Budi dio naše mreže

Župnik donjogradske župe Sv. Blaža u Zagrebu vlč. Borna Puškarić, donedavno i predstojnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, gostovao je na YouTube kanalu Vida Juračića. Rezultiralo je to s čak dva videa, vrlo brzo objavljenim jedan za drugim. S jedne strane svećenik koji je djetinjstvo proveo na špici između Gajeve, Bogovićeve i Cvjetnog trga, a s druge isto tako Zagrepčanin iz centra grada, sa Šalate, diplomirani arhitekt koji se sa svojim kvart pričama nametnuo kao predvodnik hrvatskih youtubera.

/ anh

Vid Juračić je vloger, influencer, predvodnik hrvatskih youtubera – kako mu tepa javnost – te autor YouTube serijala ‘Kvart priča’ o gradskim četvrtima glavnoga grada Hrvatske.

U ovom videu – a s kojim je otvorio novu treću sezonu – mr. Borna Puškarić proveo ga je kroz Kaptol, kako kaže, svoj najomiljeniji dio Zagreba.

I o tome mu na svoj živopisan način govori u prvome videu na Vidovom profilu.

U drugome videu donjogradski župnik mu je govorio o svome pozivu.

Priznao je kako je imao dvojbe, ali kada je već odlučio postati svećenik. Duboko je sve to želio, a dvojba je bila ne oko toga što želi, već “hoću li biti sposoban biti svećenik i držati se svih onih obećanja koje ću izreći Bogu”.

“Postoji neki sveti strah u životu”, kaže vlč. Puškarić.

Pred velikim stvarima treba pristupiti ozbiljno i odgovorno. Svaka odluka koja sa sobom nosi određen stil života je jedan ‘ne’ mnogim drugim stvarima, objasnio je svome YouTube domaćinu i nastavio:

“Naša generacija ljudi pogotovo ne zna reći ‘ne’. Htjeli bi smo sve, no tako ne možeš.”

“Oženjeni ljudu koji mi znaju reći – ti si svećenik, kako je to živjeti kada nisi slobodan – ja im odgovorim: A kaj ti si slobodan? Ne kužim? Pa ti nisi slobodan muškarac?! To je nešto što znam reći i na zaručničkom tečaju: Moj buraz ima prekrasan brak i krasnu ženu. On je isključio afektivne odnose sa sa svim ženama na svijetu osim jedne, a ja sam isključio afektivne i – rekao bih – intimne odnose sa svim ženama na svijetu što naravno ne znači da nemam prekrasno iskustvo kvalitetnih i autentičnih odnosa i sa ženama i sa muškarcima jer sam ja pozvan njima služiti.”

Vlč. Borna Puškarić i youtuber Vid Juračić / Screenshot

Ovaj zagrebački svećenik koji je često gostovao, zbog naravni donedavnog posla, na televiziji u svome prepoznatljivo opuštenom i gestikulirajućem stilu uvjeravao ga je i da mu je već kao klincu vrlo brzo bilo jasno da nema smisla živjeti nekim raskalašenim i razuzdanim životom nego da je puno racionalnije živjeti jednim uređenim životom.

Po njemu je taj krivi način života isto pokazatelj nekog dubljeg stremljenja za jednim uređenijim životom. Rekao mu je također kako se puno puta osvjedočio da ono što mu je Bog objavio u Bibliji, i što ga Crkva uči, stvarno je dobro za njega kao osobu.

Inače, Vid Juračić je po struci arhitekt, a ovaj niz serijala o zagrebačkim kvartovima ga je učinio vrlo prepoznatljivim jer je nakon lutanja svijetom, snimanja i praćenja što drugi rade, shvatio da svi odlaze na neka egzotična mjesta, daleka, a ne znamo što se skriva u nama susjednoj ulici.

Vid je svoj profil na YouTubeu otvorio u rujnu 2015. godine i za hrvatske prilike ima ogromnih 6.576.264 pregleda, kako smo registrirali za vrijeme pisanja ovog teksta.

“Kvart priča – Kaptol” s vlč. Bornom Puškarićem, u samo 5 dana, pogledan je gotovo 42.000 puta, a svjedočanstvo svećeničkog života, u 2 dana nakon objave, njih 11.000.

Ovaj mladi autor je hrvatskim medijima priznao da je iznenađujuće puno posla oko svega. Kada je krenuo nije znao u što se upušta. Od samog pronalaska gostiju, pa do objavljivanja videa ima barem 50 sati rada.

O svome Zagrebu kaže da je idealne veličine; taman da možeš upoznati nove ljude, ali opet dovoljno malen da imaš osjećaj zajedništva. Uvijek u gradu možeš sresti nekog poznatog.

Odrastao je na Šalati. Svoj prvi video je objavio iz New Yorka. Što se tiče samih pratitelja priznaje da mu je do 1000 pretplatnika trebalo 2 godine, do 10.000 još godinu dana rada, ali se isplatilo čekati i ustrajati.

Poručuje i s time ćemo zaključiti: YouTube je budućnost, ali je već i sadašnjost. Praktički svi koji imaju pristup internetu u nekom trenutku gledaju nešto na YouTubeu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja