Budi dio naše mreže

Franjevci konventualci, koji djeluju na području župe sv. Josipa Radnika u Sisku, u nedjelju 11. lipnja, ususret blagdanu sv. Antuna Padovanskog uprizorit će život sv. Antuna Padovanskog. O samom događaju govorio je za Hrvatsku katoličku mrežu fra Ivan Bradarić, župnik i gvardijan samostana sv. Josipa Radnika u Sisku.

/ mdj

Dvorište župne crkve sv. Josipa Radnika u Sisku, u nedjelju, 11. lipnja s početkom u 20:30 poprište je velikog scenskog događaja, u kojem će se uprisutniti određeni dijelovi života sv. Antuna Padovanskog.

O samom razlogu i želji za scenskim uprisutnjenjem života sv. Antuna Padovanskog, fra Ivan Bradarić, župnik i gvardijan župe sv. Josipa Radnika kaže: “O sv. Antunu puno propovijedamo, pozivamo vjernike da mu se mole i obraćaju, a vjernici često ne znaju puno o njegovom životu i zato je važno upoznati se sa svecem i vidjeti zašto je postigao toliku obljubljenost u narodu”. Fra Ivan je izrazio nadu u otkrivanje novosti života sv. Antuna Padovanskog, pri čemu se neće prikazati njegov cijeli život, već izabrane scene.

Screenshot Facebook

 

Samo uprizorenje života sv. Antuna odvijat će se u dvorištu istoimene župe, na otvorenom i to kroz tri etape života spomenutog sveca, objasnio je HKM-ov sugovornik i naglasio da će u prvoj etapi biti prikazana Antunova propovijed u Riminiju, gradu na obali Jadranskog mora. Kako ističe fra Ivan, prikaz je to kojem prethodi Antunov neuspjeh u propovijedanju Radosne vijesti u gradu u kojem je nailazio na otpor i neuspjeh. “Ne obeshrabrivši se, Antun se odlučuje za još revniju molitvu, a u zanosu kojeg doživljava u molitvi počinje propovijedati. Propovijedajući, i same ribe počinju dolaziti bliže obali”, kaže župnik i gvardijan samostana sv. Josipa Radnika u Sisku.

Druga etapa donosi nam kraj života sv. Antuna, odnosno zadnje godine njegova života, kada mu već na izmaku snaga dolaze mnogi vjernici. Ovdje će biti prikazana scena u kojoj će sv. Antun propovijedati s ćelije u krošnji oraha, koju su mu sagradila subraća kako bi se lakše mogao obraćati mnoštvu vjernika, rekao je fra Ivan Bradarić i najavio da će na samom kraju predstave biti prikazan i njegov mistični doživljaj, u kojem sv. Antun prima u ruke dijete Isusa. “Ideja je i da sami vjernici dožive dio Antunova mističnog doživljaja, ali i da se sami odvaže na revniju molitvu”, rekao je fra Ivan.

“Sv. Antun nije samo čudotvorac, on je veliki evangelizator, što i jest njegovo prvotno obilježje. Govorio je svijetu onoga vremena dok je prolazio Italijom i Francuskom, ali govori i danas, proglašen je i naučiteljem vjere jer je uvijek uprisutnjavao evanđelje ljudima. Svijet danas trči za čudima, a u dubini duše čezne za Isusom”, ističe.

Sv. Antuna doživljavamo kao nekoga tko rješava neke banalne probleme, koje i mi sami možemo riješiti, dodao je  fra Ivan, potičući na dublje razumijevanje poruke koju nam je sv. Antun pružio svojim autentičnim životom. “Sv. Antun svima poručuje isto: ‘Čuvajte Isusa i ne dopustite da vam ga svijet otrgne'”, zaključio je.

Klapa sv. Ante iz Zagreba upotpunit će scenski doživljaj, a hrvatski glumac Marko Cindrić uprizorit će lik sv. Antuna Padovanskog.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja