Budi dio naše mreže

Središnje svečano misno slavlje 76. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića ove je godine u Svetvinčentu, u četvrtak, 24. kolovoza, predvodio porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja.

/ im

Koncelebrirao je riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, krčki biskup Ivica Petanjak, porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan te sedamdesetak svećenika iz Porečke i Pulske te iz drugih biskupija. Misi je nazočilo više tisuća ljudi koji su osim glavnog trga ispunili i pokrajnje prostore oko Crkve, povijesne lože i kaštela Grimani – Morosini.

Uvodni pozdravi

Prije početka misnoga slavlja kraći uvod izrekao je vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića preč. mr. Ilija Jakovljević. On je u uvodu uz pozdrav svim hodočasnicima, napose pozdravio hodočasnike pješake koji su pristigli iz raznih dijelova Istre, te zahvalio svećenicima koji su ih dopratili. Zahvalu je izrazio općenito istarskim župnicima koji su potaknuli ljude na sudjelovanje u tom obilježavanju obljetnice mučeništva našega bl. Bulešića. Potaknuo je okupljene na čitanje Duhovnog dnevnika usporedbom „ono što je u 19. i početkom 20. stoljeća u Istri bio Juraj Dobrila i njegov molitvenik „Oče budi volja tvoja“, to je danas bl. Miroslav Bulešić i njegov Duhovni dnevnik.“ Također je potaknuo na pomaganje dijecezanskom Caritasu i  Zakladi „Blaženi Miroslav Bulešić“ kupnjom majica sa simbolima bl. Bulešića. Potaknuo je nazočne da „budu skromni hodočasnici bl. Miroslavu“ te je predvodio molitvu desetice krunice.

Biskup je u uvodnom obraćanju prije svega poželio mir svima, svemu svijetu, „neka u našoj Crkvi i Domovini istinski vlada mir, onaj mir koji je u svom srcu gajio bl. Miroslav.“ Uputio je pozdrav okupljenim svećenicima, redovnica i svekolikom Božjem puku, a na poseban način onima koji su hodočastili pješice, „unatoč velikoj vrućini, te tako tu svoju žrtvu prikazali za neku svoju molitvenu nakanu“. Potaknuo je sve okupljene da stave na oltar sve svoje nakane, „molimo zagovor bl. Miroslava, neka nam on i njegov primjer preispitivanja savjesti kroz cijeli svoj život, napose onaj svećenički, bude poticaj da budemo više Božji“.

Pozdrav sudionicima „krvave krizme“

Uz prigodne pozdrave subraći u biskupstvu te svećenicima, redovnicama i svekolikom Božjem puku, kako onima prisutnima u Svetvinčentu tako i onima koji su tu misu pratili putem radija ili televizijskog prijenosa, biskup je napose spomenuo „još uvijek, žive sudionike Mise i krizme, „berme“ – kako to vi u Istri kažete, održane 24. kolovoza 1947. u Lanišću. Pozdravljam dakle, vas koji ste svjedoci nemilih događaja i „krvave krizme“, koja je krvavim slovima upisana u povijest Crkve i hrvatskoga naroda, naše Istre pa i šire“.

„Samo Bog Stvoritelj, Sin Otkupitelj i Duh Sveti posvetitelj mogu izvesti čudesno djelo radosti iz žalosti, pobjedu iz poraza, život iz smrti“, nastavio je biskup. „Mučenička smrt bl. Miroslava ne samo da je postala život i pobjeda nego i istinsko nadahnuće za život i pobjedu svima nama koji nerijetko u životu osjećamo poraze i gubljenja.“

„Potaknimo u sebi želju za spas duše“

„Stoga, današnje molitve, u ovoj svetoj misi, stavljam u ruke Božje, da se vinu u nebeske visine odakle dolazi svaki blagoslov i pomoć. Neka naše žrtve i molitve, hodočasničke nakane i zavjeti, budu poticaj da odlučno učinimo hodočašće u svoju nutrinu, kako bi se po našoj otvorenosti i želji za spasenjem duše, dogodilo istinsko obraćenje sviju nas, osobito u onima koji se nalaze na raznim životnim rubovima i periferijama, o kojima često govori papa Franjo. Nije riječ samo o periferijama koje se vežu uz siromaštvo i oskudicu u materijalnom pogledu. Ima rubova i periferija težih od toga, a najteže su one koje uzrokuju grijesi oholosti i škrtosti, zavisti i srditosti, bludnosti i neumjerenosti, koji svojim neobuzdanim sokovima truju i razaraju tkivo zdrava i zrela zrna koje želi proklijati i donijeti urod. U tom i takvom zatrovanom ozračju rubova i periferija rađaju se projekti i planovi ratova, nasilja, mržnje, nepoštenja, nemira, svakoga zla i grijeha. Takve periferije donose najopasnije klimatske promjene koje donose zlo u zajednički dom svijeta u kojemu živimo“, citirao je mons. Štironja papu Franju. „Sačuvao nas Bog od ti periferija u našim srcima“, naglasio je propovjednik.

Slika o zrnu

Razlamajući netom pročitanu Riječ Evanđelja biskup je nastavio „Sveto evanđelje koje maločas čusmo (Iv 12, 23-28) donosi sliku o zrnu. Jedno malo zrno oko sebe snuje cijelu priču, pa i cijelu epizodu priča. Narodna izreka kaže: „zrno do zrna, pogača“, više zrnja donosi kruh. A kruh je vrlo važna priča našega života. Roditelji su najsretniji kada svojoj djeci mogu priskrbiti dovoljno kruha. Tako je kruh mnogima glavna hrana i znak obilja i sitosti. Priča o kruhu ide i dalje. Tako npr. uz ratni vihor koji je zahvatio Ukrajinu ide i pitanje izvoza žita, toga zrnja koje je znak života brojnim narodima južno od ekvatora“, spomenuo je biskup značajnu svjetsku aktualnu problematiku.

„Tko bi rekao da to malo zrno krije u sebi toliku snagu, energiju i potencijal da pokreće cijeli svijet. Na tom malom neznatnom zrnu Isus snuje snažnu pouku koja može probuditi nadu u duši svakoga čovjeka pa i onoga koji ne vjeruje, ateiste, agnostika, a dakako osobito u srcima nas kršćana. Zato bi želio da ovo zrno Kristove pouke padne na plodno tlo svakoga od nas do kojih dopire ova poruka, da se ne bojimo muke, križa i žrtve, da to radosno prihvaćamo i strpljivo gradimo bolje društvo utemeljeno na darovanoj ljubavi Gospodina Isusa“, potaknuo je mons. Štironja.

„Kada govorimo o zrnu koje mora istrunuti, da bi donijelo rod, moramo prije toga znati da to zrno mora biti zrelo, da mora imati uvjete sazrijevanja, dobra tretiranja i njegovanja. Ako uzmemo da su djeca i mladi zrnje od kojih ovisi budućnost društva, naroda i Crkve, onda ne možemo zanemariti dužnost, ozbiljnu i odgovornu zauzetost svih slojeva društva kako bi se osigurali uvjeti za zdravo ozračje u kojemu će sazrijevati naši mladi i djeca. To se odnosi i na obitelji kao temeljne stanice svakoga društva, Crkve i naroda. Iz obitelji dolaze čelnici i voditelji, vrijedni djelatnici svih naroda i društvenih zajednica. Kakve su obitelji, takva će biti djeca i mladi, naša sadašnjost i budućnost“, posvijestio je biskup o toj prevažnoj problematici.

„Sve pozivam na djela ljubavi“

Biskup se nadalje obratio mladima i krizmanicima, „Ono što bih želio poručiti mladeži i krizmanicima, želio bih poručiti svima, napose mladim bračnim supružnicima, muževima i ženama, svakom pojedinom kršćaninu kao i svim ljudima dobre volje. Tu poruku bih temeljio na svetopisamskoj slici i tekstu o zrnu koje u sebi, naizgled nosi smrtnost, ali u biti nosi život koji se dalje nastavlja i jamči obilan urod i radosnu budućnost, ali budućnost koja ne ide bez žrtve.“

Živimo u vremenu kada nije popularno ono što je sveto, kršćansko, Božje i crkveno.

„Sve dakle pozivam na djela ljubavi, činimo dobro u darovanom svijetu i darovanom vremenu“ potaknuo je biskup te nastavio, „nemojmo se umoriti činiti dobro, s ljubavlju činiti sitna mala dobra djela Bogu mila i ugodna, i tako sijati oko sebe zrnje dobrote. Proces koji se odvija na plodnoj oranici pripremljenoj za sjetvu zdrava i zrela zrnja, proces je to koji se događa u svim segmentima našega života. Poput kola sreće vrte se: žrtva, muka, trud i napor, sve u perspektivi boljega života, bolje i radosnije budućnosti. I sve se to vrti i kreće pod plaštem naše vrijedne baštine, kako duhovne tako i kulturne baštine naših pređa i njihove vjere, nade i ljubavi, na što nas sve poziva Isus i njegova sveta Crkva“, podsjetio je propovjednik. „Živimo u vremenu kada nije popularno ono što je sveto, kršćansko, Božje i crkveno“, posvijestio je mons. Štironja te potaknuo, „kao kršćani i vjernici ako želimo imati dobro, i zdravo zrnje moramo se truditi i boriti da osiguramo dobre uvjete, obiteljsku toplinu koja će jamčiti barem tridesetostruk ili šezdesetostruk urod ako ne stostruk što bi nam trebao biti cilj.“

Bl. Miroslav borio se za svetinje Crkve i naroda

„Bl. Miroslav se borio za svetost braka, za čestitost i čistoću mladića i djevojaka, borio se za svetinje Crkve kao i svoga naroda“, naglasio je biskup. „Nije se bojao stati ispred svetohraništa i odlučno reći: „dalje možete samo preko mene mrtva“, podsjetio je biskup na događaj dan prije „krvave krizme“ kada je bl. Miroslav bio spreman u Buzetu svojim životom braniti svetohranište. „Koliko mu je značio Isus kao Kruh živi koji je s neba sišao, kao „Put, Istina i Život“, Isus kao utjelovljena Riječ od koje se živi dulje i bolje nego što se živi od zemaljskoga kruha, potvrđuju i riječi koje izriču blaženikov stav i opredjeljenje: „Isuse, Tebi živim; Isuse, Tebi umirem; Isuse, Tvoj sam živ i mrtav“.

Bl. Miroslav se borio za svetost braka, za čestitost i čistoću mladića i djevojaka, borio se za svetinje Crkve kao i svoga naroda

Bl. Miroslav uzor u potpunom predanju

„Divimo se tako zrelu razmišljanju i potpunu predanju jednoga mladog čovjeka, pa taman to bio i svećenik. Promatrajući „Duhovni dnevnik“, bl. Miroslava vidimo kako je sazrijevao, duhovno rastao, razvijao se u ozračju ponizne vjere koja mu je pomogla da, poput Gospe sve stavi u Božje ruke i da se u potpunosti preda Božjoj volji. U ratnom vihoru sukoba i interesa raznih pojedinaca i skupina ostao je vjeran svomu pozivu. Svima, bez obzira za koju su se stranu borili, ostao je vjeran svećenik i dušobrižnik. Bl. Miroslav Bulešić, svećenik i mučenik, ostao je vjeran svojim idealima koji su bili Isus i njegovo Evanđelje“, istaknuo je biskup Ivan.

„Dajmo svoj udio, dajmo svoje zrno“

„Kao kršćani smo darovani ovom svijetu i pozvani graditi bolje društvo, na temelju istine, pravde, ljubavi i mira. Ne možemo se svi isto založiti, ali dajmo svoj udio, dajmo svoje zrno. Ako izostane moje ili tvoje zrno, ako izostane zrno svakoga od nas ovdje okupljenih, naše društvo, Crkva i narod bit će siromašnije, krhkije i slabije. Bogu hvala da nas je ovoliko, puno zrna ovdje koje Dragi Bog želi posijati na svoju Njivu ovoga svijeta kako bismo bili svjedoci vjere, graditelji ljubavi i nositelji nade.“

Ako izostane moje ili tvoje zrno, ako izostane zrno svakoga od nas ovdje okupljenih, naše društvo, Crkva i narod bit će siromašnije, krhkije i slabije.

„Živimo, poput naših pređa, za svoje ideale“

„Česti razlog našega nesudjelovanja je razočaranje, umjesto da gledamo da nam ideal bude zdravo zrno i urod, mi razmišljamo o truljenju, umiranju i izumiranju. Vjera nam pomaže da ne izgubimo nadu, da ne splasnu ideali i smisao za borbu, rekao je biskup te je u nastavku citirao „Velikan hrvatske poezije, poznati pjesnik Kranjčević u svojoj pjesmi Mojsije kaže: ‘I tebi baš što goriš plamenom/ od ideala silnih, vječitih/ Ta sjajna vatra crna bit će smrt/ Mrijeti ti ćeš kada počneš sam/ u ideale svoje sumnjati!’“ „Naši su djedovi i pradjedovi imali svoje ideale, nadam se da i mi živimo za te ideale i nemojmo da nam splasnu, nemojmo da s idealima i mi počnemo umirati, posvijestio je biskup Ivan.

Utječimo mu se rado i ustrajno,  ne samo danas nego i svakoga dana, i ne samo ovdje nego gdje se god nalazimo, kuda god hodamo i putujemo.

„U trenutcima sumnji i malodušja, u trenutcima raznih kušnji, bl. Miroslav je zazivao Gospu, nebesku Majku i brojne naše svece i blaženike od njih tražio pomoć. Uz Gospu je po Božjoj providnosti stavljen i on, blaženi Miroslav, svećenik i mučenik, naš nebeski zagovornik čiji blagdan danas slavimo,“ rekao je biskup te potaknuo sve okupljene „Utječimo mu se rado i ustrajno,  ne samo danas nego i svakoga dana, i ne samo ovdje nego gdje se god nalazimo, kuda god hodamo i putujemo.“

Bulešićeve relikvije diljem svijeta

„Radostan sam što mogu reći da se štovanje bl. Miroslava širi po gotovo svim biskupijama Republike Hrvatske, te Bosne i Hercegovine, pa i dalje, izvan tih granica. Uskoro će njegove relikvije, „moći od pomoći“, poći prema dvije afričke zemlje odakle smo dobili zamolbe da dobiju relikvije bl. Miroslava. Bogu hvala! Ako ga spremno časte u drugim krajevima onda mi to ovdje u ovim krajevima pogotovo moramo činiti s ljubavlju. Molimo za zagovor bl. Miroslava, ali molimo Gospodina i za čudo kako bismo mogli nastaviti s procesom kanonizacije. U toj službi jesu i ove relikvije koje rado ustupimo svima onima koji to žele. Na kraju svete mise predat ćemo relikvije bl. Miroslava ovdje nazočnom svećeniku Vrhbosanske nadbiskupije, vlč. Mirku Šimiću, ravnatelju Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, za Caritasov centar u Gromiljaku, koji je s nekoliko vjernika došao da ih preuzme večeras. Želimo mu da te relikvije budu zaista na korist duhovnu cijele Vrhbosanske biskupije , neka bude njegov zagovor pomoć svima onima koji će ga moliti i od njega tražiti Božju milost koju Bog rado udjeljuje po zagovoru naših svetaca i blaženika. Neka naše hodočasničke molitve i zahvale primi Trojedini Bog, neka ih usliša po zagovoru bl. Miroslava. Bl. Miroslave, moli za nas!“, zaključio je biskup Ivan.

Misno slavlje glazbeno je animirao Župni zbor sv. Mihovila iz Žminja pod ravnanjem Aleksandre Orbanić, prof. te uz orguljsku pratnju Nele Božac.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja