Budi dio naše mreže

Program "Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju" sufinanciran je od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi se u Caritasovu Centru za prihvat beskućnika u Osijeku. Cilj programa je prezentirati korisnicima koliko je potrebno raditi na sebi, stjecati nova znanja i vještine, ali isto tako učiniti nešto dobro za drugoga. S programom nas je pobliže upoznala socijalna radnica i voditeljica programa resocijalizacije Marija Sambol.

/ Hana Kilijan

Program “Resocijalizacija beskućnika – kroz dnevni boravak do podrške pri zapošljavanju” već se tri godine održava u Caritasovu Centru za prihvat beskućnika u Osijeku. Program obuhvaća uslugu cjelodnevnog boravka u prihvatilištu, uz tri obroka dnevno koja se dostavljaju iz Caritasove pučke kuhinje, te razne radionice.

“Korisnici imaju dnevna i mjesečna zaduženja održavanja vlastitog prostora i higijene te održavaju i zajedničke prostorije u cjelodnevnom boravku. Program resocijalizacije uključuje nekoliko radionica. Riječ je o psihosocijalnim radionicama, socijalizacijskim radionicama i radionicama edukativnog karaktera”, istaknula je voditeljica programa Marija Sambol.

Cilj programa je stjecanje novih znanja i vještina, ali i činjenje dobra drugima.

“Psihosocijalne radionice se provode individualno i grupno pod vodstvom socijalne pedagoginje. Socijalizacijske radionice uključuju kreativne i dramsko-glazbene, a provode ih naše odgajateljice. Edukativne radionice su informatičkog karaktera, a naši korisnici sudjeluju i na radionicama Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje”, pojasnila je voditeljica Sambol.

U prihvatilištu se trenutno nalazi 12 muškaraca i dvije žene.

“Naše prihvatilište ima 24 ležaja od kojih se 20 nalazi u dvije velike prostorije koje su najčešće predviđene za smještaj muškaraca. Ostala četiri ležaja predviđena su za žene”, rekla je naša sugovornica.

Foto: Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupija

Korisnicima se, ako je to potrebno, pruža i liječnička skrb.

“Trenutno su dva muškarca na liječenju. Ako primijetimo da usluge koje pružamo našim korisnicima nisu dovoljne, savjetujemo ih i uputimo na daljnje liječenje. Najčešće se oni i sami jave na liječenje zbog situacije u kojoj se nalaze”, pojasnila je voditeljica Programa.

Korisnike u prihvatilište upućuje Centra za socijalnu skrb. Sambol ističe kako s Centrom imaju izvrsnu komunikaciju.

“Centar priloži i socijalnu anamnezu kako bismo mogli vidjeti koje su potrebe određene osobe. Zatim ravnatelj, voditeljica prihvatilišta i ja razgovaramo o svakom korisniku posebno. S Centrom uglavnom imamo izvrsnu komunikaciju i to olakšava naš rad”, istaknula je.

Foto: Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupija

Ovo Caritasovo prihvatilište jedino je na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.

“Pokrivamo uistinu veliko područje. Centri za socijalnu skrb s ovih područja partneri su na ovom projektu resocijalizacije. Veliki partner je i Grad Osijek koji nas financijski podržava. Naime, Zakon o socijalnoj skrbi propisuje da svi veći gradovi moraju brinuti za svoje beskućnike tako da su oni, od samih početaka, velika potpora i suradnja je uspješna”, rekla je Sambol.

Nedavno je izrađena i statistika o radu programa kroz protekle tri godine. Rezultati su, kako nam kaže voditeljica, zadovoljavajući.

Foto: Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupija

“Mogu reći da je 75 posto korisnika bilo uključeno u neku od aktivnosti koje nudimo. Naši korisnici ne sudjeluju striktno na svim radionicama, već prema vlastitim interesima i nahođenjima. Pokazalo se, također, da je taj broj od 75 posto korisnika napustilo naše prihvatilište. Neki su se uspjeli zaposliti, neki više nisu sposobni za samostalan život pa odlaze u udomiteljstvo, drugi su našli adekvatan smještaj i zadovoljili osnovne potrebe”, istaknula je naša sugovornica.

“Ponekad se, nažalost, dogodi da neki korisnici prekrše sva pravila kućnog reda i dobiju trajnu zabranu dolaska. No, radi se o malom broju korisnika. U posljednje tri godine tu smo krajnju mjeru upotrijebili samo tri puta”, zaključila je Marija Sambol.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja