Budi dio naše mreže

Mali tečaj kršćanstva Kursiljo na otoku Krapnju od 9. do 13. rujna ove godine organizira već 20. tečaj duhovne obnove za branitelje Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.

/ hjb

Voditelj Kursilja u Hrvatskoj je vlč. Andrija Vrane. On u razgovoru za HKM podsjeća da se uvidjelo kako branitelji i toliko godina nakon rata i dalje se muče i još uvijek trpe, da broj suicida raste i da se u Crkvi osjeća premalo brige za njihovo duševno stanje. “Shvatili smo da im nije dovoljno ponuditi svetu misu ili neko predavanje. Iako su dobrodošla, samo predavanja nisu dovoljna. Čovjeka tada ostavimo sama s Bogom, a vidjeli smo da im treba omogućiti iskrene razgovore i duhovnu pratnju.”

Zajednička molitva / foto: Matija Bambir

Vlč. Vrane dodaje: “Došli smo do ideje organizirati trodnevne, četverodnevne, pa peterodnevne tečajeve za njih, ali i za njihove supruge. Onda kad oboje dođu, događaju se baš lijepi obrati i lijepe stvari za njihov brak i njihov život. Naime, obično ne komuniciraju o stvarima koje se često guraju pod tepih i ne diraju se. Drugo, osjete da ne seciramo samo psihu. Oni su već imali radno-psihološke tretmane koji, međutim, nisu doprli do njihove duše.”

Uvidjeli smo da im treba uistinu približiti Boga, ali na svjedočki način.

Svjedočki govor je presudan

“Nije to govor o Bogu, nego iz Boga, u kojemu osobito laici govore kako su pojedine životne situacije riješili s Bogom. Kad oni čuju da je moguće nešto riješiti, onda dođe do otvaranja, a to je presudan trenutak da se nešto u duši dogodi. Kad se čovjek otvori, iz njega može izaći nešto što ga možda godinama opterećuje, a može ući i nešto novo. Jedan branitelj mi je rekao da je prošao sva hodočašća, od Marije Bistrice do Međugorja, ali tek se tu, na Krapnju, uspio ispovjediti, nakon punih trideset godina.”

Samostan na Krapnju / privatna arhiva

Važno je ljudima pomoći da osjete da su prihvaćeni, takvi kakvi jesu, da ih Bog ne sudi po njihovoj prošlosti nego da ih prihvaća i da im nudi ruku i danas.

“Zanimljivo da tada između branitelja dolazi do komunikacije koja nije samo o ratu i ratnim pričama, nego među njima počnu kolati druge priče. To je ozdravljajuće jer ovdje se uspije probiti taj začarani krug. Ovdje i oni mogu vidjeti da ima života dalje, da Bog daje život i da želi da ostatak života prožive radosnije. Vidimo da su mnogi radosniji i da su obitelji sretnije.”

Program je namijenjen najširoj braniteljskoj populaciji

Osim branitelja i njihovih obitelji, na ovom programu sudjeluju i roditelji poginulih branitelja: “Istina, uočili smo da i oni trebaju naučiti kako se nositi sa situacijom u kući i obitelji. Zato pozivamo i njihove roditelje, njihove udovice. Na posebne tečajeve pozivamo i djecu poginulih branitelja koja tu mogu izreći svoju bol. Presudno je da Bog može i želi ući u svaku situaciju i donosi svjetlo, mir i snagu.”

Molitva u tišini / foto: Matija Bambir

Na pitanje o plodovima Kursilja, vlč. Vrane ističe: “Vidimo da ostaje povezanost između njih, kad si tako podijele terete, da ostanu prava prijateljstva. Mnogi se onda često i rado nalaze jer osjete da je nešto drugo ušlo među njih. Tada shvate i da se valja angažirati na bilo kojem području, da se život nastavlja. Mnogi su tako dolazili na radne akcije, jedni drugima pomagali ostvariti neke sitne projekte. To je međusobna pomoć koja ide do konkretnih životnih situacija kako bi ljudi osjetili da nisu sami, da se uvijek mogu osloniti jedni na druge. A sve je to uzrokovano molitvom, sakramentima i dobrim Bogom.”

Sve informacije o Kursilju može se naći na internetskoj stranici www.kursiljo.com.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja