Budi dio naše mreže

"Neki nisu izlazili iz stana ili kuće po tri do četiri godine. Jedna nemoćna osoba, koja doslovno živi u fotelji zbog svoga teškog zdravstvenog stanja, rekla je zaposlenici koja joj je došla pružiti pomoć u kući da joj ne mora ništa čistiti. Neka samo dođe da nekoga vidi, da može s nekim porazgovarati i da joj prvo nahrani mačke, jer su joj one jedino društvo kroz svaki dan", istaknula je kontrolorka caritasovih projekta Marina Bogić povodom obilježavanja Svjetskog dana bolesnika.

/ hk

Zagrebački Caritas 11. veljače redovito obilježava Svjetski dan bolesnika, kojega je sv. papa Ivan Pavao II. utemeljio 1992. Ove godine akcija se provodi od 10. do 14. veljače, a njom su obuhvaćeni korisnici Caritasove Usluge “Pomoć u kući”, korisnici iz evidencije Caritasove Socijalne službe, uglavnom onkološki bolesnici ili teže bolesne osobe, te korisnici Projekta “SUZI” čiji je nositelj Grad Zagreb. Petodnevnom akcijom obuhvaćeno je sto osoba, među kojima su i onkološki bolesnici te korisnice jednog projekta Grada Zagreba u kojemu Caritas sudjeluje kao partner, izvijestio je Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Posjet korisnicama usluge “Pomoć u kući”

U okviru ove akcije korisnike Caritasa posjećivale su djelatnice Usluge “Pomoć u kući”, djelatnice Projekta “SUZI”, djelatnice Socijalne službe i studenti-volonteri, darujući im tom prilikom poklon-vrećice s prehrambenim i higijenskim potrepštinama.

Umirovljenica gospođa Nada (83), bivša nastavnica, živi na zagrebačkoj Knežiji, a zaposlenica iz Pomoći u kući dolazi joj u ispomoć nekoliko puta mjesečno po dva sata.

“To meni puno znači jer sve što mi je teško napraviti ona mi napravi. Na primjer danas mi je pomogla presvući krevet, usisala je i očistila kupaonicu”, kaže gospođa Nada, koja je jako zadovoljna pomoći koju joj Caritasova zaposlenica Tatjana pruža već oko godinu dana. Caritasovu uslugu “Pomoć u kući” i upravo tu zaposlenicu – vrijednu, brzu i uvijek raspoloženu – preporučila joj je prijateljica Vera koja živi u istoj zgradi, nekoliko katova niže.

Foto: Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Vedra i nasmijana gospođa Vera (93) živi sama. Prije osam godina dobila je umjetni kuk, a inkontinentna je već nekoliko godina, što je posljedica jedne operacije. Za Caritasovu uslugu također je doznala preko jedne njoj poznate osobe. Ona je, kako kaže, više nego zadovoljna. Ne štedi hvale o zaposlenici Tatjani koja joj dolazi u pomoć jednom tjedno, što joj je sasvim dovoljno.

“Ona vam je i spretna i brza. Da ste je ne znam gdje tražili, bolju ne biste našli. To je tako jedna divna osoba, obiteljski čovjek… Ona je čovjek u pravom smislu riječi! Ja to moram naglasiti. I mi smo se tako sprijateljili da mi je ona kao rođakinja kad dođe. Ja se tako ugodno osjećam”, opisuje svoje pozitivno iskustvo gospođa Vera.

Posjet korisnici projekta “SUZI”

Caritasovi zaposlenici posjetili su i gospođu Zdenku (77) koja živi u Gajnicama i prima pomoć kroz Projekt “SUZI”. Za projekt je saznala preko nadležnog Centra za socijalnu skrb i gospodina Poljaka na čemu mu je jako zahvalna jer mora veliku svotu novaca izdvojiti za plaćanje pomoći u kući.

“Svaka čast i gospodinu Poljaku i gospođi Marini jer sam brzo dobila ovu pomoć! Svaka čast onome tko je ovo smislio”, sa zahvalnošću priznaje gospođa Zdenka koja je ra

Foto: Caritas Zagrebačke nadbiskupije

di zdravstvenih problema prošla nekoliko zagrebačkih bolnica, a sada je u bolnici Merkur. Nakon nekoliko prvih posjeta zaposlenice Projekta, gospođa Vera planira i kraći izlazak izvan kuće uz pomoć zaposlenice Projekta jer iz svojeg dvorišta nije izašla već četiri mjeseca.

“Neki nisu izlazili iz stana ili kuće po tri do četiri godine. Jedna nemoćna osoba, koja doslovno živi u fotelji zbog svoga teškog zdravstvenog stanja, rekla je zaposlenici koja joj je došla pružiti pomoć u kući da joj ne mora ništa čistiti. Neka samo dođe da nekoga vidi, da može s nekim porazgovarati i da joj prvo nahrani mačke, jer su joj one jedino društvo kroz svaki dan”, istaknula je kontrolorka projekta Marina Bogić.

Inače, Projektom “SUZI” u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije obuhvaćeno je 45 korisnika, koji žive u zapadnom dijelu Zagreba, a kroz njega je trenutno zaposleno devet žena. Zaposlenice imaju po pet korisnika, koje posjećuju po dogovoru i po potrebi korisnika, jednom do triput tjedno.

Volontiranje studenata iz “Kuće za mlade”

U ovogodišnju akciju Caritasa volonterski se uključilo i desetero mladih iz Kuće za mlade „Da život imaju!“. Jedna od volontera bila je i Antonija (25), studentica filozofije i religijskih znanosti, koja je istaknula kako je odlazak starijima za nju jedno iznimno lijepo iskustvo.

“Na obilazak Caritasovih korisnika motivirala me je potreba da učinim dobro djelo, pogotovo prema starijima i bolesnima koji nisu u mogućnosti raditi svakodnevne poslove te je zato tu Caritas, a i mi mladi da im pognemo i olakšamo. Ovo je za mene jedno jako lijepo iskustvo i preporučila bih svakome tko je u mogućnosti i ima volje i vremena da pripomogne”, istaknula je Antonija.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja