Budi dio naše mreže

Je li poduzetništvo za žene? Kako usklađuju privatni i poslovni život? Mogu li računati na pomoć države? Je li obrazovanje nužan preduvjet za uspjeh? Koliko je važna ambicija, a koliko talent? Pomaže li im vjera u svakodnevnim privatnim i poslovnim obvezama? Na ova i brojna druga pitanja u Argumentima HKR-a odgovarale su društvena poduzetnica i katolička influencerica Marijeta Martić, autorica alata za osobni i karijerni razvoj Edukator ID Ivona Zgrabljić i vlasnica škole govorništva Heureka Mirjana Matijašević.

/ Branimir Gubić

U emisiji je istaknuto kako je za početni kapital važna pomoć države kao što je primjerice mjera za samozapošljavanje. “Moram reći da je nama država pomogla jer smo uspjele dobiti sredstva za samozapošljavanje. Riječ je o iznosu od 55 tisuća kuna što nam je konkretno puno pomoglo jer za ono čime se bavimo treba nam dobra oprema, tehnika”, rekla je katolička influencerica iz projekta Chance for Walk i društvena poduzetnica Marijeta Martić.

Marijeta Martić

Da je ovakva mjera dobra odskočna daska posvjedočila je i Mirjana Matijašević, vlasnica škole govorništva Heureka: “Nisam imala potrebu za skupom opremom kao kolegica, ali taj iznos pokrio mi je knjigovodstvo, najam prostora i moje doprinose za prvu godinu koja je najvažnija jer zapravo tad krećete.”

Mirjana Matijašević

Iskustvo s europskim fondovima ima Ivona Zgrabljić, autorica alata za osobni i karijerni razvoj koja ističe da je važno napraviti prvi korak te se savjetovati s ljudima koji imaju više iskustva. “Europski fondovi imaju razne mogućnosti koje je važno istražiti i vidjeti gdje se vi sa svojom uslugom možete uklopiti. Edukatotor ID, ali i općenito stvari koje radimo za talente su jako važne. Odobren nam je projekt koji je vezan za dugotrajno nezaposlene osobe. Prekrasno je vidjeti kada imate projekt od dvije godine i vidite ljude koji su se zaposlili i kojima su zbog EU fondova ovakve stvari dostupne”, rekla je Zgrabljić.

Ivona Zgrabljić

Poduzetnice su istaknule kako je za uspješno poduzetništvo važno odricanje. Uspjehu pridonosi poduzetničko iskustvo, savjeti, ali i podrška obitelji. “Emina (kolegica i poslovna partnerica) i ja imamo sreću jer dolazimo iz poduzetničkih obitelji. To je ogromna odskočna daska za nekoga tko se želi baviti poduzetništvom. Tijekom odrastanja gledate kako vaši roditelji upravljaju novcem, kako se odriču i štede na sebi. Otac mi je od malena govorio da je na prvom mjestu radnik pa tek onda moje želje. I danas se Emina i ja vodimo upravo time: prvo platimo račune pa onda naše želje. Puno toga smo se morale odreći i odričemo se i dan danas”, naglasila je Martić.

Matijašević je istaknula kako joj vjera pomaže u privatnom, ali i poslovnom smislu: “Uvijek trebamo imati neko utočište gdje ćemo skupljati snagu za sve što radimo.” Prispodoba o talentima temelj je rada Ivone Zgrabljić koja je istaknula da “sve što smo dobili, dobili smo da bismo proslavili Gospodina. Talenti su naš jedinstven način kako ljubimo bližnjega.” Martić je istaknula da je Bog središte njezina djelovanja. Prije pokretanja posla Emina  i ja molile smo i zagovarale za sam projekt, bilo same ili u zajednicama.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja