Budi dio naše mreže

Reportažu o početku gradnje bogoslužnog prostora zabilježili smo 2020. godine u zagrebačkom naselju Špansko, a prije nekoliko dana započeli su radovi. "Župljani su radosni što će nakon tri i pol godine slavljenja mise pod vedrim nebom, napokon imati krov nad glavom", istaknuo je u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu župnik, vlč. Marko Čolak.

/ Magdalena Kralj

To je bila stvarnost Župe bl. Ivana Merza prije tri godine, stvarnost žive Crkve koja je Boga slavila na livadi, s jedinstvenim doživljajem redovitih nedjeljnih misa pod vedrim nebom.

Mladi župni upravitelj vlč. Marko Čolak, koji je mladu misu proslavio 2016. godine, predstavio je tada zemljište (2178 m2) na kojem se planira gradnja crkve. Na livadi, uz raskrižje Zagrebačke ceste i Zagrebačke avenije, postavljen je spomenuti montažni kontejner (Kova d.o.o) koji je imao funkciju malene kapelice za misna slavlja nedjeljom.

Tijekom tjedna susretali su se u ul. Vlade Gotovca u jednoj zgradi u kojoj župa ima poslovni prostor. Ondje se nalazi kapelica, pastoralni centar i župni ured, rekao je vlč. Marko. Nedjeljna i blagdanska misna slavlja bila su u osnovnoj školi Špansko-Oranice sve dok to zbog pandemije koronavirusa nije bilo onemogućeno.

Početak gradnje

Na facebook stranici Špansko za svakoga osvanula je obavijest o početku gradnje crkve u župi bl. Ivana Merza, što će biti prva crkva u MO Špansko-jug.

Župa, koja je osnovana 2011. godine, dosad je koristila improvizirani prostor kapelice u prizemlju stambene zgrade u Ulici Vlade Gotovca br. 9 za održavanje misa preko tjedna, te OŠ Špansko-Oranice za veća okupljanja.

Pod vodstvom župnika Marka Čolaka uređeno je zemljište namijenjeno budućoj župnoj crkvi, koje je među župljanima i okolnim stanovnicima poznato kao “zelena katedrala”. Bilo da je sunčano i vruće, bilo da je kiša, hladno ili snijeg, livada je nedjeljnim misama i slavljima o velikim blagdanima redovito ispunjena.

Foto: Facebook Špansko za svakoga

Objavljene su i fotografije kako bi crkva trebala izgledati.

Foto: Facebook Špansko za svakoga

Foto: Facebook Špansko za svakoga

U razgovoru s vlč. Markom doznali smo kako je u tijeku iskapanje temelja i postavljanje armature za betoniranje. “Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti kako bi se radovi neometano mogli izvoditi”, rekao je.
Odluka o izgradnji montažne crkve donesena je u dogovoru sa Zagrebačkom nadbiskupijom jer trenutno, zbog zahtjeva GUPa, ne postoji mogućnost gradnje “prave” crkve. GUP zahtjeva izgradnju 50 parkirališnih mjesta za potrebe naselja, parkirna mjesta za crkvu i atomsko sklonište. Zahtjev je da sve mora biti pod zemljom što znači da bi ispod crkve trebale biti dvije etaže.
Montažna crkva se radi od čelične konstrukcije i panela te se može vrlo brzo napraviti. “To je privremeno rješenje dok se ne krene u realizaciju projekta izgradnje crkve sa pastoralnim centrom”, rekao je vlč. Marko.
To je privremeno rješenje dok se ne krene u realizaciju projekta izgradnje crkve sa pastoralnim centrom.

Istaknuo je kako su župljani radosni što će nakon tri i pol godine slavljenja mise pod vedrim nebom, napokon imati krov nad glavom. “Lijepo nam je i na livadi, ali pastoralno smo dosta uskraćeni osobito kada pada kiša ili kada je jako hladno.”

Na pitanje kako se nose sa negativnim komentarima onih koji smatraju da bi se površina na kojoj se gradi crkva mogla bolje iskoristiti, vlč. Marko je rekao:

“Negativne komentare ne čitam jer ih daju osobe koji nemaju konstruktivne razloge zašto se crkva ne bi gradila, već mrze sve što ima veze s Crkvom. Naše je za njih moliti. U ovakvim slučajevima negativnih komentara rado se sjetim ove priče: ‘Magarac je rekao tigru: – Trava je plava. Tigar je odgovorio: – Trava je zelena. Rasprava se rasplamsala i oboje su ustrajali u svome te se se odlučili obratiti lavu, kralju džungle. Prije nego što je stigao do čistine u šumi, gdje je na prijestolju sjedio lav, magarac je počeo vikati: – Veličanstvo, je li istina da je trava plava? Lav odgovori: – Istina je da je trava plava. Magarac je pojurio naprijed i nastavio: – Tigar se ne slaže sa mnom, negira me i nervira, kaznite ga. Kralj je tada izjavio: – Tigar će biti kažnjen s 5 godina šutnje. Magarac je skočio od radosti i krenuo svojim putem, zadovoljan je ponavljao: – Trava je plava, trava je plava. Tigar je rekao da će prihvatiti kaznu, ali je prvo pitao lava: – Veličanstvo, zašto ste me kaznili, uostalom, trava je zelena? Lav odgovori: – U stvarnosti je trava zelena. Tigar je rekao: – Zašto me onda kažnjavate? Lav odgovori: – Nije bitno je li trava plava ili zelena. Kazna je takva jer hrabro, inteligentno stvorenje poput tebe ne smije gubiti vrijeme svađajući se s magarcem, a još za kraj dođete i gnjavite me takvim pitanjima.’

Točan datum završetka radova teško je odrediti zbog vremenskih prilika ili neprilika koje nas mogu snaći, ali vjerujemo kako će to biti oko Božića, kaže župnik. “Nadamo se da ćemo Božić proslaviti u toplini našeg novog bogoslužnog prostora”, dodao je.

Izgradnja bogoslužnog prostora bl. Ivana Merza započela je u srijedu, 8. studenog, a za početak radova vlč. Marko je u zajedništvu sa župljanima na radove zazvao Božji blagoslov.

Foto: Facebook Župa bl. Ivana Merza, Špansko

Foto: Facebook Župa bl. Ivana Merza, Špansko

Foto: Facebook Župa bl. Ivana Merza, Špansko

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja