Budi dio naše mreže

Katolička Crkva 22. kolovoza slavi blagdan Marije Kraljice svijeta. Ona je i zaštitnica jedne izvorno hrvatske redovničke zajednice – Družbe sestara Kraljice svijeta. U njihovom samostanu u zagrebačkoj Dubravi tim smo povodom razgovarali s vrhovnom voditeljicom Družbe s. Terezijom Šarčević.

/ Hrvoje Josip Bišćan

S. Terezija, možete li na početku predstaviti Družbu, kada je osnovana i tko ju je osnovao?

Družba sestara Kraljice svijeta nastala je u Zadarskoj nadbiskupiji 6. listopada 1963. godine, u vrijeme Drugoga vatikanskog sabora, kao potpora župnom apostolatu i zato želi svu svoju djelatnost usmjeriti na saborskim dokumentima i odlukama. Utemeljitelj Družbe je o. Ivan Jäger, isusovac koji je rođen 1907. u Pakracu, a preminuo je 27. kolovoza 1988. u Velikoj Gorici.

Družba sestara Kraljice svijeta je izvorno hrvatska redovnička zajednica.

Prva potvrda naše redovničke zajednice kao pobožne zajednice, pia unia, dogodilo se u Zadarskoj nadbiskupiji 11. veljače 1966. godine, kada je nadbiskup Mate Garković dekretom potvrdio zajednicu. Potom, kako se zajednica širila, 2. veljače 1982. družbu je, nalogom Kongregacije za redovnike, zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić potvrdio našu zajednicu kao družbu biskupijskog prava.

U kojim je gradovima i mjestima Družba prisutna u Hrvatskoj?

Naša Družba trenutno živi i djeluje u sedam mjesnih zajednica. U Zagrebačkoj nadbiskupiji prisutni smo u tri mjesne zajednice. Ovdje u Dubravi, u Mrzlopoljskoj, nam je glavna kuća. Družba živi i djeluje i u Botincu, gdje je bila prva naša vlastita kuća, a sestre su prisutne i u Velikoj Gorici.

Kod Svetoga Josipa

U Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji sestre žive i djeluju u župama Višnjevac i Tovarnik, u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji imamo samostan i župu na Brdima i jednu župu na Trsteniku, a sestre djeluju i u franjevačkom samostanu i župi sv. Gabrijela u Münchenu.

Karizma pomaganja u župnom apostolatu

Koja je glavna karizma Družbe sestara Kraljice svijeta?

Mi, sestre, svoje posvećenje ostvarujemo služenjem u svijetu i Crkvi, i to u župnom apostolatu, za koji kažemo da je naša glavna svrha. Taj župni apostolat izvršavamo pomažući svećenicima u pastoralnom radu, osobito u katehezi na župi i u školi, zatim u liturgijskom odgoju vjernika, u brizi za crkvu i domaćinstvo. Posvećujemo se djelima ljubavi prema siromasima, bolesnima, nemoćnima i posjetima siromašnim obiteljima s brojnom djecom.

Sestre pomažu u Caritasovom skladištu u Sisku

Posebno sudjelujemo u misijskom poslanju Crkve tako što redovito molitvom pratimo njihov rad i organiziramo prigodne misijske radionice. Naše sestre u Velikoj Gorici, zajedno s članovima Marijine blagoslovne zajednice, uvijek pripreme prigodnu prodajnu izložbu i tako pomažemo rad misija.

Crkva je liturgijski blagdan Kraljice svijeta stavila točno tjedan dana nakon svetkovine Velike Gospe, kao svojevrsno ispunjenje svega što se slavi u toj svetkovini. Zašto je Družba izabrala baš to ime i kao zaštitnicu Gospu Kraljicu svijeta?

Sav svećenički i redovnički život našeg utemeljitelja isusovca o. Ivana Jägera i sve njegovo djelovanje bilo je protkano posebnom ljubavlju i pobožnošću prema Blaženoj Djevici Mariji.

Sestre u kapelici samostana u Dubravi

On je u njoj gledao svoju Majku i Kraljicu i zato je odlučio svoje životno djelo, a to je naša Družba sestara Kraljice svijeta, staviti pod posebnu zaštitu Marije Kraljice svijeta i Majke Crkve.

Crkva je taj blagdan stavila u osminu nakon Uznesenja BDM upravo zato da bi se istaknula ta uska povezanost između Marijine kraljevske časti i njezine proslavi u duši i tijelu uz njezina Sina. U Dogmatskoj konstituciji o Crkvi Lumen gentium čitamo da je “Marija uznesena u nebesku slavu i od Gospodina uzdignuta kao Kraljica svega stvorenja jer je bila potpuno suobličena svome Sinu.”

Marijin zagovor snažno prati Družbu

Nedavno smo bili svjedoci kako su, unatoč svim ovim mjerama, na svetkovinu Velike Gospe tisuće i tisuće ljudi dolazile Gospi. Što Vi mislite, časti li hrvatski narod Gospu iskreno i dovoljno ili je zanemaruju i što bi se moglo od Nje naučiti?

Mi sudjelujemo u svim aktivnostima i događanjima Crkve i u marijanskim svetištima. Htjela bih, međutim, naglasiti da smo se baš u ovim teškim vremenima, dok nas prate i potresi i pandemija, kao zajednica i svi naši suradnici u Marijinoj blagoslovnoj zajednici, posebno utjecali – i utječemo – pomoći naše Majke. Ona ne prestaje svome narodu obilno darivati darove i sva blaga svoje ljubavi i brige za čovječanstvo. Ona sudjeluje u Božjoj odgovornosti za svijet i Božjoj ljubavi prema svijetu. Mi uvijek nastojimo slijediti ono što je rekla učenicima u Kani Galilejskoj “Što god vam rekne, učinite!”

Mogu reći i da se kroz cijelo ovo vrijeme, svakog 22. u mjesecu, naša redovnička zajednica, zajedno sa svojim članovima, redovito sastaje na molitvene susrete, u samostanskim kapelicama ili župnim crkvama. Posebno smo se kroz proteklo vrijeme utjecali Gospi kao Zdravlju bolesnih, da olakša sve patnje i muke koje su zahvatile cijeli svijet.

Usto, naša sestra koja je zadužena za animiranje mladih i za duhovna zvanja također svakog 22. mjesecu u 21 sat organizira molitvu svete krunice online, u koju se uključuju sestre, ali i obitelji, mladi, djeca… Uvijek je neka posebna nakana molitve, najčešće za obitelji, mlade i za duhovna zvanja.

Mladi volonteri u Sisku

Koliko ima sestara i gdje se djevojke mogu više informirati o vašoj Družbi?

Prisutne smo u sedam mjesnih zajednica u Hrvatskoj, a trenutno je 28 sestara sa doživotnim zavjetima, a jedna sestra s privremenim zavjetima je na jučerašnji blagdan Marije Kraljice obnovila svoje zavjete. Kandidatice i sve koje imaju volju i želju služiti Bogu po našoj karizmi dobrodošli su u svaku našu kućnu zajednicu. Sve informacije dostupne su i na internetskoj stranici naše Družbe, a mi žarko molimo Boga da nam se što prije odazovu, dođu u našu redovničku zajednicu i s nama zajedno slave Krista jer naše je geslo “da se u nama i po nama proslavi Bog.”

Na kraju ovoga razgovora, što biste poručili slušateljima?

Budimo uvijek povezani s Marijom, Majkom Gospodinovom i da Njoj povjerimo sve svoje brige jer Ona je ona koja je najbliža svome Sinu i On će učiniti sve što Ona rekne. Ujedno pozivam sve slušatelje, ali i svoje susestre, potom članove Marijine blagoslovne zajednice i sve mlade, da redovito njeguju pobožnost Blaženoj Djevici Mariji. Molimo i utječimo se Njezinom zagovoru, a posebno molimo za mlade, da se i oni oduševe i odvaže se slijediti Krista u službi Crkve u posvećenom životu.

Dio sestara s kardinalom Bozanićem

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja