Budi dio naše mreže

U splitskoj župi Presvetog Srca Isusova na Visokoj, u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, uoči svetkovine Svih Svetih, 31. listopada tradicionalno je održana večer bdjenja i duhovni susret pod nazivom „Holywin".

/ mdj

Na ovom susretu posebno je bilo dojmljivo svjedočanstvo bivšeg člana sotonističkog bratstva, Marija Blaževića iz Zagreba, koji je pričao o svojim životnim iskustvima i obraćenju. „Zanimljivo je da sam u djetinjstvu bio povezan s kršćanstvom. Sjećam se svoje prabake koja je često molila krunicu. No, moji roditelji nisu bili previše religiozni. Kao mali dječak umalo sam se utopio u bazenu kod susjeda i tom prilikom doživio sam mistično iskustvo susreta s Kristom. Zanimljivo je da sam ministrirao, molio, čak želio postati svećenik.“

“Zamrzio sam sve što ima veze sa kršćanstvom”

Njegov je život naglo otišao u krivo u tinejdžerskoj dobi kada se počeo upoznavati preko interneta s knjigama o samopomoći, New Age literaturom, transcendentalnom meditacijom i jogom. Čitao je knjige raznih autora, šamana, iscjelitelja, i polako je u toj cijeloj priči kršćanstvo počelo izgledati kao „prazna priča“.

Kao mali dječak umalo sam se utopio u bazenu kod susjeda i tom prilikom doživio sam mistično iskustvo susreta s Kristom. Zanimljivo je da sam ministrirao, molio, čak želio postati svećenik.

„Prvi kontakt sa sotonizmom imao sam kada sam se zaposlio 2001. godine u jednoj velikoj firmi. Tada mi je jedan kolega, zamisli slučajnosti, ponudio da uđem u ‘Gnostičko bratstvo’. Meni je imponiralo tada što su me pozvali. Govorili su da imaju posebno znanje koje će mi pomoći u duhovnom životu. Meni to na prvu ruku nije ništa smetalo, jer su oni čak pričali o Kristu. Ali Đavao tako djeluje, daje ti na prvu ruku poluistinu da bi te uvukao u tamu. S vremenom sam počeo polako mrziti kršćanstvo i Crkvu. Na kraju sam toliko zamrzio sve što ima veze s kršćanstvom, da kada bi bio u blizini bilo čega svetoga, imao bih reakcije. Jedna od važnih stvari u bratstvu je bila da se odrekneš svojega krštenja i svoje pripadnosti Isusu Kristu. Tako sam u bratstvu stigao do trećeg stupnja inicijacije. Srećom nisam išao dalje jer što se ide dalje u tim stupnjevima ulaziš u sve veću tamu te je iz nje teže izići. Posljednji stupnjevi tog bratstva zahtijevaju potpunu predaju Sotoni, kada osoba praktički gubi potpunu kontrolu nad sobom. U tom vremenu, udaljio sam se od svoje žene i sina. Hvala Bogu, moja žena nije nikada odustala od mene. Molila je za mene i moje obraćenje. Kada sam uvidio da je moj život u potpunosti lažan i da je takva duhovnost lažna počelo je moje obraćenje. No, obraćenje je dugo trajalo. Sotona je pokušao na sve načine zadržati me u okultnom ozračju. Nakon što sam izašao iz sotonizma ponudili su mi da uđem u masonsku ložu. Došao sam na prvi sastanak s njima i iz mene je izišla rečenica za koju ne znam odakle je došla. Rekao sam im da je samo Isus Krist pravi put, istina i život“, istaknuo je.

Jedna od važnih stvari u bratstvu je bila da se odrekneš svojega krštenja i svoje pripadnosti Isusu Kristu. Tako sam u bratstvu stigao do trećeg stupnja inicijacije. Srećom nisam išao dalje jer što se ide dalje u tim stupnjevima ulaziš u sve veću tamu te je iz nje teže izići.

Foto: Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije

Tijekom perioda obraćenja dobio je otkaz te je trpio fizička zlostavljanja od Zloga. Kulminacija njegova obraćenja je bila kada je pristupio životnoj ispovijedi te priznao sve svoje grijehe. Na kraju svjedočanstva uputio je riječi ohrabrenja mladima da pristupaju sakramentima, da budu uz Crkvu i svećenike te da se redovitom mole. Također, upozorio ih je da budu svjesni da je duhovni svijet jako realan te da ne otvaraju svoje duše bilo kakvom utjecaju Zloga.  

Sotona je pokušao na sve načine zadržati me u okultnom ozračju. Nakon što sam izašao iz sotonizma ponudili su mi da uđem u masonsku ložu. Došao sam na prvi sastanak s njima i iz mene je izišla rečenica za koju ne znam odakle je došla. Rekao sam im da je samo Isus Krist pravi put, istina i život.

“Potrebni su nam molitelji”

Program je završio službom svjetla koju je predvodio don Ivan Terze, župnik župe Presvetog Srca Isusova na Visokoj, obnovom krsnih zavjeta svih okupljenih i kratkim euharistijskim klanjanjem. 

Tijekom perioda obraćenja dobio je otkaz te je trpio fizička zlostavljanja od Zloga. Kulminacija njegova obraćenja je bila kada je pristupio životnoj ispovijedi te priznao sve svoje grijehe.

Na kraju se programa prisutnima obratio nadbiskup Zdenko Križić. „Pitao me župnik don Ivan da predvodim obnovu krsnih obećanja, no nisam prihvatio jer sam želio biti skoncentriran na molitvu, odnosno poželio sam sjesti među vas i biti s vama. Zahvaljujem na ovom događaju i na vašoj prisutnosti. Zahvaljivao sam u molitvi Bogu za vas. U današnjem svijetu potrebni su nam molitelji. Molitva ima puno veću snagu nego smo toga svjesni. Neka u ovom gradu i cijeloj nadbiskupiji bude što više ljudi koji će biti spoj između neba i zemlje, koji će svojom molitvom otvarati nebo te na sebe i cijeli narod zazivati Božji blagoslov. Želim vam svim jak i čvrst hod u vjeri“, zaključio je nadbiskup udijelivši blagoslov. 

Foto: Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja