Budi dio naše mreže

"Danas Mihovil, zajedno sa Gabrielom i Rafaelom, i sa svima svetima - kao vođa vojske nebeske - opominje i poziva da zastanemo na trenutak, da se smirimo i promislimo o svome kršćanskom životu. Je li smjer kojim idem smjer nadahnut Duhom Svetim? Borim li se ili idem linijom manjeg otpora? Bojim li se, ili sam svjestan da je sa mnom Bog - a On je iznad svega?"

/ ts

Proslava sv. Mihovila arkanđela, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije, otvorena je Službom svjetla i pjevanim Povečerjem u srijedu 28. rujna u katedrali svetog Jakova u Šibeniku.

Obrede je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Na slavlju su sudjelovali: splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša, riječki nadbiskup koadjutor  Mate Uzinić,  hvarski biskup Ranko Vidović, dubrovački biskup Roko Glasnović, mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas.

Nakon prinosa srebrnog lika svetog Mihovila i Službe riječi prigodnu homiliju imao je župnik župe Primošten Stanovi don Grgur Alviž.  “Poput sv. Mihovila, Bog nas treba gorljive, aktivne, odvažne spremne na zalaganje ali i izlaganje za Božju stvar, za obranu vjere i svetoga. A sve to, u suradnji s Bogom, tražeći Božju volju i poticaj za djelovanje. Jer, čovjek ako ide samo svojim snagama, brzo se istroši, umori, razočara  i odustane. Stoga je potrebna ta Božja milost, Božja pomoć da bismo mogli ići korak po korak naprijed u pravom mjeru i pravom cilju – a naš konačni cilj je blaženo gledanje Boga. To je Raj, Domovina naša na nebesima – ispunjenje temeljnog poziva na  svetost”, poručio je vlč. Alviž.

Otvorenje svetkovine sv. Mihovila 2022. / Foto: Šibenska biskupija

“Danas  Mihovil, zajedno sa Gabrielom i Rafaelom, i sa svima svetima – kao vođa vojske nebeske – opominje i poziva da zastanemo na trenutak, da se smirimo i promislimo o svome kršćanskom životu. Je li smjer kojim idem smjer nadahnut Duhom Svetim? Borim li se ili idem linijom manjeg otpora? Bojim li se, ili sam svjestan da je sa mnom Bog – a On je iznad svega? Bog ne treba nas, nego mi trebamo Boga – ali se Bog više od nas samih trudi oko našega spasenja. Želi da budemo Njegovi vojnici – da koristimo oružje vjere, istine, pravih kršćanskih vrijednosti – da budemo protuteža ovom potamnjenom društvu koje rapidnom brzinom srlja u destrukciju i duha i razuma. Bog želi da budemo originali – onakve kakve nas On osposobljava  i formira – a sve kako bismo ostvarili Njegovu svetu volju u svom življenju.

Draga braćo i setre u Kristu, ne trebamo se bojati i strahovati od onih koji bezbožno žive i rade, ne trebamo drhtati pred onima kojima je trn u oku Krist i Kristov križ – nego nas treba biti  strah od Boga i pred Bogom – hoćemo li i puniti svoje kršćansko poslanje koje smo na krštenju primili. Čuvati, živjeti i prenositi svetu vjeru – vjeru u Krista Uskrloga – vjeru u Boga koji je sve stvorio i sve drži u svojoj ruci. Neka nam sv. Mihovil svojim moćnim zagovorom isprosi od Boga milost hrabrosti i vjere, milost povjerenja i želje za služenjem Bogu i braći ljudima kojima nas Bog šalje. Neka nam pomogne u životnim borbama da uvijek odabiremo Božju stranu, ma kako se činilo mučno i teško. Budimo odvažni u dobru, ustrajni u vjeri, gorljivi u življenju, i ne bojmo se svijeta koji prolazi jer “Tko je kao Bog“, poručio je don Grgur Alviž.

Otvorenje svetkovine sv. Mihovila 2022. / Foto: Šibenska biskupija

Nakon homilije katolički skauti koji djeluju u župama Vodice, Njivice i Katedrala, njih oko stotinu, položili su prisegu te obećali vjernost Bogu, Crkvi i Domovini.

Nakon službe svjetla održan je prigodni koncert na kojem je pod vodstvom Jelene Mikulandre nastupio Mješoviti katedralni zbor te Dječji zbor župe sv. Jakova. Za orguljama je bio Nikola Lovrić Caparin.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja