Budi dio naše mreže

Cilj projekta Mali svjetionik je istaknuti ljude koji su zaista mali svjetionici u svojim radnim ili obiteljskim okolinama, a nisu vidljivi u javnosti. Projekt od prošle godine u Hrvatskoj provodi Udruga Partner, u suradnji s Tim kabelom, Mazarsom i Zakladom Rhema.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Znate li Vi nekoga tko se u svom poslu posebno trudi, zaposlenika koji svakoga dana pridonosi svojoj okolini, poštujući načela rada i poštenja, šireći pozitivnu energiju i brinući za svoje kolege, i nadređene i podređene? Ako znate, prijavite ga za sljedeću godinu, a mi Vam ovdje predstavljamo 15 ovogodišnjih kandidata koje su na natječaj prijavili njihovi poslodavci, kolege ili članovi obitelji! Izbor će biti 22. studenoga u Zagrebu.

Vladimir Rebac: “Kolege ga silno cijene, jer šalama podiže atmosferu kako bi im olakšao radne dane, preuzima na sebe teške stvari kako bi kolegama bilo lakše i podmeće svoja leđa. Šefovima je prijatelj i nikada ih nije iznevjerio, makar ga trebali usred noći.”

Stjepan Buković: “Stjepan je obiteljski čovjek, otac dvoje djece, radoholičar, kreator, izumitelj, veliki majstor slikar, kipar i umjetnik, ali prije svega čovjek velikog srca. Uvijek je svima na raspolaganju, prepun razumijevanja, pravedan i nepotkupljiv, zaštitnik ostalih radnika, uvijek smiren i duhovit, nenametljiv, stabilan, tih ali opet sveprisutan i uključen.”

Nikolina Dugonjić: “Diplomirana socijalna radnica koja je sinonim za riječ ‘dobrovoljac’, koja će svakog korisnika pažljivo saslušati, uvažiti, razumjeti i dati sve od sebe da pomogne u situaciji. Svijetli primjer socijalne struke, kojoj nije strano raditi i poslove izvan njenog opisa posla i čiji suradnici od nje nikad nisu čuli ‘neću’, ‘ne mogu’ ili ‘ne želim’.”

Nediljko Karoglan: “Uvijek ostaje na poslu i sam se nudi pomoći starijim kolegama. Toliko je pouzdan i odgovoran, spretan i pun znanja i ideja za ubrzati i olakšati posao. Ujutro s osmijehom ode iz kuće i s osmijehom se vrati. Nediljko nije samo najradnik, nego i dobar čovjek koji svoje slobodno vrijeme provodi pomažući prijateljima i obitelji.”

Nataša Šopron: “Nataša – profesorica u čijoj je blizini svima toplo i koja svakodnevnim malim ljudskim gestama pokazuje kakvi trebamo biti jedni prema drugima. Njezina briga nije rezervirana samo na ‘njezine’ učenike i kolege, već i one kojima ne predaje, bilo da ih poznaje ili ne. Majka tridesetero djece bivšeg razreda 4.f, generacija 2014./2015. i razrednica kojoj si se 24 sata dnevno mogao obratiti za svoje dijete.”

Mira Logarušić: “Zaposlenica na koju smo svi u tvrtki ponosni i koja, unatoč invaliditetu, svakog jutra, više od 35 godina, biciklom dolazi iz Sesveta na posao u kiosk kod Branimirove tržnice te nasmijano i zadovoljno uslužuje naše kupce. Oni nam redovno šalju mailove i poruke, hvaleći entuzijazam i ljubaznost te naizgled obične, a opet tako posebne prodavačice.”

Denis Perhoć: “Denis četiri godine radi kao konobar u firmi korporacijskog sustava poslovanja. Ponekad je ujutro u restoranu, a popodne u pubu ili baru u sklopu istog kompleksa. I nikad nije rekao ne. Uvijek na posao dolazi nasmiješen, vedar, ljubazan, komunikativan i uslužan. Nakon kvalitetno i savjesno obavljenog vlastitog posla uskočit će kolegama u pomoć, ponekad i bez pitanja.”

Martina Govorko: “Medicinska sestra koja je, uz redovan smjenski rad koji uključuje i noćne smjene, svakog vikenda putovala stotinjak kilometara u jednom smjeru na studij sestrinstva. Zato sada već dvanaest godina pomaže potrebnima, a trenutno radi na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu. U radnom kolektivu je omiljena a, osim profesionalno, drugima pomaže i u slobodno vrijeme.”

Marta Živković Poropat: “Marta je vedrog duha i pozitivna, u svom poslu voditeljice Odjela hortikulture ozbiljna i samostalna, stroga, ali pravedna. Veoma je dobro organizirana, točna i dosljedna u svemu što radi, govori ili obeća. Kreativna je u poslu, inovativna, temperamentna, ima čvrste stavove koje gorljivo brani, ali istovremeno uvažava tuđa mišljenja i osobnosti. Zna reći ‘oprosti’ kada pogriješi.”

Marina Petra Bučarić: “Pristupačna, vedra, pozitivna, stručna u radu administratorice u poduzeću i, što je najvažnije, u odnosu s drugim ljudima. Ova izvanredna studentica prava u Rijeci sve ispite daje u roku, u slobodno vrijeme čuva troje djece, a zajedno s prijateljicom brine za starije ljude koji su sami, slika, svira klavir, kuha za staru baku, brine o ocu…”

Marija Heffer: “Profesorica s Medicinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku je nepresušan izvor znanja kojeg s lakoćom prenosi, a svako je njeno predavanje prožeto motivacijom i podrškom. Njena vrata, e-mail i privatni kontakti uvijek su otvoreni za pomoć vezanu uz studij, no vrlo često i za životne savjete potrebne svakom studentu. Posebno su cijenjene njene radionice za učitelje i profesore osnovnih i srednjih škola. Osim u hrvatskoj znanstvenoj zajednici, iznimno je cijenjen i čest predavač na međunarodnim kongresima.”

Katica Šaronja: “Katica je spremačica u Specijalnoj bolesti za plućne bolesti u Rockefellerovoj. Neumorna, pedantna i puna energije, obnovila je i uredila bolnički vešeraj, brine se da se apsolutno sve vrati vlasnicima i svima je na usluzi i spremna pomoći. Nadređeni je cijene kao osobu i kao radnika, a zaposlenici i kolege znaju da uvijek mogu računati na nju.”

Katarina Kučinić: “Djelatnica praonice u Tranzitno-prihvatnom centru za strance u Tovarniku je divna majka trojice sinova. Vrlo rado će obaviti posao i koji nije njen, priskočiti svakome u pomoć i dati sve od sebe da kolektiv što bolje funkcionira. Međutim, u nekoliko je navrata našla skrivene pozamašne svote novca, ponekad i pola svoje plaće. Pronalazak je uvijek uredno prijavila, iako ga je lako mogla zatajiti.”

Irena Barukčić: “Skromna i samozatajna medicinska sestra od prvoga dana pokazuje marljivost i odgovornost u svakodnevnom poslu, zbrinjava uglavnom najteže bolesnike u njihovom domu, u iznimno otežanim socijalnim i ekonomskim uvjetima. Ona je brižna, strpljiva, ljubazna i više od onog što se očekuje od medicinske sestre.”

Ahmed Tellal: “Predivan čovjek uvijek je spreman pomoći, a na poslu u pilani poštuju ga i kolege i šefovi, tako i u privatnom životu. Nije mu problem odrađivati prekovremene, nekad i dvostruku smjenu od 7 do 23 sata. Puno pridonosi svojoj firmi, pa i izvan radnog vremena pronalazi klijente. Uvijek odradi posao kako treba, a ostale kolege dive mu se zbog njegove upornosti i dobre volje.”

Poštovani čitatelji, pozivamo i vas da izaberete svoga kandidata i pošaljete svoj glas. Još bi važnije bilo da u svojoj okolini prepoznate takve pojedince koji “čine razliku”, a najbolje da sami budete oni koji “čine razliku”. Sve informacije o projektu možete saznati OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja