Budi dio naše mreže

U emisiji "Na valovima dobrote" u četvrtak, 2. studenog, razgovaralo se o časopisu Ulične svjetiljke. Gosti su bili Dunja Osojnak Marinović, urednica časopisa o beskućništvu i srodnim temama 'Ulične svjetiljke' i Tomica Novak, prodavač časopisa.

/ mdj

„Neka naša pozornost prema siromasima uvijek bude obilježena evanđeoskim realizmom. Dijeljenje mora odgovarati konkretnim potrebama drugoga, a ne oslobađanju od onoga što nam je suvišno. I ovdje je potrebna razboritost, pod vodstvom Duha Svetoga, kako bismo prepoznali istinske potrebe braće, a ne naše težnje. Ono što im je sigurno prijeko potrebno jest naše čovjekoljublje, naše srce otvoreno ljubavi” , poručio je papa Franjo u poruci ususret 7. svjetskom danu siromašnih.

Ulične svjetiljke

“Ulične svjetiljke postoje već 15 godina”, poručila je Osojnak Marinović. Podsjetila je da je časopis nastao kao način pomaganja potrebitima, a iznjedrio se iz prihvatilišta za beskućnike Ruže sv. Franje u Rijeci. “Beskućništvo nije nešto što beskućnike treba obilježiti za cijeli život”, poručila je. Časopis se tiska u Novom listu, a izlazi 4-5 puta godišnje.

Obraćajući se svim onima koji kupuju ovaj časopis, poručila je: “Uzmite časopis, nemojte samo ostaviti novac”.

Ulične svjetiljke prodaju se u Zagrebu, Rijeci, Puli, Varaždinu i Zadru, a prodaju ih ljudi koji nisku konkurentni na tržištu rada.

Tekstove pišu prodavači. “Zadana im je određena tema, a oni kroz te tekstove pokušavaju približiti osobe koje su potrebne ljubavi i prijateljstva, a ne samo novca. Ideja je približiti i pojavu beskućništva, ali i drugih socijalno ugroženih.”

Posebno svjedočanstvo

“Vremenske prilike otežavaju prodaju, pogotovo na zimskim uvjetima, a veći trgovački centri nam ne dopuštaju ulazak”, naglasio je gosp. Novak. Objasnio je da je prodavač Uličnih svjetiljki 14 godina. Prije je skupljao boce te je jednom prilikom ugledao prodavača Slavena, koji ga je odveo do uredništva časopisa. Gosp. Novak poručio je kako ga “život nije mazio”, ali i istaknuo kako je svjestan vlastite odgovornosti i propusta tijekom života.

Govoreći o pisanju članaka u časopisu rekao je kako ne bi mogao izdvojiti posebnu temu o kojoj je pisao, te izdvojio kako mu novac od prodaje časopisa pomaže.

“Uvijek ima gorih stvari u životu”, zaključio je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja