Budi dio naše mreže

Svećenik Krčke biskupije Saša Ilijić, koji je doktorirao u prosincu 2020. godine, u svom je magistarskom radu pisao o glazbi i duhovnosti u djelima kardinala Josepha Ratzingera koji mu je bio profesor i predavač. Povijesna događanja izbora svojeg profesora za papu pratio je kao asistent u liturgiji pri uredu za papinske ceremonije u Vatikanu. Na tu je službu došao kao član Papinskog internacionalnog zavoda "Marija Majka Crkve" u Rimu.

/ mp

Vlč. Saša Ilijić na misi inauguracije pape Benedikta XVI. bio je zadužen za podjelu pričesti, sektor oko obeliska, u sredini vatikanskog Trga sv. Petra. Također, s novim papom  vlč. Ilijić slavio je misu na obilježavanju 40. godišnjice završetka Drugoga vatikanskog sabora 8. prosinca 2005. godine. Tada je bio imenovan đakonom Ureda za papinske ceremonije.

“To je bila moja prva misa gdje sam bio zapravo ono neposredno asistencija papi, kada sam navijestio evanđelje. Prije mi nisu dali jer nisam Talijan, a samo su Talijani čitali na talijanskom te nama koji nismo bili Talijani dali bi nam na pjevamo na latinskom ili da šutimo na latinskom.”

Vlč. Saša Ilijić, za vrijeme teološkog studija u Rimu, više puta susreo se s kardinalom Ratzingerom, i to u Zavodu “Marija Majka Crkve”.

“Kardinal Ratzinger je često dolazio u naš zavod. Svaki ponedjeljak imali duhovne nagovore. U tih mojih nekoliko godina u Rimu došao je sigurno 20, 30 puta. Ondje smo, budući da smo bili samo mi sjemeništarci s njime, mogli normalno ući i u dijalog i razgovor te postavljati pitanja. Za to vrijeme smo mu se zapravo najviše približili.”

Ipak ga je vlč. Ilijić najviše upoznao papu Benedikta XVI. kroz glazbu. Naime, naš sugovornik bio je i orguljaš u Bazilici sv. Petra u Vatikanu.

“Naravno, kad bi kardinal imao misu, onda bi se uvijek u dogovoru s njime određivalo što će se pjevati i svirati.  Tako smo mi često puta znali ulaziti u razgovore, budući da je on bio strastveni glazbenik i skladatelj.”

Tako se rodila ideja i za nešto drugo. Naime, vlč. Ilijić je u Rimu završio specijalizaciju iz duhovnosti, a tema njegovoga magistarskog rada bila je “Glazba i duhovnost u djelima Josepha Ratzingera”.

“Nije me prihvatio kao profesor nego je prihvatio da će mi pomoći u tome mom radu. Znao sam tada da je napisao nekoliko knjiga vezanu uz tu temu. On me kroz cijeli taj rad vodio i usmjeravao. Htio sam zapravo pokazati kako čovjek od samog početka, prije nego što je govorio on je pjevao, ispuštao je zvukove pa je tako komunicirao sa Stvoriteljem. Glazba je izražajna umjetnost kao takva i glazba je izražaj našeg odnosa s Bogom, a umjetnik koji stvara stvara upravo izražava ono što mu što unutrašnji duh govori. S druge strane htio sam biti praktičan i pokazati kako kakva sve glazba može biti u liturgiji. Imao samo s njime 5, 6 konzultacija, a kasnije je već došlo vrijeme konklava pa su naši susreti prestali”, prisjetio se vlč. Ilijić u razgovoru za HKR.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja