Budi dio naše mreže

Sveti otac Franjo prihvatio je odreknuće dosadašnjeg nadbiskupa Marina Barišića od pastoralnog upravljanja Splitsko-makarskom nadbiskupijom, a u toj službi naslijedit će ga dosadašnji nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša, objavila je 13. svibnja Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj. Donosimo životopis mons. Kutleše.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Mons. Dražen Kutleša rođen je 25. rujna 1968. godine u Tomislavgradu, u Bosni i Hercegovini. Nakon završenog sjemeništa na Klasičnoj gimnaziji Ruđer Bošković u Dubrovniku, započinje studij filozofije i teologije na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 29. lipnja 1993. Godine 1994. postigao je bakalaureat na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2001. na Papinskom sveučilištu Urbanianum i doktorat iz kanonskog prava.

Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali. Od 1998. do 2006. obnašao je sljedeće službe: župnog upravitelja u Grudama, docenta kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, vicekancelara u biskupijskoj kuriji, člana Zbora konzultora i Prezbiterijalnog vijeća i člana Komisije Iustitia et pax Biskupske konferencije BiH. Od 2006. djelatnik je Kongregacije za biskupe u Vatikanu, a od 2010. i vanjski suradnik Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenata. Autor je nekoliko publikacija i surađuje u katoličkom mjesečniku “Crkva na kamenu”.

Splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić i nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša

Za porečkog i pulskog biskupa koadjutora imenovao ga je papa Benedikt XVI. 17. listopada 2011. godine, a biskupsko ređenje primio je u porečkoj katedrali 10. prosinca 2011. godine po rukama prefekta Kongregacije za biskupe kardinal Marca Ouelleta. Suzareditelji su bili biskup porečki i pulski Ivan Milovan i biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić. Vodstvo Porečke i Pulske biskupije mons. Kutleša preuzeo je 14. lipnja 2012. Papa Franjo imenovao ga je nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije 11. srpnja 2020., a u službu je uveden 3. rujna iste godine u splitskoj prvostolnici.

Pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji mons. Kutleša trenutno obnaša sljedeće službe: člana Stalnoga vijeća, predsjednika Biskupske komisije za odnose s državom i predsjednika Pravne komisije.

Nadbiskupu Kutleši želimo obilje Božjega blagoslova u vršenju nove službe!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja