Budi dio naše mreže

Posljednji put zrinska su zvona zvonila na blagdan Male Gospe 1943., a već sutradan je Zrin izbrisan s lica zemlje, župna crkva Našašća sv. Križa srušena, selo spaljeno, a stanovnici ubijeni i iseljeni.

/ hk/IKA

Sisačka biskupija već niz godina nastoji podignuti spomen crkvu na mjestu župne crkve Našašća sv. Križa u Zrinu kako bi se obnovilo sjećanje na teške zločine Drugog svjetskog rata na tome području. Naime, 9. rujna 1943. nad hrvatskim pučanstvom u Zrinu počinjen je jedan od iznimno teških zločina. Toga su dana Zrin, koji se nalazio u okruženju srpskih sela, napale partizanske divizije. Muškarci koji su branili svoje domove bez milosti su poubijani. Zrin je potom razbojnički opljačkan te zapaljen, a žene i djeca su protjerani i raseljeni.

Radovi na toj spomen-crkvi, kojima se želi vratiti barem dio povijesnog spomena i očuvati hrvatska povijesna baština, teku prema predviđenom planu. Postavljen je metalni križ na vrh tornja, a sa zvonika spomen-crkve zazvonilo je novo zvono posvećeno Blaženoj Djevici Mariji teško 120 kilograma.

Spomen-crkva Našašća sv. Križa u Zrinu / Foto: Sisačka biskupija

Nastavljaju se radovi na uređenju krovišta, žbukanju zidova u unutrašnjosti te radovi na fasadi. Također, pripremaju se ploče s imenima 291 ubijenog Zrinjanina koje će biti postavljene na pročelju crkve, a kipar Ivan Kujundžić izrađuje kameni oltar, ambon i svetohranište.

Na Facebook stranici Sisačke biskupije prenijeli su vijest o postavljanju zvona.

Nakon što su zrinska zvona šutjela više od 75 godina, u ponedjeljak 29. srpnja na zvoniku spomen-crkve Našašća svetog Križa zazvonilo je novo zvono. Posvećeno Blaženoj Djevici Mariji teško je 120 kilograma, a izliveno je u ljevaonici ARM u Bubnjarcima. Zvono je dar prijatelja Zrina koji je želio ostati anoniman. Posljednji puta zrinska zvona zvonila su na blagdan Male Gospe 1943. godine, a već sutradan je Zrin izbrisan s lica zemlje, župna crkva Našašća sv. Križa srušena, selo spaljeno, a stanovnici ubijeni i iseljeni.

Spomen-crkva bit će dovršena do rujna te će 14. rujna biti njezina posveta sa svečanom misom u 10.30 sati koju će predvoditi zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja