Budi dio naše mreže

Prvu grobnicu za nerođenu djecu u Hrvatskoj podigla je Udruga Betlehem u Vinkovcima još 2014. Deset godina kasnije Grad Vinkovci je prepoznao potrebu za proširenjem te financirao izgradnju nove grobnice.

/ mpp

Zajednička grobnica je mjesto molitve i sjećanja, ali i mjesto buđenja svijesti o čovjeku koji je osoba od začeća do smrti. Svaki je čovjek, pa i onaj u majčinoj utrobi, vrijedan dostojanstvenog pokopa, istaknula je predsjednica Udruge u Vinkovcima Slađana Petričević.

Nevina dječica: Anđeli u prvom redu do Gospodina

Grobnicu za nerođene pod nazivom “Nevina dječica” blagoslovio je u četvrtak, 10. listopada, fra Matija Antun Mandić. Prilikom blagoslova istaknuo je da su “sva nerođena djeca anđeli u prvom redu do Gospodina i osobit, ali i bolan blagoslov svojim obiteljima jer su im zagovornici pred Gospodinom”.

Želja Udruge je osvijestiti roditeljima mogućnost ukopa svojih najmanjih. Naime, u toj boli većina roditelja nema snage razmišljati o tome, a kada prebole prvobitni šok uglavnom bude prekasno za javljanje na odjel patologije. Za one koji to nisu doživjeli, bol i tuga je nezamisliva, bez obzira koliko je dijete bilo maleno. Grobnice za nerođenu djecu za sada postoje u 6 gradova u Hrvatskoj.

Blagoslov nove grobnice za Nevinu dječicu u Vinkovcima / Foto: Župa Bezgrešnog Srca Marijina / Facebook

Prepoznati potrebu

U razgovoru za HKR predsjednica Udruge navela je kako je u Vinkovcima prepoznata potreba za grobnicom za nerođene još prije 10 godina. Prvu grobnica je izgrađena na inicijativu oca Marka Glogovića, u kojoj je sahranjeno 153 djece. Nova grobnica ima jednak kapacitet staroj, ističe.

“Često nam se javljaju roditelji uslijed komplikacija tijekom trudnoće koje rezultiraju smrću djeteta. Osobito majke, ako se radi o manjim trudnoćama od 3-4 mjeseca, ne žele da dijete završi u medicinskom otpadu”, objasnila je.

I gradska uprava svjedočila je i prepoznala potrebu za proširenjem grobnice s obzirom na upite brojnih obitelji za grobnim mjestom. Stoga su kompletno financirali izgradnju nove grobnice. Istaknula je da roditelji nemaju nikakve financijske troškove sahrane.

Kako je u tijeku molitvena inicijativa “40 dana za život” , Petričević je osobito potaknula na molitvu za prestanak pobačaja i aktivno zagovaranje života.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja