Budi dio naše mreže

Zbog epidemioloških mjera izložba nije imala svečano otvaranje kako je bilo predviđeno, ali se ipak postavila kako bi je vjernici župe Krk i ostalih župa otoka Krka mogli kroz osminu Dušnoga dana individualno posjećivati i njome se obogatiti.

/ hk/IKA

U organizaciji Nacionalnog svetišta svetog Josipa iz Karlovca i Postulature sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića u petak 30. listopada u crkvi Sv. Kvirina u Krku postavljena je izložba sakralne umjetnosti “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu”. Ovogodišnji 12. ciklus izložbe svojim je radom predstavila mlada umjetnica i slikarica Eva Vukina.

Izložba je postavljena u sklopu proslave 100. obljetnice rođenja za nebo sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića budući da su među portretima svetaca i blaženika te onih za koje je pokrenut postupak, uvrštena tri portreta sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića.

Foto: Krčka biskupija

Zbog epidemioloških mjera izložba nije imala svečano otvaranje kako je bilo predviđeno, ali se ipak postavila kako bi je vjernici župe Krk i ostalih župa otoka Krka mogli kroz osminu Dušnoga dana individualno posjećivati i njome se obogatiti. Postavljanju su nazočili krčki biskup Ivica Petanjak, postulator vlč. Saša Ilijić i organizator mons. Antun Sente, ml.

Bog je sve u svemu!

Misno slavlje u katedrali u sklopu postavljanja izložbe predvodio je mons. Sente koji je u iscrpnoj propovijedi na temelju Božje riječi tog dana osvijetlio kršćanski put koji je neprestano pozvan imati povjerenje i pouzdanje u Boga.

“Milost i mir u naše vrijeme itekako nam treba. Mir da ne brinemo što će biti sutra iako vrijeme covida-19 vrijeme ograničava naša okupljanja i djelovanja, ali s druge strane treba nam baš i milost da će to promijeniti i naš tijek života. To možemo razumjeti jedino ako dobro shvatimo kako smo u ovom svijetu prolazni. Biti svjestan da smo kao ljudi mali i nemoćni i da na kraju sve ovisi o Bogu. Bog je sve u svemu”, istaknuo je mons. Sente.

Foto: Krčka biskupija

Okupljenima je poručio: “I danas nam Bog poručuje da nam želi milost i mir, spokoj srca i spokoj života da ne strahujemo što će i kako biti. Dat će Bog i da je sve u Božjoj milosti. Mi planiramo, a Bog je taj koji određuje. Onaj koji posjeduje Božju milost i mir ne boji se i ne strepi hoće li naše ljudsko tijelo dobiti sve pogodnosti koje ono zahtjeva. Mir od Boga i milost znači prihvaćati u životu sve da dragi Bog zna zašto nam to daje i da određena žrtva nije za našu propast već za naše dobro”, istaknuo je. mons. Sente.

Budimo otvoreni da nam Bog podati svoj mir!

“Zasigurno jedan od takvih bio je i sluga Božji krčki biskup Antun Mahnić, za kojega se vodi postupak da ga što prije častimo na oltaru kao blaženika i sveca. Promatrajući njegov život možemo iščitati veliko pouzdanje koje je imao u Božju milost, pa je zato kroz svoje pastoralne pothvate u Krčkoj biskupiji i hrvatskome narodu donosio mir i sigurnost mnogim ljudima sve do naših dana. Stoga budimo otvoreni i mi da nam Bog podati svoj mir i svoju milost za život vječni”, zaključio je mons. Sente.

Foto: Krčka biskupija

Na kraju misnog slavlja mons. Sente predstavio je okupljenima nastajanje i razvoj projekta izložbe “Hrvatski sveci i blaženici u našemu narodu”, autoricu izložbe Evu Vukinu i njezin rad. Postulator Ilijić pozvao je okupljene da prema epidemiološkim smjernicama posjete izložbu koja će u Krku biti otvorena do nedjelje 8. studenoga.

Foto: Krčka biskupija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja