Budi dio naše mreže

Zajednica "Arka-Korablja" u gradu Zagreb djeluje deset godina okupljajući osobe s i bez intelektualnih teškoća. Svojoj obitelji zajednica rado pridružuje mlade i stare ljude koji se žele odvažiti i volontirati kako bi upoznali dobrotu. U emisiji "Na valovima dobrote" Hrvatskog katoličkog radija u ponedjeljak je gostovao voditelj zajednice "Arka-Korablja" Miron Perić koji je govorio o doborotvornom sajmu Zajednice koji će se održati u subotu.

/ fe

Govoreći o povijesti nastanka zajednice “L’ARCHE” koje je dio i zagrebačka zajednica “Arka-Korablja”, Perić je rekao da je za osnivanje iste odgovoran poznati duhovni pisac i teolog Jean Vanier koji je prije 50 godina na sjeveru Francuske odlučio živjeti s nekoliko prijatelja . “Naziv ‘Arka’ uzet je prema istoimenoj kući u kojoj je osnivač živio s osobama koje imaju intelektualne teškoće”, naglasio je Perić.

Istaknuvši da je zajednica “Arka-Korablja” u Zagrebu dio velike međunarodne obitelji od 151 zajednice u 37 zemalja, voditelj Perić je kazao da redovito kontaktiraju jedni s drugima i putuju u posjete.

“Ideja rada s osobama koje imaju intelektualne teškoće temelji se na njihovim potrebama, stoga aktivnosti dijelimo u nekoliko kategorija”, naglasio je Perić.

“Organiziramo aktivnosti pružanja socijalnih usluga kao što su poludnevni boravak, podrška i savjetovanje obitelji, psihosocijalna pomoć, vikend programi, programi mobilnog tima koji uključuju posjete potrebitima”, kazao je.

“‘Susreti na mostu’ je također jedna od naših aktivnosti gdje je most simbol povezivanja dviju strana koje su različite. Na mostu se događa susret koji obogaćuje obje strane. Kad dođete prvi puta u našu zajednicu, mi ćemo vas simbolično prevesti preko mosta i to će biti znak naše dobrodošlice vama”, ističe.

Dio aktivnosti nazivaju “društvenim poduzetništvom”:

“Primjer društvenog poduzetništva je naš tradicionalni sajam koji održavamo već 11 godina kako bi prikupili sredstva i njegovali društveno korisnu dimenziju u susretu osoba s teškoćama s drugim ljudima . Drugi primjer je naša slikovnica ‘Priča o Vedranu’ koja progovara o životu osobe s teškoćama. S tom pričom odlazimo u škole i održavamo radionice s djecom 3. i 4. razreda. U svim našim aktivnostima aktivno sudjeluju osobe s intelektualnim teškoćama”, rekao je voditelj zajednice ‘Arka-Korablja’ Miron Perić.

“Ako vas zanima uključenje u našu zajednicu, znajte da je standardni put volontiranje”, napomenuo je Perić dodavši da su volonteri dobrodošli na sve radionice i programe koje organiziraju na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj bazi.

“Osobe koje ne mogu volontirati mogu nas podupirati doniranjem stvari i predmeta za sajmove te uplatom novčanih sredstava na naš račun”, rekao je.

Perić je istaknuo da mu je zajednica promijenila život kroz rad u istoj. “Rad u zajednici me obogaćuje, jer sam ohrabren da stupim u odnos s drugom osobom i na tom sam neizmjerno zahvalan zajednici. Dar koji te osobe donose meni je dar Božje ljubavi. Njih ne zanima koji sam fakultet završio, jesam li popularan i lijepo odjeven, tu osobu zanima jedino želim li biti njezin prijatelj. Za mene je dobrota ono što je u središtu odnosa koji nas mijenjaju. Dobrota je uči u odnos s drugim čovjekom i otkriti njegovu ljepotu koja dolazi od Boga”, zaključio je.

Dodajmo da se sajmovi rabljenih stvari zajednice “Arka-Korablja” održavaju tri put godišnje, početkom godine, na kraju godine i u mjesecu svibnju. Na sajmu se može pronaći široka lepeza dobro očuvanih i upotrebljivih stvari. Predmeti i stvari su bez cijene, a kupac daje svoju donaciju u granicama svojih mogućnosti.

Novac je namijenjen za financiranje aktivnosti zajednice “Arka-Korablja”.

Sajam će biti održan u subotu, 9. veljače  u dvorani uz župnu crkvu bl. Augustina Kažotića na lokaciji Ivanićgradska 71 u Zagrebu od 10-19 sati. Građani koji žele donirati rabljene stvari to mogu učiniti petkom od 17-20 sati, a oni koji žele volontirati mogu se prijaviti putem mrežne stranice zajednice “Arka-Korablja”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja