Budi dio naše mreže

Duhovni centar, Kuća Betanija, pripada milosrdnim sestrama sv. Križa koje pozivaju sve koji su sami i koji nemaju s kime proslaviti uskrrsne blagdane da dođu na Veli Lošinj.

/ Branimir Gubić

Kuća Betanija u Velom Lošinju duhovni je centar za turiste. Pripada milosrdnim sestrama sv. Križa hrvatske provincije sa sjedištem u Đakovu. Kuća Betanija se u Velom Lošinju nalazi još od 1906. godine. U toj kući razvija se koncept duhovnoga centra za turiste sa smještajem, prehranom, programom, kapelom, dvoranom za izvođenje programa, prekrasnim okolišem, dvorištem i to usred klimatoterapijskoga područja otoka Lošinja.

Za Hrvatsku katoličku mrežu Kuću Betanija i njen prigodni uskrsni program predstavila je voditeljica Kuće s. Hijacinta Hoblaj.

Kuću otvaramo i za takve, da bi preko uskrsnih blagdana, posebice u Vazmenom trodnevlju mogli doživjeti nešto dublje i više od onoga što proživljaju kad su kod kuće sami ili u svojim župama.

Ženskoj redovničkoj zajednici, sestrama sv. Križa nije prioritet ugostiteljstvo nego duhovni program koji žele ponuditi svima, pogotovo onima koji na otoku Lošinju traže zdravlje, rekla je Hoblaj.

“Svima je poznato da je otok Lošinj klimatoterapijsko podneblje posebno pogodno za liječenje astme, različitih alergija i kožnih bolesti. Te bolesti se liječe boravkom na zraku”, istaknula je sestra Hoblaj.

Kuća Betanija otvorena je cijelu godinu te nudi smještaj i prehranu, rekla je Hoblaj dodajući kako je to prilika za sve one koji kuću žele posjetiti prije ili poslije turističke sezone.

“Što se tiče programa za Uskrs, nama je na srcu kao sestrama sv. Križa koje razvijamo duhovnost križa, da u tu duhovnost uključimo i te, vazmene dane, da ih proživamo zajedno s drugima, napose s onima koji nemaju svoje obitelji, koji su izgubili svoje bližnje. Kuću otvaramo i za takve, da bi preko uskrsnih blagdana, posebice u Vazmenom trodnevlju mogli doživjeti nešto dublje i više od onoga što proživljaju kad su kod kuće sami ili u svojim župama”, istaknula je voditeljica Kuće Betanija.

“Organizirali smo zajedničko kićanje bora, zajedno smo postavljali jaslice, pekli kolače, zajedno molili i meditirali. Sve je bilo u obiteljskom ozračju.”

Sam program sastoji se od ponuda u župi Veli Lošinj i od ponuda u samoj kući Betanija.

“To je jedna zgodna kombinacija koja našim gostima nudi sve što se može ponuditi u to sveto vrijeme. Želimo naše goste uključiti u liturgijska slavlja u našoj župi”, kazala je sestra Hoblaj.

U kući Betanija nude dodatne molitvene programe kao što su molitva časoslova, lectio divina, meditacije u kući ili prirodi, kazala je sestra.

“Ovo je prva godina da provodimo uskrsni program, jer smo kuću otvorili početkom ožujka prošle godine. Prvi program, sličan ovome, bio je za Božić. Imamo jako lijepa iskustva. Naši gosti koji su bili uključeni u božićni i novogodišnji program potaknuli su nas da napravimo program i za Uskrs”, ističe sestra Hoblaj.

Sestra se osvrnula i na odaziv gostiju: “Jako smo zadovoljni s odazivom. Iako, nije nam toliko bitan broj posjetitelja, tj. kvaniteta koliko kvaliteta koju si ti gosti donijeli sa sobom. Kad kažem kvaliteta mislim na motiviranost i žeđ za duhovnim ponudama koji mogu produbiti Božje otajstvo.”

Sestra Hoblaj podijelila je s nama kako je druženje s gostima izgledalo za Božić. “Organizirali smo zajedničko kićanje bora, zajedno smo postavljali jaslice, pekli kolače, zajedno molili i meditirali. Sve je bilo u obiteljskom ozračju. To je ono što ti gosti trebaju i što su očekivali”, svjedoči Hoblaj.

Kako kaže, još uvijek ima mjesta za prijave. Može se prijaviti svatko tko želi, a prvenstvo imaju oni koji su sami kao pojedinci ili kao bračni par, rekla je sestra Hoblaj. Navela je i kako su se gosti koji su proveli Božić u Kući Betanija, ponovno javili da dolaze k njima i za Uskrs.

Mogu se prijaviti i oni koji slavlje Uskrsa žele povezati s klimatoterapijom, koji žele provesti puno vremena u prirodi, kazala je sestra., te dodala: “Cjelodnevni izlet planiran je na otok Susak brodom. I ta vožnja od dva ili tri sata jedna je svojesvrsna klimatoterapija.”

Sestra nam ipak nije otkrila cijeli program i neke detalje. Da biste bolje upoznali Veli Lošinj i duhovno se obogatili, prijavite se na uskrsni susret u Kuću Betanija na brojeve telefona 051 866 221, 051 236 077 ili 098 904 91 28. Prijaviti se možete i putem mrežne stranice.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja