Budi dio naše mreže

Čitava vojska volontera Caritasa Sisačke biskupije neumorno radi od kobnog ponedjeljka, 28. prosinca 2020. No, utorak, 29. prosinca 2020., ostat će upisan kao jedan od težih i tragičnijih dana u modernoj hrvatskoj povijesti. Toga dana razorni potres magnitude 6.2 po Richteru pogodio je Petrinju, Sisak, Glinu i njihovu okolicu te im je nanovo nanesena nemjerljiva šteta. Naime, spomenuto područje još je uvijek bilo u procesu duhovne i materijalne sanacije štete nastale u Domovinskom ratu te su spomenuti potresi unazadili razvoj toga područja.

/ Paula Stier i Marija Pandžić

A tko su Caritasovi volonteri? Riječ je o mladima, braniteljima, navijačima, časnim sestrama, svećenicima i svim ostalim vjernicima i ljudima velikog srca koji su bili spremni pomoći.

Ekipa Hrvatske katoličke mreže bila je u posjetu Caritasu Sisačke biskupije. Ondje smo upoznali Jagicu Nikolić i Lovra Sinjerija. Oboje dolaze iz Siska.

Volonter Hrvatskog Caritasa Lovro Sinjeri /Sabirni centar Caritasa Sisačke biskupije/

Kako nam je otkrio Lovro, poticaj na rad u Caritasu bilo mu je kad je ugledao kako su stradale kuće u Petrinji i Glini.

“Kad sam vidio posljedice potresa, streslo me je. Naime, i u Sisku je treslo, ali kod nas je sve u redu. Na akciju me potaknulo kad sam vidio da su ljudi doslovno ostali bez krova nad glavom. Znao sam da moram nešto napraviti. Pomažem kako god mogu”, nadodao je.

Istaknuo je kako su im najpotrebniji vozači kako bi im odvezli potrebnu hranu i druge stvari.

U radu Caritasa Sisačke biskupije pomaže i Jagica Nikolić.

Volonteri Hrvatskog Caritasa/Sabirni centar Caritasa Sisačke biskupije

“Ljudima svega treba, ali najviše im treba razgovora. Nikome nije lako”, istaknula je Jagica.

U najvećoj mjeri ti volonteri su mahom mladi – srednjoškolci i studenti. Njih nećete vidjeti na televizijskim ekranima, naslovnicima novina i portala, ipak oni, ta neumorna pokretačka snaga koja neprekinuto stoji na raspolaganju i s osmijehom na licu odrađuju sve potrebne zadatke. U skladištu Hrvatskog Caritasa upoznali smo Lanu iz Galdova i Saru iz Siska.

Volonterke Hrvatskog Caritasa Lana i Sara/Sabirni centar Caritasa Sisačke biskupije

“Suosjećam s ljudima koji su ostali bez krova nad glavom pa mi je drago pomoći”, naglasila je Lana koja već ujutro dolazi volontirati u Hrvatski Caritas. I njezina rodbina izravno je pogođena posljedicama potresa te se zbog toga odlučila na volontiranje.

“Svako jutro probudim se sa željom da nekom pomognem. Jer ako nekom pomognem osjećat ću se ja bolje, ali i taj drugi kome pomognem. Ima posla, ali nema veze. Tu smo radi toga. Mladi smo i ništa nam nije problem. Snažniji smo i imamo puno više volje nego stariji te se moramo odazvati kad je potrebno pomoći drugome”, poručila je Sara.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja