Budi dio naše mreže

„Međunarodna udruga Gradišćanskih Hrvata – Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M. (Slovačka-Austrija-Mađarska)“ iz Zagreba organizira, zajedno u suradnji s istoimenom udrugom iz Eisenstadta i Željezanskom biskupijom humanitarni koncert pod nazivom „Pax et Bonum za djecu Vukovara“ u nedjelju, 13. listopada u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 20:05 sati i izravnim prijenosom na HRT2 programu.

/ mp

Cilj humanitarnog koncerta je prikupljanje financijskih sredstava u svrhu pomoći Dječjem vrtiću Vukovar I i II u obnovi objekta i nabavki opreme.

Koncert je samo dio humanitarne akcije koja će se provoditi u periodu od 2. rujna do 30. studenog, a prikupljat će se financijska pomoć putem otvorenog humanitarnog telefona 060-9004 i prikupljanjem financijska sredstva koja idu na humanitarni račun: Zagrebačke banke d.d. IBAN: HR7623600001502564892.

Prema riječima fra Božidara Blaževića, predsjednika „Međunarodne udruge Gradišćanskih Hrvata – Gradišćanskog društva Hrvat S.A.M. (Slovačka-Austrija-Mađarska)“, ideja za ovaj koncert potekla je od željezanskog biskupa Egidija Živkovića koji je prošle godine propovijedajući na misi zadušnici u Vukovaru obećao pred cijelom Hrvatskom konkretnu pomoć Vukovaru.

“On je obećao da će Željezanska biskupija s novoosnovanom udrugom ‘Hrvat S.A.M.’ organizirati humanitarni koncert za djecu Vukovara, a konkretno smo se odlučili za Dječji vrtić I i II.”, istaknuo je fra Božidar.

Govoreći o imenu “Hrvat S. A. M.” fra Božidar je naglasio kako su o tom imenu promišljali danima jer su imenom htjeli objediniti gradišćanske Hrvate.

Biskup Živković došao je na ideju da se pjesmom ujedine Hrvate iz Austrije, Mađarske i Slovačke.

“Mnogi ljudi ne znaju za Gradišće kao što ni sam nisam znao dok nisam tamo došao. Malo tko zna i tko su ‘gradišćanski Hrvati’. To su Hrvati koji su iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine došli u Gradišće prije 500 godina i govore starim hrvatskim jezikom. Njih su s Krbavskog polja protjerali Turci 1492. godine. Oko 10 tisuća Hrvata naselilo je područje Austrije, Mađarske i Slovačke. Kroz 500 godina nisu se mogli Hrvati povezati zbog prijašnjih sustava, posebice komunizma.

Biskup Živković došao je na ideju da se pjesmom ujedine Hrvate iz Austrije, Mađarske i Slovačke. Iz Dalmacije je u Gradišće doveo glazbenika Ivu Šeparovića koji je napravio gradišćanski zbor koji je okupio Hrvate iz ove tri zemlje kroz udrugu ‘Hrvat S. A. M.’ gdje ‘S. A. M.’ označava Slovačku, Austriju i Mađarsku. Kroz tu udrugu radimo razne projekte, a pred nama je upravo ovaj humanitarni”, objasnio je naš sugovornik.

Fra Božidar je naglasio kako će u  jednom trenutku na pozornici biti 180 pjevača, a zapjevat će i biskup Egidije Živković pjesmu “Neka cijeli ovaj svijet”.

Sudionici koncerta su: zbor gradišćanskih Hrvata „Pax et Bonum“ iz Austrije, Slovačke i Mađarske, uz goste: Terezu Kesoviju, Zoricu Kondžu, Jasnu Zlokić i Matka Jelavića, klapu Rikordo i druge goste. Dirigent konceta je Ivo Šeparović, pastoralni asistent biskupije Željezno.

Domaćini večeri su HKR-ovi voditelji Diana Tikvić i Branimir Gubić te HRT-ov voditelj Davor Meštrović. Prijenos koncerta moći će se pratiti i u programu HKR-a.

Karte za koncert mogu se nabaviti na blagajni u Lisinskom i online OVDJE.

Projekt, osim humanitarnog, sadrži i znanstveni karakter koji predviđa održavanje jednodnevnog međunarodnog znanstvenog skupa pod nazivom “Europa i kultura sjećanja”. Međunarodni znanstveni skup će se održati u subotu, 12. listopada u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta na Kaptolu u vremenu od 10 do 13 sati. Na skupu će govoriti predavači znanstvenici i ugledne osobe iz javnog i političkog života iz Slovačke, Austrije, Mađarske, Italije, BiH i Hrvatske. Predavači dolaze s Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta, Sveučilišta u Zagrebu, Karlovog Sveučilišta u Pragu, Instituta za povijest iz Zagreba, Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti, Franjevačke teologije u Sarajevu i drugi.

Cilj znanstvenog skupa je potaknuti uključivanje gradišćanskohrvatske zajednice u bolje povezivanje sa „starom domovinom“ te potaknuti teme koje pozivaju na promišljanje o europskoj kulturnoj raznolikosti i važnosti promicanja zajedničkih europskih vrijednosti.

Hrvatsko katoličko sveučilište je suorganizator međunarodnog znanstvenog skupa. Voditeljica cjelokupnog znanstvenog dijela projekta je doc. dr. sc. Andreja Sršen sa Sveučilišta u Zagrebu, koja je potpredsjednica udruge u Hrvatskoj i predsjednica Organizacijskog odbora međunarodnog znanstvenog skupa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja