Budi dio naše mreže

Pri svetom Josipu u Karlovcu dr. sc. Milan Dančuo, profesor na KBF-u Zagreb predvodio slavlje šeste Josipove srijede, a Katarina i Miro Kresojević zahvalili što su nakon 7 godina postali roditelja malog Matiasa.

/ im

Dr. sc. Milan Dančuo, profesor na KBF-u Zagreb predvodio je misno slavlje srijedom 21. veljače 2024. u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Koncelebrirali su preč. Dražen Karačić, karlovački dekan, vlč. Antun Kolić, župnik Sveta Tri Kralja i mons. Antun Sente ml., rektor Josipova svetišta. Hodočasnike su predvodili župljani Sveta Tri Kralja iz karlovačkog naselja Banija, a vjeru je svjedočila Katarina Kresojević, zahvalna josipova štovaljeljica koja je majčinstvo isprosila zagovorom svetog Josipa nakon sedam godina. Pjevanje su animirali udruženi zborovi banijske župe predvođeni Darkom Foginom.

U prigodnoj homiliji dr. Dančuo je između ostalog kazao kako ovu današnju srijedu želimo posvetiti našoj duhovnoj pripravi za proslavu svetkovine Svetoga Josipa, koji je primjer poniznosti, jednostavnosti i skromnosti. Svetac koji je i nama blizak. Svaki put kada se zagledamo u njegov lik možemo vidjeti kako svetost nije nešto nedostižno, već ono što i te kako možemo postići. Nije bez razloga svetkovina svetoga Josipa upravo u korizmeno vrijeme jer korizma koju smo započeli prije tjedan dana, jest poziv nam da u konkretnosti našeg svakodnevnog života nastojim otkrivati Božji poziv i nasljedovati Krista. I zato ako želimo razumjeti svetoga Josipa, njegov primjer, njegov život, ako ga želimo nasljedovati onda se naš život ne može sastojati samo od velikih želja, velikih odluka već trebamo i sami biti konkretni, ponizni i jednostavni poput svetoga Josipa.

Dr. sc. Milan Dančuo, profesor na KBF-u Zagreb

Sveci nisu bili veliki zato jer su radili velike stvari, niti sveti Josip u konačnici nije radio nešto veliko izvanredno kako bi to danas mogli tumačiti nego je ponizno i strpljivo prihvatio ono što je Bog stavio u njegov život. I zato da bi mogli doista doživjeti njegovu svetkovinu, da bi mogli prepoznati njegov blagoslov i zagovor u našem životu onda nas ovo korizmeno vrijeme poziva da nastojimo i mi živjeti taj put kojega je sveti Josip živio. On je to živio u Svetoj obitelji brinući se za Isusa, a mi smo pozvani živjeti upravo u redovitosti našega života i moliti Gospodina snagu za konkretna djela ljubavi.

Lako se baviti drugima, znamo kako bi drugi trebali živjeti, znamo njihove slabosti, znamo kako bi svijet trebao živjeti. Sve znamo najbolje za druge, ali najteže je ući u vlastitu nutrinu, u vlastito srce, suočiti se s našim slabostima, strahovima, s vlastitim životnim traumama, poteškoćama.

Korizma nas poziva da uđemo u nutrinu našega srca, a to je najteže. Lako se baviti drugima, znamo kako bi drugi trebali živjeti, znamo njihove slabosti, znamo kako bi svijet trebao živjeti. Sve znamo najbolje za druge, ali najteže je ući u vlastitu nutrinu, u vlastito srce, suočiti se s našim slabostima, strahovima, s vlastitim životnim traumama, poteškoćama. Stoga nas korizma poziva da zakoračimo u našu nutrinu, te iz dana u dan otkrivamo što nam to Gospodin govori.

Čovjek današnjice stalno nešto želi, stalno ima neke planove, zatim užurbani ritam života, posao, brige, otvorenosti nekim instant i brzim bez muke rješenjima, sve to opterečuje čovjeka današnjice da te je u opasnosti da ne primjećuje ono bitno i na tome zahvali dobrom Bogu. Upravo je korizmeno vrijeme dobra prilika ući u naše srce, u našu nutrinu da bi mogli prepoznati Božju prisutnost. Na kraju ćemo spoznati da je Bog puno bliži nama samima nego mi sami, kazao je između ostalog propovjednik Dančuo.

Nacionalno svetište sv. Josipa

Pri kraju misnog slavlja vjeru je posvjedočila Katarina Kresojević koja je s Krešimirom u braku punih sedam godina. Tom je prigodom kazala kako je nakon pola godine braka saznala da ima Hashimoto sindrom. U srpnju 2020. prvi puta odlazi u bolnicu Sveti Duh na pregled kod liječnika Ujevića. Uskoro, u svibnju 2021. odlazi na prvu laparoskopiju gdje joj je utvrđena poluprohodnost lijevog jajovoda. Zatim liječnici otkrivaju polip na maternici kojega je potrebno operacijom odstraniti. Operacija je bila u studenom 2022. na Svetom Duhu, kazala je Katarine te nastavila: “Nakon dugog razmišljanja odlučila sam dopustiti liječniku da odstrani lijevi jajovod ako procijeni da zaista nema smisla zadržati ga jer bi mogao biti uzrok čestih laparoskopskih zahvata. Na operaciji mi je uklonjen lijevi jajovod, polip na maternici i dvije veće ciste s desnog jajnika. U veljači dolazim na redovni pregled gdje mi liječnica kaže da su na lijevom jajniku bolje i veće jajne stanice nego na desnom. Moram napomenuti da je moja maternica malo nagnuta ulijevo tako da je ponekad teško odrediti koje je lijevi, a koji desni jajnik. Nakon novog pregleda liječnik ne primjećuje nikakve jajne stanice, ni žuto tijelo.

Na operaciji mi je uklonjen lijevi jajovod, polip na maternici i dvije veće ciste s desnog jajnika. U veljači dolazim na redovni pregled gdje mi liječnica kaže da su na lijevom jajniku bolje i veće jajne stanice nego na desnom.

Ta činjenica me potakla, te sam odlučila izmoliti Tridesetodnevnu pobožnost svetom Josipu jer sam čvrsto vjerovala da Bogu ništa nije nemoguće. Krajem istog mjeseca saznala sam da sam trudna, a 7. studenog 2023. rodio se naš Matias. Hvala Bogu, trudnoća je prošla savršeno. Kroz tih sedam godina, iščekivanja, liječenja, neizvjesnosti, izmoljeno je nebrojeno devetnica Majci Božjoj od brze pomoći, svetoj Riti, Gospi od Guadalupe, svetom Judi Tadeju, svetoj Ani, pobožnost devet prvih petaka. I naravno, svetom Josipu devetnice i tridesetodnevne pobožnosti. Također smo muž i ja od proljeća 2020. bili upisani u inicijativu za potomstvo u kojoj se moli svetoj Maravillas od Isusa, Španjolskoj svetici. Nekoliko puta smo bili i kod patera Marka Glogovića u Sveticama na misama za parove željne djece. Uvjereni smo da je dragi Bog zagovorom svetaca, a na osobi način svetog Josipa, kojemu sam obećala, da ako ću postati majka javno svjedočiti u njegovu svetištu o njegovoj velikoj milosti i moćnom zagovoru. Ovim svjedočanstvom upravo to činim, zajedno sa svojim suprugom Mirkom i našim prekrasnim djetetom Matiasom”, zaključila je Katarina.

Uvjereni smo da je dragi Bog zagovorom svetaca, a na osobi način svetog Josipa, kojemu sam obećala, da ako ću postati majka javno svjedočiti u njegovu svetištu o njegovoj velikoj milosti i moćnom zagovoru.

Slijedilo je proglašenje pobjednica Prvog odbojkaškog turniru krizmanica Karlovačkog dekanata održanog dan ranije u utorak, 20.2.2024. u sportskoj dvorani osnovne škole “Dubovac”. Prigodne pehar najboljima uručili su preč. Dražen Karačić, karlovački dekan i Želimir Feitl, predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije. Treće mjesto osvojile su krizmanice župe Presvetog Trojstva iz karlovačke Zvijezde, drugo mjesto osvojile su krizmanice župe Svetog Franje Ksaverskog sa Švarče, a prvo mjesto osvojile su krizmanice Nacionalnog svetišta svetog Josipa, odnosno župe BDM Snježne na Dubovcu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja