Budi dio naše mreže

Velikom papi i velikom prijatelju hrvatskoga naroda sv. Ivanu Pavlu II. bila je vrlo dobro poznata hrvatska povijest i kultura. O 520. obljetnici dovršetka Judite Marka Marulića, na Dan hrvatske knjige, 22. travnja, donosimo tri misli pape Woytiłe o ocu hrvatske književnosti.

/ Filip Vrbanić

Ostanite vjerni Kristu patniku

Na kraju svoga prvog pohoda Republici Hrvatskoj, u vrijeme rata, Ivan Pavao II. je na Plesu uputio oproštajni govor “Znajte uvijek naći u Kristovoj riječi svjetlost i snagu za građenje svoje budućnosti”. Obraćajući se žrtvama rata: ranjenicima, siročadi, udovicama, prognanicima i izbjeglicama, poručio je: “ostanite vjerni Kristu patniku”.

Nastavio je dodajući: “Gotovo prije 500 godina, Marko Marulić, otac hrvatske književnosti, u prilikama sličnima današnjima, izrazio je užas vjernika pred tolikim patnjama koje su morali podnositi. Obraćajući se Bogu, vapio je: ‘Tebi vičemo tužeći u plaču’, ali je potom nastavio s kršćanskom nadom: ‘Ako s nami stati budeš, Gospodine, hoće se odrvati narod ki sad gine.’ I vi, Hrvati, koji danas živite, možete računati na snagu koja dolazi od vjere.”

Svjedok duboke i istinske duhovnosti

Nekoliko godina kasnije, u rujnu 1998., sveti je Papa sudionicima znanstvenog skupa o Maruliću održanog u Rimu uputio poruku u kojoj je izrazio zadovoljstvo što se u osvit trećeg tisućljeća, u vremenu nijekanja kršćanskih korijena Europe i Zapada, potiče novi kršćanski humanizam. Pozvao je na otkrivanje poznatoga hrvatskog humanista, “plemenitog lika eklektičke osobnosti, svjedoka duboke i istinske duhovnosti” da bi se tako pomoglo obnovi i učvršćenju zauzimanja “za obnovu evangelizacije kulture u sadašnjem društvu”.

Za Svetu Stolicu Marulić je istinska paradigma čovjeka kulture za Europu trećeg tisućljeća, budući da je predložio i u vlastiti život ugradio kulturalnu kreativnost obilježenu evanđeljem. (Izvor: Parlov M., Jedinstvo Europe i Marko Marulić)

Sretan je onaj tko…

Na drugom pohodu Republici Hrvatskoj, Sveti Otac je ponovno citirao Marulića. Na susretu s vjeroučiteljima, nastavnicima i predstavnicima crkvenih pokreta u Solinu 4. listopada 1998. uputio je poruku “Otvoreni poticajima Duha Svetoga djelotvorno svjedočite za Krista u sredini u kojoj živite”.

Poručio je: “Još mi je ostala jedna riječ, zadnja, ali možda najvažnija. Upravljena je tebi, draga mladeži. Radi se o kratkoj, ali bitnoj riječi. Evo je: Isus Krist je ‘put, istina i život’ (usp. Iv 14,6). On ne će nikoga iznevjeriti i najbolji je prijatelj mladeži. Dopustite da vas zahvati (usp. Fil 3,12) kako biste mogli postati nositelji glavne uloge velike i divne pustolovine, ispletene ljubavlju prema Bogu i bližnjemu (usp. Mt 22,37–40). Budućnost je u vašim rukama: vaša budućnost, ali i budućnost Crkve i vaše domovine. Sutra ćete se morati suočavati s velikim odgovornostima. Bit ćete na razini svojih budućih zadataka, ako se sada na odgovarajući način pripravite uz pomoć svoje obitelji, Crkve i odgojnih ustanova.

Nađite svoje mjesto u Crkvi i u društvu, prihvaćajući velikodušno zadaće koje vam se sada povjeravaju u obitelji i izvan nje. To je najprikladniji način priprave za sutrašnje zadatke koji vas očekuju. Ne zaboravite nikada da je svako uređenje vlastita života, koje nije u skladu s Božjim naumom o čovjeku, osuđeno na neuspjeh, i to prije ili kasnije. Čovjek se, naime, samo s Bogom i u Bogu može potpuno ostvariti i postići puninu prema kojoj teži iz dubinâ svojega srca.

Jedan je vaš pjesnik napisao: ‘Felix, qui semper vitae bene computat usum’, to jest‚ Sretan je onaj tko uvijek smišlja kako će dobro upotrijebiti život‘ (M. Marulić, Carmen de doctrina Domini nostri Iesu Christi pendentis in Cruce, v. 77). Odlučnu ulogu ima izbor pravih, a ne prividnih vrijednosti; izbor prave istine, a ne poluistinâ ili možda lažnih istina. Ne vjerujte onima koji vam obećavaju lagana rješenja. Bez žrtve se ne može sagraditi ništa veliko.”

Jedini u cijelosti sačuvan “Evanđelistar” Marka Marulića na latinskom jeziku iz 1516. / Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Sjećajući se 520. obljetnice dovršetka Judite koja nosi puni naslov Libar Marka Marula Splićanina, u kojem se uzdarži istorija svete udovice Judit, u versih harvacki složena kako ona ubi vojvodu Oloferna po sridu vojske njegove i oslobodi puk israelski od velike pogibili – prvoga djela hrvatske književnosti na narodnom jeziku i 500. obljetnice njegovoga tiskanja i objavljivanja, odazovimo se pozivu sv. Ivana Pavla II. i poput Marka Marulića založimo se za kršćanske vrijednosti koje su, kao i u Marulovo vrijeme, ugrožene i potrebne istinskih svjedoka.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja