetog Vida.
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Prema “Mučeništvu sv. Vida” (Passio S. Viti), koji je citirao i mons. Devčić, Vid je rođen u imućnoj poganskoj obitelji koja je živjela na obali Sicilije. Njegov ga je otac htio prisiliti na odricanje kršćanske vjere, što je izazvalo da Vid kao sedmogodišnjak pobjegne u rimsku pokrajinu Lukaniju s njegovim odgojiteljem Modestom i hraniteljicom Krescencijom. Car Dioklecijan, koji je tada progonio kršćane, uhitio ih je te doveo u Rim, gdje su osuđeni na smrt u kotlu vrelog ulja. Dok je boravio u Rimu, Vid je ozdravio careva sina, no to nije bilo dovoljno da ga izbavi iz smrtne kazne. Međutim, anđeo ga je spasio i odveo u Lukaniju gdje je preminuo 304. ili 305.

Iako danas nema progona kršćana u našim krajevima, mons. Devčić je naglasio kako je primjer Vidova oca primjer koji se nažalost često može vidjeti, kada roditelji priječe djeci da upoznaju i slijede Krista. Čak prevladava i među kršćanskim roditeljima strah da im se dijete “ne zanese previše Isusom”. Međutim, u sv. Modestu i Krescenciji možemo vidjeti prave primjere dobrih odgojitelja koji podupiru i aktivno pomažu mladima u njihovim izborima i pozivu.

27.04.2018., Rijeka – Katedrala svetog Vida. Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

“Zacijelo su sv. Modesto i Krescencija bili uzor i poticaj graditeljima Kolegija u Rijeci, kao i profesorima i odgojiteljima koji su u njemu djelovali. A sličan su primjer i uzor i studenti imali u sv. Vidu, u čijoj su se crkvi, današnjoj riječkoj katedrali, redovno okupljali na molitvu i slavljenje euharistije.”, poručio je mons. Devčić.

Pobožnost sv. Vidu ponovo je u Rijeci oživjela 1991., kada, kako prenosi Turistička zajednica Grada Rijeke, se ponovo za blagdan sv. Vida diljem Grada Rijeke “probudio život” mnogim crkvenim svečanostima te kulturnim, sportskim i zabavnim manifestacijama. Od tada se i 15. lipnja obilježava Dan Grada Rijeke, a ove se godine za blagdan sv. Vida mještani pripremaju trodnevnicom koja počinje na Tjelovo. Sam će se blagdan slaviti dan prije, 14. lipnja, a središnje misno slavlje u 19 sati predvodit će apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua. Na sam blagdan sv. Vida će se održati i svečana akademija gdje će se dodijeliti i javna priznanja Grada Rijeke u HNK Ivana pl. Zajca.

11.06.2020., Rijeka – Centar grada ukrasen zastavama uoci blagdana Svetog Vida.
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja