Budi dio naše mreže

Dva tegljača s humanitarnom pomoći Hrvatskog Caritasa krenula su 30. ožujka prema Ukrajini, čime se nastavlja akcija „Pomoć za Ukrajinu“ u koju se Hrvatska biskupska konferencija uključila s iznosom od milijun kuna za pomoć izbjeglicama.

/ md/IKA

Novu pošiljku je na konferenciji za medije u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu predstavila zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzana Borko, izvijestila je IKA.

Nakon što je prva dva puta Hrvatski Caritas pomoć poslao u jednom tegljaču, treći put su prema Ukrajini krenula dva tegljača. Pomoć bi trebala biti dostavljena u gradove Mukačevo i Ivano-Frankivsk.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa, Suzana Borko / Foto: Ante Novak

Pomoć hrvatskih građana, tvrtki i HBK

Nova pošiljka vrijedi milijun i 120 tisuća kuna, a teži približno 29 tona. Na 71 paleti između ostaloga su raspodijeljeni: prehrambeni proizvodi trajnije vrijednosti, higijenske potrepštine, sanitetski i medicinski materijali, bijela tehnika i mali kućanskih aparati, školski pribor te ostala oprema.

Pomoć je većinom skupljena darovima hrvatski tvrtki i građana. Pošiljka je ostvarena zahvaljujući donacijama Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, Caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije, Caritasa Hvarske biskupije, Hrvatskog Crvenog križa, Belupa, Atlantic grupe, Anamarija Company, Lonije te OŠ Miroslava Krleže.

Tako je dosad ukupno, na 144 palete u četiri tegljača poslano 60 tona humanitarne pomoći vrijedne milijun i 670 tisuća kuna.

Prethodne donacije Hrvatskog Caritasa dostavljene su Caritasu Transkarpatija „Sv. Martin“ u Mukačevu, koji djeluje u okviru Caritas–Spesa Ukrajine, koji ih je usmjerio u Kijev, Oleksandrijevku, Mukačevo i Ivano-Frankivsk.

Mr. sc. Suzana Borko predstavila je i tijek Caritasove akcije „Pomoć za Ukrajinu“. Dosad je na donacijski telefon 060 9010 (6.25 kn, PDV uključen) upućeno 68 tisuća poziva, a na žiro račun (Privredna banka Zagreb d.d.; IBAN: HR3823400091511177677; SWIFT/BIC: PBZGHR2X; svrha uplate: pomoć Ukrajini) uplaćeno je više od 4 milijuna kuna.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa također je istaknula da se Hrvatska biskupska konferencija pridružila uplatama na žiro račun za potrebe zbrinjavanja izbjeglica putem Hrvatskog Caritasa s iznosom od milijun kuna.

Za idući tjedan Hrvatski Caritas planira novu pošiljku od 60 tona, u kojoj će po prvi put biti poslani lijekovi, neophodni stanovništvu Ukrajine.

Treća pošiljka Hrvatskog Caritasa krenula prema Ukrajini / Foto: Marijana Bosnar

Treća pošiljka Hrvatskog Caritasa krenula prema Ukrajini / Foto: Marijana Bosnar

Profesor Šeremeta upozorio na opasnost od nuklearne katastrofe

Na konferenciju se putem videoveze iz Ivano-Frankivska uključio profesor moralne teologije, socijalne i ekološke etike na Teološkoj akademiji u Ivano-Frankivsku i predstojnik Ekološkog ureda Ukrajinske grkokatoličke Crkve dr. sc. Volodimir Šeremeta.

Prof. Volodimir Šeremeta / Foto: Ante Novak

Dr. Šeremeta istaknuo je da su u 35 dana od početka ruske invazije Ukrajina stradale brojne žrtve. Upozorio je da se uništava infrastruktura, bolnice, škole i kulturna dobra, te postoji opasnost od nuklearne katastrofe.

Dosad je iz iz zemlje izbjeglo oko 4 milijuna osoba, a oko 6 i pol milijuna ih je raseljeno unutar zemlje, što je četvrtina ukupnog stanovništva. U pružanje pomoći uključena je i Grkokatolička ukrajinska Crkva koja je zbrinula 10 tisuća osoba. Tako se biskupija Ivano-Frankivsk brine o 1500 osoba osiguravajući im smještaj, hranu, odjeću i medicinsku skrb. Pomoć se također upućuje u područje izravnih sukoba.

Dr. Šeremeta posebno je među donatorima izdvojio Đakovačko-osječku nadbiskupiju. Naime, ta je nadbiskupija od 1990. do 1996. primila devetoricu ukrajinskih grkokatoličkih bogoslova, a jedan od njih bio je dr. Šeremeta. Svoje javljanje profesor je zaključio zahvaljujući Hrvatima što pomažu Ukrajincima „u borbi dobra protiv zla“.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja