Budi dio naše mreže

Udruga Ekosspiritus okupila je pedeset hodočasnika koji su u srpnju 2024. godine pješice prošli 120 kilometara od Viterba do Rima.

/ mdj

Franački put ili Via Francigena je hodočasnička staza koja prolazi kroz Englesku, Francusku, Švicarsku i Italiju ukupne duljine 2045 km i u pisanim zapisima se spominje već u 8. stoljeću. Udruga Ekosspiritus okupila je pedeset hodočasnika koji su u srpnju 2024. godine pješice prošli 120 kilometara ove staze od Viterba do Rima.

Udruga Ekosspiritus/Privatni album

Iz udruge Ekosspiritus kažu da koliko im je poznato, nije bilo druge ovako velike organizirane skupine koja bi se uputila ovom stazom u modernom vremenu, ali svakako se nadaju da neće biti posljednji.

“Hodočašće smo podijelili u pet dnevnih dionica hoda i prošli dovoljno kilometara da smo dolaskom u Vatikan dobili ’Testimonivm peregrinatonis peractae ad limina Petri’- Svjedočanstvo o hodočašću izvršenom na grob sv. Petra”, otkrili su.

Udruga Ekosspiritus/Privatni album

Istaknuli su da su zbog velikih vrućina kretali rano ujutro, prije izlaska sunca i “iznenadili se svaki dan ljepotom staze koja velikim dijelom prolazi kroz prirodu, ima mnogo zelenila, prirodnog hlada, na nekim mjestima se hoda uz potoke”.

“Službena aplikacija je funkcionalna i precizna, a put dobro označen crveno – bijelim markacijama i putokazima. Veterani španjolskog Camina govore kako nedostaje popratne infrastrukture – nekada treba dugo hodati bez mogućnosti da se dopuni voda ili kupi osvježenje, ali ipak povremeno nailazimo na česme s pitkom vodom ili trgovine i kafiće gdje se može napraviti stanka i u hodočasničku putovnicu dobiti žig kako bi dokazali prolazak staze. Uvjereni smo: kada u većem broju dođu hodočasnici, pojačat će se i sadržaj koji oni traže”, rekli su.

Udruga Ekosspiritus/Privatni album

S njima je putovao svećenik vlč. Florijan Kvetek pa su svaki dan slavili euharistiju, molili jutarnju molitvu iz Časoslova, a bilo je i malih katehetskih duhovnih poticaja. “Čudnovata grupa, u kojoj su najmlađi hodočasnici još u osnovnoj školi, a najstariji u mirovini, našla je svoj zajednički tempo i učili smo se biti zajedno i poštivati jedni druge”, dodaju.

Udruga Ekosspiritus/Privatni album

Nakon pet dana napornog hoda, slijedio je gotovo jednako iscrpljujući program razgleda Vatikana i Rima. “Deset dana je trajalo i dugo i kratko, ali smo ponosni jer ne vjerujemo da je itko prije ostvario ovako zahtjevan, ali i prekrasan program koji je povezao izvorno iskustvo dolaska pješice u centar kršćanstva, a zatim boravak tamo gdje je Crkva nastajala i jačala. Koračajući po stepenicama koje su na mjestima, iako kamene i mramorne, uleknute od bezbrojnih koraka hodočasnika koji su kroz stoljeća njima kročili, osjećali smo se dio velike zajednice okupljene oko naše vjere i bili i ponosni i maleni. Sve u Rimu je dojmljivo do granice opisivoga”, prisjetili su se.

“Dobru perspektivu daje nam povratak korijenima, vraćanje na brzinu hoda, što je najprirodnija vrsta kretanja za čovjeka, a upravo to pruža Franački put. Kroz tempo koračanja imamo vremena naučiti mnogo toga o sebi i svojim sposobnostima, bolje upoznati bližnje koje srećemo i čuti što nam Gospodin govori i kamo nas šalje”, izvjestili su.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja