Budi dio naše mreže

Jedinstveni projekt proveli su čelni ljudi općine Martijanec kod Ludbrega na čelu s nezavisnim načelnikom Draženom Levakom. Naime, u petak je na području cijele općine postignut dogovor s upravama trgovačkih društava koje tamo imaju svoje prodavaonice da će sve njihove poslovnice biti zatvorene svake nedjelje.

/ mp

Potpisivanje sporazuma o zatvaranju trgovina nedjeljom i blagdanima u općini Martijanec (Dražen Levak desno)

Kako nam je otkrio načelnik općine Martijanec Levak, cilj ovog sporazuma je da se omogući zaposlenima u trgovinama, od čega je velika većina žena, da nedjelju, umjesto na radnom mjestu, provedu u društvu svojih obitelji.

“Suočen s problemom rada nedjeljom o kojoj slušamo i na misi, odlučio sam sjesti i razgovarati s vlasnicima trgovina te sam uvidio da nikom nije u prevelikom interesu da rade nedjeljom, barem ovdje u našem ruralnom području”, istaknuo je za Hrvatsku katoličku mrežu Dražen Levak.

Ideju o slobodnoj nedjelji i praznicima objeručke su primile i trgovkinje na koje se to direktno odnosi.

“Smatram da je obitelj temelj društva, a majka glava obitelji. Stoga je to jako važno za naše društvo”, poručio je Levak.

Potpisivanje sporazuma o zatvaranju trgovina nedjeljom i blagdanima u općini Martijanec

“Budući da će ovo biti prvi takav sporazum na području Varaždinske županije i među prvima u Hrvatskoj, vjerujem da će ova dobra vijest i pokazati da gdje ima volje za suradnjom, otvara se mogućnost za pravičnu zaštitu radnika u trgovini i zaštitu obitelji”, nadodao je.

Prema Levakovim riječima, sporazum je potpisan u petak, a za neradnu nedjelju svoj potpis dali su direktori svih sedam trgovačkih društva koji svoje trgovine imaju na području Martijanca. Osim nedjeljom, trgovine će biti zatvorene i na državne praznike i blagdane te ostale neradne dane s datumom 2. siječnja 2019. godine.

Podsjetimo, nedavno se i u slavonskoj općini Ivankovo načelnik s vlasnicima trgovina i pekarnica dogovorio da se nedjeljom više neće raditi.  Odluku je pozdravilo više od osam tisuća stanovnika općine.

Prema riječima načelnika Marka Miličevića, novom odlukom zadovoljni su i mještani i oni koji su radili nedjeljom u trgovinama. Kažu, nema tog novca koji može platiti slobodnu nedjelju.

“Od rujna u općini Ivankovo nedjeljom i blagdanom ne rade trgovine. Osjeća se obiteljski mir nedjeljom. Svi su zadovoljni tom odlukom”, poručio je Miličević.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja