Budi dio naše mreže

Najbolji pjevački zborovi osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske okupili su se u Varaždinu na 67. Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u srijedu i četvrtak, 8. i 9. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Na pozornici Velike koncertne dvorane u dva je dana nastupilo 40 zborova. Ovo državno natjecanje organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje, dok je pokrovitelj Varaždinska županija, a domaćin Glazbena škola u Varaždinu.

/ Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije

Uršuline zvjezdice, zbor Katoličke osnovne škole Svete Uršule iz Varaždina, na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži obranile su naslov državnih prvaka. Uršuline zvjezdice natjecale su se u dvije starosne kategorije. Zbor mlađeg uzrasta osvojio je zlatnu plaketu kao drugoplasirani zbor u RH, a zbor starijeg uzrasta zlatnu plaketu kao prvoplasirani i najbolji osnovnoškolski zbor u RH.

Školski zbor Uršuline zvjezdice osnovan je paralelno s osnutkom Škole, 2014. godine. Prva voditeljica zbora bila je č.s. Damjana Mihaela Barbarić, današnja ravnateljica Škole. Od 2017. godine voditelj zbora je Višeslav Jaklin, učitelj glazbene kulture u Katoličkoj školi,  orguljaš Varaždinske katedrale i povjerenik za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije.

U kratkom vremenu postojanja Zbor je okupio velik broj djece. Od prve generacije u kojoj je pjevalo 13 učenika, zbor je narastao na 85 pjevača i djeluje u dvije starosne grupe. Volja za radom potvrđuje se kroz lijepe uspjehe. Od 2019. godine Uršuline zvjezdice redoviti su sudionici i pobjednici Smotre glazbenog stvaralaštva djece i mladeži varaždinske županije i Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži, najdugovječnijeg natjecanja u Republici Hrvatskoj.

Za svoj rad Uršuline zvjezdice primile su više priznanja i nagrada – prijelazni pehar Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja, nekoliko Oskara znanja, Plaketu grada Varaždina, a možda je najveće priznanje za rad zbora poziv međunarodne federacije Pueri Cantores da budu sudionici najvećeg europskog zborskog događanja koje će se ove godine održati u Beču. Uršuline zvjezdice ili Uršulice, kako ih dirigent zbora rado naziva, predstaviti će se u Beču i s djelima hrvatskih skladatelja.

Zbor redovito koncertira na svečanostima Škole, Biskupije i Grada.  Najveća snaga i pokretač Zbora jest zajedništvo i zajednička molitva.

“Neka naše pjevanje uvijek bude Bogu na slavu, a ljudima na radost”, ističe dirigent Zbora Višeslav Jaklin.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja