Budi dio naše mreže

Obilježavajući 75 godina Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije započet je novi projekt financiranja mladih pod nazivom "75 za 1". O čemu je riječ za HKM govorio je Mišo Lukačević, pomoćnik ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

/ mp

Povodom 75 godina Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije koje ste obilježili prošle godine pokrenuli ste projekt “75 za 1”. O čemu je riječ?

Prošle godine obilježili smo 75 godina od osnutka Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Naš nadbiskupijski Caritasa osnovao je 1943. godine biskup đakovački Antun Akšamović, a na poticaj zagrebačkog nadbiskupa blaženog Alojzija Stepinca. To je bila prigoda da najavimo novi Caritasov projekt „75 za 1“.

Projekt je vezan uz Nadbiskupijsku Zakladu dr. Nikola Dogan. Svrha Zaklade je pomoć učenicima, studentima i doktorandima s područja naše Nadbiskupije, koji su u potrebi.

Rad Zaklade najvećim dijelom podupire Đakovačko-osječka nadbiskupija, svećenici i vjernici naše Nadbiskupije.

Cilj projekta „75 za 1“je prikupljati novčana sredstva za Nadbiskupijsku Zakladu „dr. Nikola Dogan“ koja pomaže kroz mjesečne novčane pomoći učenicima i studentima iz siromašnih obitelji s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije u njihovom školovanju i studiranju.

U nazivu projekta „75 za 1“, broj „75“ označava godine postojanja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, odnosno broj darovatelja u jednoj župi, a „1“ označava jednu mjesečnu pomoć za jednog učenika, studenta ili doktoranda.

Projekt funkcionira tako da župnici župâ naše Nadbiskupije uz pomoć volontera župnoga Caritasa i/ili članova Odbora za karitativnu djelatnost pri Župnom pastoralnom vijeću trebaju pronaći 75 obitelji ili pojedinaca koje žele darovati 20 kuna u svrhu ovoga Projekta. Vremenski period prikupljanja novčanih priloga je od 1. do najkasnije 31. ožujka 2019. Način i točno vrijeme prikupljanja priloga određuju sami župnici u dogovoru sa volonterima i članovima Odbora.

Prikupljeni iznos potrebno je uplatiti najkasnije do 15. travnja 2019. direktno na blagajnu Caritasa Đakovačke-osječke nadbiskupije ili uplatiti na žiro-račun Caritasa:

CARITAS ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE
J.J. Strossmayera 58, 31000 Osijek

IBAN: HR6123400091110046082
MODEL: HR00 POZIV NA BROJ: 1400-2019

Oni koji žele dati veći iznos od 20 kn mogu to učiniti, a isto tako i manji iznos. Župa također može uključiti i više od 75 obitelji ili pojedinaca u ovaj Projekt.

Sve informacije mogu se dobit na našoj web stranici caritas.djos.hr ili Nadbiskupijskom portalu djos.hr

Kakav očekujete odaziv u ovu akciju?

Naše župe su već puno puta do sada pokazale blizinu i solidarnost sa svima koji su u potrebi, stoga očekujemo da će to pokazati i sada. U današnjem društvu zbog složenosti okolnosti u kojima živimo različiti su oblici siromaštva. To zahtjeva od Crkve i njenog Caritasa način pomoći prilagođavaju potrebama onih koji su u nevolji. Pomoć učenicima i studentima jedan je od oblika te pomoći. Školovanje je jedno od najvažnijih razdoblja u životu i u razvoju svakog čovjeka jer u tome razdoblju mlada osoba se osposobljava za samostalan život u budućnosti.

Zbog nezaposlenosti, malih primanja, nesigurnosti radnih mjesta, teških uvjeta života, visokih troškova stanovanja i školovanja mnoge obitelji naše Nadbiskupije imaju poteškoća upravo u osiguranju materijalnih sredstava za školovanje djece. U takvim okolnostima Zaklada nastoji biti podrška što većem broju djece i mladih i da nedostatak novca ne bude prepreka na njihovom putu do znanja.

Općenito govoreći, na koji način pomaže Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije potrebitima i koje su glavne djelatnosti?

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije ima tri pučke kuhinje: u Osijeku, Slavonskom Brodu i Vinkovcima. U Vinkovcima se kuhaju obroci i za korisnike u Vukovaru. U Caritasovim pučkim kuhinjama se dnevno podijeli oko 430 obroka.

Caritas skrbi i o beskućnicima kroz svoj Centar za prihvat beskućnika u Osijeku. Uz ove ustanove Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije ima i Caritasov Centar za majku i dijete u Osijeku, gdje se pruža materijalna i savjetodavna pomoć trudnicama, majkama i maloj djeci.

Osim toga Caritas provodi i sljedeće projekte:

– Resocijalizacija- radionice s beskućnicima za njihovu ponovnu inkluziju u društvo,

– „I mi smo tu“- rad s Romima kroz radionice,

– Martinšćica- ljetovanje na otoku Cresu za siromašne obitelji s više djece (suradnja s Caritasom Krčke biskupije),

– „Veliko srce za male ljude“ ( akcija prikupljanja materijalnih i novčanih priloga za Caritasove pučke kuhinje i Centar za prihvat beskućnika u Adventu)

– „Blaženije je davati nego primati“ (akcija u korizmi),

Dječja košarica“-  akcija prikupljanja dječjih potrepština i novčanih priloga za korisnike Caritasovog Centra za majku i dijete o Uskrsu i Božiću.

– redovite akcije Hrvatskog Caritasa: Nedjelja Caritasa, Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH, te sve izvanredne pomoći u svijetu.

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije redovito organizira duhovne obnove, te edukativne seminare na regionalnoj i nadbiskupijskoj razini, kao svoj doprinos odgoju za kršćansku zrelost i svjedočenje kršćanske ljubavi pojedinca i cijele župne zajednice.

Sve informacije se nalaze na mrežnoj stranici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije koju možete posjetiti OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja