Budi dio naše mreže

U spomen na trenutak smrti bl. Alojzija Stepinca, bogoslovi Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu predvodit će na Stepinčevo 10. veljače molitveni program ure preminuća u zagrebačkoj katedrali uz grob blaženog Alojzija s početkom u 14 sati. O uri preminuća za Hrvatsku katoličku mrežu razgovarali smo s organizatorom događaja vlč. Andrijom Miličevićem, pomoćnim duhovnikom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

/ Filip Ećimović

“Cilj ure preminuća je prije svega poziv svetog Pavla da neprestano molimo (Usp. 1Sol 5,17)”, rekao je vlč. Miličević dodavši da su bogoslovi pokrenuli tu inicijativu znajući da je kardinal Alojzije Stepinac preminuo oko 14.15 sati. “Oni su samoinicijativno dolazili u to vrijeme na blaženikov grob te u zajedništvu s vjernicima molili krunicu i pjevali pjesme”, istaknuo je.

Velečasni Miličević je kazao da su bogoslovi to činili u spomen na trenutak u kojem je njihov voljeni i ljubljeni kardinal Alojzije Stepinac svoju dušu predao u Božje ruke. “U izvještaju o preminuću blaženika piše da je na samrti tražio svoju svijeću koja je bila blagoslovljena i izgovorio riječi ‘Fiat Voluntas Tua’ (budi volja Tvoja)”, podsjeća vlč. Miličević.

“U molitvi ure preminuća molimo prvotno na nakane koje su kardinalu Stepincu kao velikom čovjeku molitve bile od velike važnosti. Njegove nakane su uvijek bile usmjerene na Crkvu, obitelj i domovinu”, rekao je vlč. Miličević.

Organizator ure preminuća ističe da događaj posljednjih 15 godina dobiva na formi i organizaciji u odgovoru na sve veći interes hodočasnika koji dolaze na blaženikov grob. Naglasio je da su bogoslovi i dalje oni koji imaju inicijativu i prate događaj pjesmom, a na veliku radost je i sudjelovanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta čiji je zaštitnik blaženi Alojzije.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Osvrnuvši se na susrete s ljudima koji dolaze biti dio ure preminuća i osjetiti duh molitve, rekao je da hodočasnici mole i na svoje nakane moleći blaženika da ih zagovara kod Gospodina.

“Iz godine u godinu raste broj okupljenih vjernika koji dolaze 10. veljače moliti na grob blaženika, a raste i naša želja da Alojzije bude uzdignut kao svetac na čast oltara. Ipak, važno je reći da sama činjenica da je blaženik, Stepincu ništa ne oduzima od njegove svetost. Onog trenutka kad bude proglašen svetim, njegov sjaj će biti jasno vidljiv svim narodima ovog svijeta, a ne samo hrvatskom narodu”, istaknuo je vlč. Miličević.

“Pozivam ponajprije Zagrepčane jer je njima najjednostavnije doći u nedjelju 10. veljače u katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, ali i sve ostale hodočasnike da dođu u 14 sati kada će Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište organizirati uru preminuća pred blaženim Alojzijem Stepincem. Molit ćemo na blaženikove nakane kao i na nakane koje će hodočasnici nositi u svojim srcima i na svojim usnama. Molit ćemo blaženog Alojzija Stepinca da nas zagovara kod Isusa Krista”, zaključio je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja