Budi dio naše mreže

Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, inače župni vikar u župi Sv. Spasa na Mejašima, don Josip Ulić na svom YouTube kanalu pod nazivom Don Mrvica već neko vrijeme objavljuje zanimljiva videa. U svom novom video zapisu ugostio je mons. Jorgea Ramosa, svećenika Prelature Opusa Dei i jednog od najpoznatijih ispovjednika.

/ im

Nakon što su ga više puta vjernici pitali mogu li se ispovjediti online don Josip Ulić odlučio je ugostiti mons. Jorgea Ramosa kako bi dodatno pojasnio odgovor na ovo pitanje.

Pater Ramos je naglasio da nije moguće ispovjediti se online. “Ispovijed je sakrament i zahtjeva kontakt. Zahtjeva blizinu između svećenika i pokornika. Papa Franjo je rekao u slučaju da iz opravdanih razloga ne možemo u određenom trenutku pronaći svećenika onda se trebamo pokajati u srcu riječima: ‘Bože moj oprosti mi  i kajem se iz svega srca. Obećajem da ću ići na ispovijed čim budem mogao.‘ Ta želja da idemo na ispovijed čini da nam Gospodin oprašta sve. Naravno, za pristupiti svetoj pričesti potrebna je sveta ispovijed posebno kada je veliki grijeh. Jako je važno čvrsto vjerovati da ovaj sakrament oprašta grijehe ili želja za sakramentom”, rekao je.

U ispovijedi imamo ispovjednu tajnu što je jedan od glavnih razloga zbog kojeg nije moguće ispovijedati se online.

Mons. Jorge Ramos istaknuo je kako je Sveta Stolica pojasnila da se ne može ispovjediti online. “Moguće je online razgovarati sa svećenikom i na takav način svećenik može potaknuti osobu na ispit savjesti, na kajanje i na donošenje dobrih odluka. Trebamo koristiti te sposobnosti što nam Internet nudi samo sakrament trebamo imati uživo. U ispovijedi imamo ispovjednu tajnu što je jedan od glavnih razloga zbog kojeg nije moguće ispovijedati se online. Ipak taj razgovor preko Interneta možda ne osigurava tu ispovjednu tajnu. Mi ne znamo tko sluša niti znamo je li netko snima. To je jedan od razloga” naglasio je pater Ramos.

Puno puta ispovijed nije samo kao lijek za grijehe, nego ona može bit i kao način da se sprječava budući grijeh.

A isto tako je naglasio da je bitno kada idemo na ispovijed da ne zaboravimo da u tome trenutku krv koju je Isus prolio čisti i pere našu dušu. “Svaka ispovijed očisti dušu. Zbog toga trebamo ići na ispovijed redovito, a ne biti ograničen. Crkva kaže najmanje jedanput godišnje, ali ako možemo više puta onda je dobro ići više puta. Ne trebamo se bojati, nego vjerovati da ispovijed djeluje. Puno puta ispovijed nije samo kao lijek za grijehe, nego ona može bit i kao način da se sprječava budući grijeh. Ponekad osjećam da mi je teško biti strpljiv jer sam umoran ili nešto drugo i onda je dobro ići na ispovijed jer želim biti strpljiv s ljudima. U tim trenucima tražim Božju pomoć i mogu reći da djeluje. Osjećam da nakon te ispovijedi dobivam Božju milost i snagu da postanem još bolji”, istaknuo je.

Kada idemo na ispovijed nismo toliko važni mi i naši grijesi koliko je važan Gospodin i njegovo milosrđe.

Pater Jorge Ramos je naglasio da je Internet koristan i da na njemu možemo naći toliko korisnih sadržaja i poticaja. “Možemo naći dobar ispit savjesti što je jako važno za ispovijed. Kada idemo na ispovijed nismo toliko važni mi i naši grijesi koliko je važan Gospodin i njegovo milosrđe. Uvijek pristupajte svetoj ispovijedi sa zahvalnošću i radošću. Važno je da se lijepo pripremite jer kada se lijepo pripremite onda će svećenik moći ispovijedati više ljudi u manjem vremenu. Vjerujte da ispovijed oprašta i da u je u ispovijedi Bog nama vratio nevinost. Nakon toga možemo krenuti naprijed”, zaključio je.

Cijeli video možete pogledati ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=yK9AXKAbA8A

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja