Budi dio naše mreže

"Progledaj srcem" ubraja se u najveće događaje popularne duhovne glazbe. Pripreme za 2019. su u tijeku. Ulaznice za "Arenu" su u prodaji, a koncert će biti 11. svibnja!

/ Vesna Živko

Glazbenom molitvom graditi put katoličkoj televiziji i povezivati ljude svih generacija, potaknuti zajedništvo, slaviti i svjedočiti Boga u javnosti – ideja je vodilja koncerta “Progledaj srcem” čija je popularnost u četiri godine pomaknula granice svih očekivanja. Naime, iz godine u godinu sve je veće zanimanje, te se traže i sve veći prostori. Ove godine dvoranu “Cibona” ispunilo je oko 6 i pol tisuća posjetitelja – katoličke mladeži i drugih generacija iz svih dijelova Hrvatske, BiH, Njemačke i Austrije. Budući da se tražila karta više, najnovije glazbeno-duhovno slavlje održat će se u sportskoj dvorani Arena u Zagrebu 11. svibnja 2019. Može primiti 15 tisuća gledatelja.

Što “Progledaj srcem” čini jedinstvenim na glazbenoj i medijskoj sceni? Vrlo živopisno i duhovno snažno to je ispisala novinarka Ines Grbić nakon ovogodišnjeg koncerta u Ciboni: “Progledaj srcem’ i ove se godine potvrdio kao osobito mjesto i milosno vrijeme kad se pjesmom Boga slavi i zahvaljuje, moli, prepoznaje i čezne za pohodom i susretom s Uskrslim.

Spuštala se sila Duha Svetoga na tom slavljeničkom događaju koji je u uskrsno vrijeme (pred)duhovska staza na kojoj su se zagrijala, otvorila, rastvorila, raširila srca prisutnih u subotnji, Marijin dan, ususret svetkovini rođendana Crkve, Duhova, kada je s apostolima bila upravo Majka Marija.

Po talentima izvođača i katolički odgojenoj duši posjetitelja, taj je koncert dar Majke Crkve svima nama, pojedincima i zajednici, ali je i dar svih njegovih sudionika Majci Crkvi. Progledaj srcem je njiva, Božji vinograd, ponuda na kojoj se ubiru od prije zasađeni plodovi, ali se i siju novi. Tu umnoženu i zahvalnu razmjenu ulaganja i povrata, ubiranja s osvrtom na prošlost i ulaganja s pogledom na budućnost, posredovao je i javnosti predstavio željeni i (za)voljeni medijski projekt u Hrvatskoj – Laudato televizija, obiteljska televizija koja promiče kršćanske vrijednosti. Dva tjedna unaprijed kupljene, rasprodane karte podrška je daljnjem razvoju LTV-a, koji tu Ciboninu publiku i sve druge u domovini, želi darivati emitiranjima kvalitetnih domaćih i inozemnih sadržaja, poticati otvaranje duša Bogu.” (izvor citata: Laudato.hr)

11. svibnja iduće godine u najvećoj sportskoj dvorani u Hrvatskoj  nastupit će odlična imena duhovne glazbe: Božja pobjeda, Alan Hržica, Zbor Mihovil, Emanuel, Hanna i sestre Halužan, fra Marin Karačić, sestre Palić, Rafael Dropulić Rafo i Ante Cash. S duhovnim meditacijama pridružit će im se vlč. Boris Jozić, kapelan u zagrebačkoj župi sv. Petra i fra Jozo Grbeš koji dolazi iz franjevačke zajednice iz Chicaga.

“Humanitarni koncert „Progledaj srcem“ održava se već petu godinu pomažući djelovanje Laudato televizije, kao i njihove napore oko nastojanja da kršćanske vrijednosti donesu u svaki hrvatski dom. Koncert je istodobno odlična promocije Laudato televizije, ali i njihova zahvala Bogu za sva primljena dobra.

“Cilj organiziranja koncerata ”Progledaj srcem”  od samog početka je  pomoći  projekt Laudato televizije (Televizije Laudato),  prve obiteljske televizije s kršćanskim vrijednostima u Hrvatskoj, ” ističe direktorica Laudato TV Ksenija Abramović.

“2014.,prvi smo put na ovako javan način predstavili projekt Hrvatskoj. Druge smo godine htjeli što više  senzibilizirati javnost  na početak emitiranja, koje je uslijedilo mjesec dana nakon koncerta, a u godinama  koje  slijede, kupnjom karata pomaže se produkcija  programa i djelovanje LTV-a. Rasli smo od Hypo centra, preko Doma sportova do Cibone, a iduće godine smo u Areni. Cibona je ove godine bila premala. Koncert je i zahvala Bogu za velika i divna djela kojima se On proslavlja, gradeći projekt naše televizije,” ističe direktorica Laudato TV Ksenija Abramović.

“Sveti Ivan Pavao II. često je znao govoriti da nova vremena traže prikladne metode evangelizacije. Duhovna glazba svakako pripada duhu nove evangelizacije.  Glazba je snažan medij koji čovjeka otvara za nadnaravnu, duhovnu dimenziju njegovog  postojanja. Duhovna glazba je zaista živa riječ, molitva, vapaj, zahvala, ali uglazbljena.  Pjevanje je jedan od načina  zahvaljivanja i slavljenja Boga (ili: jedan od oblika hvale i slave Bogu) za sva Njegova dobročinstva. Duhovna glazba čovjeka uzdiže. Rekla bih da se u duhovnoj glazbi događa obostrano uzdizanje – i Boga i čovjeka,” kaže direktorica Abramović te zaključuje:

“Tijekom godina, koncert Progledaj srcem šalje svoju poruku istine, ljepote i dobrote. Neka naša domovina bude svijet sa srcem. To je poruka za svakog malog čovjeka. Želimo da ju svatko čuje i povjeruje u nju. Da progleda ili nastavi gledati srcem, jer samo se srcem dobro vidi. Vjerujemo da postoje i nevidljivi, nama neznani plodovi, po djelovanju LTV-a i ovakvog načina evangelizacije. Na nama je da, ukorijenjeni u Bogu, predani svetima i Božjoj Providnosti u molitvi, nastavimo sijati, srcem. Sve više i više!” 

Alan Hržica/Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Jedan od izvođača Alan Hržica nastupao je i na prvom Laudatovom koncertu u Hypo centru. „To je bio početak novog vala u duhovnoj glazbi,“ smatra Hržica koji je ostale Laudatove koncerte odgledao srcem u publici. Kaže da je iznenađen time što je na koncertu viđao i ljude za koje nikad ne bi rekao da prate duhovnu glazbu, poput nekih odvjetnika koje poznaje.

Koncert je prilika da Bog ulovi nečije srce

„To je fenomenalna stvar, svi su pozvani doći pa i iz znatiželje vidjeti što se tu događa. Mogu misliti što će biti u Areni! To je još jedan veći poziv, moguće da dođe još jedna veća platforma ljudi.  I to je uvijek prilika da Gospodin ulovi nečije srce,“ kaže Hržica.

Ulaznice po cijeni od 70 i 80 kuna mogu se kupiti na 1000 prodajnih mjesta Eventima  u Hrvatskoj (među kojima su kiosci ‘Tiska’) te na internetskoj stranici www.eventim.hr. Ulaznice za djecu do 7 godina su besplatne, kao i za osobe s invaliditetom. Voditelji koncerta su sestra Dijana Lončarek, Marin Periš i Josip Kezić. Slijedite svoje srce i dođite na koncert „Progledaj srcem“ u subotu 11. svibnja iduće godine u 20 sati  iz više razloga.

„Svima nam je obveza pomoći televiziji koja radi prekrasan posao, donosi dobru poruku i radosnu vijest u svoje domove. To je prvi razlog,“ kaže Alan Hržica. Evangelizacijski susret je, kaže, drugi razlog. “Mnogi mladi ljudi se oduševe kad dođu na jedan takav koncert gdje bude odlična atmosfera. I onda ispunjenih srca idu kući. S treće strane tu je vrhunska glazba, super bend, super događaj, veliko iskustvo svim tim mladim glazbenicima koji se odazivaju, tako da, evo, puno je plodova u više slojeva.“

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja