Budi dio naše mreže

"Uprisutniti Krista tamo gdje se nalazite! Ja taj zadatak imam ovdje među mladima u nadbiskupiji, a drugi svećenik na nekom drugom mjestu. Pozvani smo pomagati ljudima da što dublje uđu u odnos s Isusom Kristom", naglasio je povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije vlč. Josip Pende.

/ Filip Ećimović

Molitva za duhovna zvanja u Riječkoj nadbiskupiji, ali i diljem Hrvatske, održat će se s petka na subotu u kapeli Centra za mlade “Bl. Miroslav Bulešić”. Program počinje slavljenjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u 20 sati koje predvodi bogoslov Ivan Seletković. Nakon slavljenja klanjanje traje do jutarnje mise u 7 sati. Za Hrvatsku katoličku mrežu razgovarali smo s povjerenikom za mlade i duhovna zvanja Riječke nadbiskupije, Josipom Pendeom.

Velečasni Pende poručio je kako vjernike ne treba zbuniti poziv na molitvu za “sveta duhovna zvanja” jer sveto je ono što pripada Bogu koji je jedini svet.

“Mi molimo za ljude koji će svoj poziv živjeti u punini, koji će biti predani Gospodinu. Ne želimo polovična zvanja i da naše redovnice, naši redovnici i svećenici žive u polupredanju. Njihova srca moraju u potpunosti pripadati Bogu.”

Zanimalo nas je tko sve može živjeti “sveto zvanje”. Mogu li to ljudi koji nisu krenuli putem posvećenog života, poput laika? “Svaku osobu Bog poziva na nešto. Ključno je u to nešto dati se cijelim srcem. To može biti brak, redovništvo, svećeništvo, ili ništa od navedenog. Gdje god se nalazite sada u životu, važno je da sve činite na proslavu Božjeg imena.”

Povjerenik za mlade naglasio je da molitva za duhovne pozive nije zadržana samo za molitvene zajednice ili starije ljude. Smatra da svaka osoba koja je imalo osjetljiva u smislu duhovnog života, prepoznaje manjak svećenika, redovnika, redovnica i laika koji svoje živote žive po Božjem naumu. “Svi smo pozvani moliti. Tko god je na njivi Gospodnjoj vidi da nedostaje radnika. Cijela Crkva, sa svim svojim udovima, organizacijama i pojedincima pozvana je moliti za duhovna zvanja.”

Naš sugovornik osvrnuo se i na važnost svećeničkog poziva dodavši kako se može svesti na jedan zadatak – na uprisutnjenje Boga ovdje na zemlji. “Uprisutniti Krista tamo gdje se nalazite! Ja taj zadatak imam ovdje među mladima u nadbiskupiji, a drugi svećenik na nekom drugom mjestu. Pozvani smo pomagati ljudima da što dublje uđu u odnos s Isusom Kristom. ”
Na klanjanje su pozvani svi koji žele moliti za duhovna zvanja, i mladi i stari. Prijaviti se možete putem Facebook stranice Ureda za pastoral mladih Riječke nadbiskupije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja