Budi dio naše mreže

Bista svetog pape Ivana Pavla II. bit će blagoslovljena u Krašiću, u srijedu 18. svibnja na njegov 102. rođendan i 124. rođendan kardinala Alojzija Stepinca.

/ md

Svečanost otkrivanja spomenika i blagoslov biste sv. pape Ivana Pavla II. predvodit će domaći sin, umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak zajedno s biskupom Jurjem Jezerincem i biskupom Nikolom Kekićem. U ime Zagrebačke županije otkivanju biste nazočit će predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

Izradu spomenika pokrenula je Općina Krašić, a bistu je izradio akademski kipar Tomislav Kršnjavi. Bista će biti postavljena na glavnom ulazu u krašićku župnu crkvu Presvetoga Trojstva te će tako biti obnovljen mali trg ispred crkve s obzirom da je postavljanje biste prvi dio projekta njegova uređenja.

Bista sv. Ivana Pavla II. u Krašiću / Foto: IKA

Tijek slavlja

17:30 – molitva svete krunice (svibanjska pobožnost) – u crkvi Presvetoga Trojstva u Krašiću

18 sati – blagoslov i otkrivanje biste Ivana Pavla II. – na trgu ispred crkve

18:30 – svečana sveta misa u crkvi u čast sv. Ivanu Pavlu II. i bl. Alojziju Stepincu

Akademski kipar Tomislav Kršnjavi za Hrvatski katolički radio još tijekom izrade biste progovorio je o tome što za njega predstavlja rad na istoj. “Za mene je ovo veliki poziv koji se dogodio nakon što sam u  Pribiću, 2019. godine napravio velik kip kardinala Kuharića o 100. obljetnici njegova rođenja. Imao sam zaista veliko nadahnuće i nekako sam osjetio da su njih trojica zajedno povezani. Papa Ivan Pavao II. proglasio je 1998. kardinala Stepinca blaženim, a uz njega je tada bio kardinal Kuharić. Posebno me se dojmilo prožimanje njih trojice kako su se oslanjali jedno na drugo –  i sada je svetac onaj koji je proglasio Stepinca blaženim”, istaknuo je Kršnjavi.

Bista sv. pape Ivana Pavla II. / Foto: TZ Krašić

Na poseban način razmišljao je o Ivanu Pavlu II. i njegovom dugom pontifikatu prilikom izrade biste. “U ovoj bisti želio sam izraziti mladoga papu, tako da sam se sidrio u fotografije mladog Karola Wojtyle. Iznova sam pregledavao njegove fotografije i snimke koje su me do suza dirnule na poseban način. U njemu se osjećala svetost i napor da se u potpunosti preda Kristu, što je bilo i njegovo geslo ‘Potpuno tvoj, Marijo’. Na taj način pozivao nas je da se ne bojimo i da hrabro koračamo naprijed u Duhu”, poručio je Kršnjavi.

Nada se kako će bista sv. Ivana Pavla II. mnoge hodočasnike poticati na jedinstvo prema kardinalu Franji Kuhariću i blaženom Alojziju Stepincu koje su njih trojica pronosili.

Bista sv. pape Ivana Pavla II. / Foto: TZ Krašić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja