Budi dio naše mreže

"Moje iskustvo je da mladi žude za kvalitetnim sadržajem i osjećajem pripadnosti. Žele raditi na sebi i imati osjećaj svrhovitosti života. Sudjelovanje u ovakvim programima zapravo ispunjava tu potrebu da osoba pronađe druge koji slično razmišljaju i žele graditi bolji svijet oko sebe. To je ključ psihofizičkog i duhovnog rasta. Ako želite pronaći puno dobrih projekata i mnoštvo dobrih ljudi, Studentski katolički centar Split je tu za vas, kao i drugi SKAC-evi diljem Hrvatske", rekla je Doris.

/ Filip Ećimović

O predstojećem volonterskom projektu koji će od četvrtka do nedjelje ujediniti više od 500 volontera na području Splita,  za portal Hrvatske katoličke mreže razgovarali smo s Doris Nazor, voditeljicom Volonterskog centra za mlade pri Studentskom katoličkom centru Split.

Doris se osvrnula na prošlogodišnja 72 sata bez kompromisa, rekavši da im je veliki problem predstavljao COVID-19. Kao posljedicu strogih mjera koje su im otežavale organizaciju, nekoliko dana prije početka projekta nisu znali niti hoće li ga moći ostvariti.

“Bila nam je to najteža organizacijska godina. Uz pravnu problematiku, te volonterske dane pratila nas je i kiša. Od 2014. godine ne pamtimo takve vremenske neprilike i izazovne trenutke. Ipak, na završnoj misi u nedjelju zasjalo je sunce, na licima volontera i korisnika mogli smo vidjeti jedino osmijehe. To nam je bila potvrda da naš trud i zalaganje imaju smisao  ida su neprospavane noći urodile plodom”, istaknula je Doris.

Naša sugovornica kazala je kako je se svake godine iznova dojme korisnici koji su uključeni u inkluzivno volontiranje, pružaju otpor i misle da neće moći surađivati s nepoznatim ljudima nekoliko dana.

“Oni nakon tri dana najčešće pitaju: kada će opet nešto ovakvo organizirati? Svjedoče kako su im to najbolji dani u životu, žele se nastaviti družiti s volonterima. Potaknuti takvim odazivom, počeli smo razvijati programe za Centar za pružanje usluga u zajednici Split, za problematične maloljetnike, i za Dječji dom Maestral Split, odnosno djecu bez adekvatne roditeljske skrbi”, rekla je Doris.

Ove godine Split i Splićane očekuje 60-ak volonterskih akcija. Uz redovite akcije poput renoviranja stambenih prostora za socijalno ugrožene osobe, druženja s korisnicima raznih domova i institucija, organizacije kreativnih radionica, branja maslina i vođenja djece na terapijsko jahanje; jedna od aktualnijih akcija odvijat će se u gradu Omišu i općini Dugi Rat. Riječ je o čišćenju podmorja u suradnji s roniocima i vatrogascima.

“Tko se želi prijaviti, neka ne čeka zadnji čas. Za Split je specifičan najavni događaj u obliku humanitarnog koncerta. Ove godine to je spektakularna brucošijada ‘Studenti za Petrinju’. U srijedu u menzi Studentskog centra očekujemo do 1000 mladih osoba, a nastupit će Giuliano, Petar Dragojević, Klapa ‘Cambi’, Taxi bend, Grupa ‘Best’, bend 058”, naglasila je voditeljica Volonterskog centra za mlade.

Poseban poziv u ime SKAC-a Split upućen je svima Koji se neće prijaviti za volontiranje, a željeli bi sudjelovati u zajedništvu koje će pokretati Split od 13. do 16. listopada.

“Završno misno slavlje u nedjelju u podne predslavit će splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša u velikoj sportskoj dvorani Studentskog centra Split. Svi su dobrodošli, ne samo u nedjelju, već svakoga dana na misno slavlje. Ako jedan od tih dana odluče da žele sudjelovati u budućim projektima, sve informacije mogu pronaći na volonterskoj burzi mrežne stranice volonterski.skac.st. Redovito objavljujemo koje su otvorena volonterska mjesta/pozicije, promoviramo programe i redovito pozivamo volontere. Cjelovite programe možete pronaći i na društvenim mrežama splitskog SKAC-a”, zaključila je Doris Nazor.

Od 13. do 16. listopada, uz Zagreb, Osijek, Dubrovnik, Zadar, Rijeku, Sinj, Slavonski Brod, Šibenik, Suhopolje, Karlovac, Metković, Krk, Vinkovce, Vukovar, Križevce, Belišće i Velu Luku, grad volontiranja postat će i Split.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja